Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

O Θεός ευλογεί τις ελλαδικές τράπεζες!

Υπάρχουν ποδοσφαιρικοί αγώνες όπου μια ομάδα μπορεί να παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο αλλά να γίνεται μια φάση να βάζει η αντίπαλος ομάδα γκολ και να χάνει το παιγνίδι.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αγώνες όπου μια ομάδα μπορεί να έχει παίξει από μέτριο έως χάλια και να κερδίζει.
Στη δεύτερη περίπτωση, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας που κέρδισε συνήθως δηλώνουν μετά τον αγώνα ότι το μόνο πράγμα που κρατάνε από το παιγνίδι είναι
οι 3 βαθμοί της νίκης.
Αν η κυβέρνηση ήταν ομάδα και η χθεσινή κοινοπρακτική έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου και κάτι εβδομάδων ήταν παιγνίδι, η κυβέρνηση θα έπρεπε να δηλώσει ότι το μοναδικό πράγμα που κρατά από την κοινοπρακτική έκδοση ήταν τα 5 δισ. ευρώ που άντλησε καθότι η ανοδική κίνηση στα ελληνικά spreads δεν θεωρείται θετική εξέλιξη . Αναμφισβήτητα, η προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Δημοσίου Χρέους) να τιμολογήσει το κουπόνι του ομολόγου κάτω από το 6% για λόγους προφανώς εντυπώσεων ώστε να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει έστω μικρή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου δεν πέρασε απαρατήρητη από την αγορά. Πράγματι, το ...
κουπόνι του ομολόγου που συνήθως αναπαράγουν τα ΜΜΕ ορίσθηκε στο 5,90%, όμως η τιμή προσδιορίσθηκε κάτω από το άρτιον ανεβάζοντας την απόδοση μέχρι την λήξη στο 5,99% σύμφωνα με τραπεζίτες. 

Εξυπακούεται ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα, η λαϊκή ρήση «μάζευε κι ας είναι και ρόγες» θα πρέπει να είναι ο κανόνας.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για 5 δισ. ευρώ.
Πάντως, η χθεσινή εξέλιξη παρά τις ιδιαιτερότητες της έκδοσης, π.χ. Μεγάλη Εβδομάδα, 7ετές ομόλογο κ.τ.λ. επιβεβαιώνει εκείνους που προέβλεπαν ότι ο μηχανισμός στήριξης των ΕΕ/ΔΝΤ δεν επρόκειτο να ασκήσει πίεση στα ελληνικά spreads. Τουλάχιστον άμεσα.
Το κλειδί για την αποκλιμάκωση των spreads παραμένει βραχυπρόθεσμα η απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αναμενόμενης προσφοράς ελληνικών χρεογράφων μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Yπο αυτή την έννοια, η χώρα θα ήταν πιθανόν σήμερα σε καλύτερη μοίρα αν έβγαινε στην αγορά μετά την πετυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές Μαρτίου για να δανεισθεί ξανά.
Κάτι που δεν έγινε λόγω προφανώς της υπερεκτίμησης των θετικών συνεπειών από τον προσδοκώμενο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν χθες κινήθηκαν μεταξύ 6,5 και 7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους ιθύνοντες.
Αν θεωρήσουμε ότι το 20% τουλάχιστον των προσφορών που υποβάλλονται σε περιπτώσεις υπερκάλυψης δεν είναι «πραγματικές» αλλά αποσκοπούν στην απόκτηση της ποσότητας των ομολόγων που θέλει ο ενδιαφερόμενος, μένουν 5,6 δισ. ευρώ.
Αν επίσης συνυπολογίσουμε ότι το 30%-40% της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου πήγε σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, το συμπέρασμα είναι προφανές, γεγονός που ίσως εξηγεί την αντίδραση της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε τον τίτλο «ο Θεός ευλογεί τις ελλαδικές τράπεζες».
Κανονικά, θα έπρεπε να προσθέσουμε και το όνομα της ΕΚΤ καθότι η χρηματοδότηση της αγοράς των ομολόγων θα γίνει προφανώς μέσω της τελευταίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις θέλουν τις ελληνικές τράπεζες να αντλούν αύριο ρευστότητα άνω των 15 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ για τους επόμενους 6 μήνες.
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.
Dr. Money
dr@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου