Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Αφήστε τις μαγκιές στην άκρη!

Το είδαμε κι αυτό:
Να υπάρχουν Έλληνες που να θεωρούν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ένα είδος λύτρωσης και εκδίκησης συνάμα για τα υποτιθέμενα καψόνια των Βρυξελλών.
Όμως, ακόμη χειρότερο είναι κάτι άλλο:
Να υπάρχουν άνθρωποι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που θεωρούν την προσφυγή στο ΔΝΤ ούτε λίγο, ούτε πολύ, επίδειξη ηγετικής ικανότητας.
Στη χώρα όπου το απλό και λογικό είναι δυσνόητο δεν εκπλήσσει που συμβαίνουν όλα αυτά.
Είναι εύλογο για μια χώρα να χρησιμοποιεί ορισμένα χαρτιά, π.χ. το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ίδια.
Θα περίμενε όμως κανείς να μην προβαίνει σε σχόλια ή ενέργειες που την εκθέτουν και να γνωρίζει τα όριά της.
Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά δεν διακρίνουμε κάτι τέτοιο στη δική μας περίπτωση.
Αν ήταν έτσι, δεν θα αποδίδαμε τη διεύρυνση των ελληνικών spreads στους κακούς κερδοσκόπους και στα "γυμνά" CDSs, που όντως επέτειναν το πρόβλημα, αλλά δεν το δημιούργησαν, όπως σωστά επισήμανε χθες η κ. Μέρκελ.
Αν γνωρίζαμε τα όριά μας, θα έπρεπε να είχαμε κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια στο εσωτερικό ώστε η κόντρα με τη Γερμανία να μην πάρει διαστάσεις και να...
περιοριστεί στα ταμπλόιντ. 
Καλώς ή κακώς, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία και χρηματοδότης της Ε.Ε. και θα τη βρούμε ξανά μπροστά μας ακόμη κι αν βρεθεί λύση στο θέμα της οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα. Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία διαθέτουν ελληνικά ομόλογα αξίας μερικών δεκάδων δισ. ευρώ στα βιβλία τους και επομένως έχουν κάθε συμφέρον να πιέσουν για να βοηθηθεί η Ελλάδα και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν ξέρουμε πόσα από αυτά τα ομόλογα έχουν "προστατευτεί" με αγορές CDS επί του ελληνικού χρέους, ούτε πόσα έχουν... παρκαριστεί στην ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση.
Για όσους επίσης το λησμονούν, η Ελλάδα θα είναι σε επιτήρηση από την Ε.Ε. τρία τουλάχιστον χρόνια, μέχρις ότου μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012.
Δυστυχώς, το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχει δηλητηριαστεί και οι σχέσεις της κ. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιδανικές αυτήν την περίοδο.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν το χαρτί του ΔΝΤ για να πιέσουν την Ε.Ε. τσαντίζονται όταν ακούνε τους Γερμανούς επισήμους να τους λένε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ. Όμως, αυτό που προφανώς επιθυμούν οι περισσότεροι από τους τελευταίους είναι αυτό που ανέφερε χθες η καγκελάριος κ. Μέρκελ.
Κοινώς, να βάλει η Ελλάδα πρώτα τα δημοσιονομικά της σε τάξη, ευελπιστώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στο ΔΝΤ ή άλλη βοήθεια από την Ε.Ε. Για όσους δεν το εμπέδωσαν και σηκώνουν το φλάμπουρο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ είχε ένα ακόμη μήνυμα:
Την ανάγκη να υπάρξει ρήτρα που θα προβλέπει την αποπομπή μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη στο μέλλον. "Στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει μια ρήτρα στο Σύμφωνο, η οποία θα καθιστά δυνατή, ως ύστατη λύση, την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη, αν οι όροι δεν τηρούνται επανειλημμένως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο", τόνισε η ίδια.
Συμπέρασμα;
Όσοι επιμένουν για προσφυγή στο ΔΝΤ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το πιθανό κόστος μιας μελλοντικής έξωσης της χώρας από την ευρωζώνη, όσο μακρινή κι αν μοιάζει μια τέτοια προοπτική αυτήν τη στιγμή.
Επομένως, με δεδομένο το βεβαρημένο δημοσιονομικό παρελθόν μας και πολλούς κοινοτικούς εταίρους απέναντι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν θα είναι μαγκιά αλλά κίνηση μεγάλου ρίσκου. Dr. Money
dr@euro2day.gr

5 σχόλια:

  1. Το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στους ευρωβουλευτές και έγινε πριν λίγο:

    "Είμαστε ήδη στο ΔΝΤ απλά δεν το λέμε ακόμα"

    Το μεταφέρουν από ...

    τις Βρυξέλλες οι δημοσιογράφοι κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να έχει παρθεί και απλά να μην την υλοποιεί μέχρι να δει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι έτεροι μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Οι υπολογισμοί για 6% δεν ήταν του Σεπτεμβρίου, αλλά της άνοιξης. Τον Ιούνιο ο Προβόπουλος είχε μιλήσει για +10%, αν δεν ληφθούν μέτρα. Λήφθηκαν μέτρα, οπότε ο υπολογισμός ήταν για 6-8%, ανάλογα με την πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων, που ήταν αβέβαιη λόγω της κρίσης, καθώς και η πορεία του ΑΕΠ. Τα μέτρα καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οπότε πήγαμε στο 10%. Μετα ήρθε και το φούσκωμα και φτάσαμε από το 9,7% που θα ήταν χωρίς τα μέτρα στο 12,7%, ενώ τελευταία στιγμή αποφύγαμε το 14,8%, που είχαν “αποφασίσει” οι “μη-μαγειρευτές” των statistics… (ο Θεός τους φώτισε…).

    2. Ο Καραμανλής δεν είπε ψέματα, είπε πάρα πολύ καθαρά ότι για να μην φύγει το έλλειμμα πάνω από το 6% πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που ο ίδιος έκανε προεκλογικο πρόγραμμα. Μην τρελαθούμε κιόλας! Βγήκε με προεκλογικό πρόγραμμα το πάγωμα των μισθών, εσείς ψηφίσατε τον άλλον που έταζε αυξήσεις και σας φταίει ο πρώτος που ζητούσε (προεκλογικά!) πάγωμα ότι δήθεν σας εξαπάτησε! Τελικά δεν φταίει ο ΓΑΠ, εσείς φταίτε που τον στηρίζετε!

    3. Άσχετο. Ναι, είχε αυτό το πρόβλημα (δεν “είχε βγει”, υπήρχε “κίνδυνος να βγει”), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπαιρνε λεφτά το κράτος. Πάρα πολλοί ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Και οι περαιώσεις της εφορίας βγήκαν αντισυνταγματικά, αλλά όλοι σπεύδουν να κλείσουν, όταν βγει ρύθμιση για κλείσιμο. Όπως λέγανε και οι παλιοί, αν εσύ έχεις τον καδή (δικαστής στα τούρκικα), εγώ έχω τον κατή (τον αστυνομικό). Δηλαδή, αν το εκτελεστικό όργανο αποφασίσει να σε αφήσει ήσυχο, τότε δεν σε νοιάζει ότι και να λένε οι δικαστές.

    4. Πιστεύεις ειλικρινά ότι προστάτεψε τους μικρούς με το 300ευρω που τους έδωσε; Φάε τώρα στη μάπα ΦΠΑ, βενζίνη, πάγωμα συντάξεων, μείωση μισθών, spread και όλα τα σχετικά. Και πού είμαστε ακόμα… Σκέψου τι θα είχε γλιτώσει ο μικροσυνταξιούχος κλπ. αν δεν είχε πάρει το επίδομα. Μέσα θα μπει τελικά… Αλλά έτσι είναι όταν είσαι πρωθυπουργός και δεν ξέρεις να προβλέπεις.

    5. Έτσι σου είπαν στα ΜΜΕ; Φυσικά, μόνον αυτό εμφανίζουν από αυτά που λέει η Ευρώπη. Όλοι ήθελαν κάποτε να ελέγξουν τις αγορές, αλλά, να σε ρωτήσω ρε πανέξυπνε, γιατί ειδικά στην Ελλάδα και γιατί τώρα; Γιατί δεν συνέβαιναν αυτά επί Καραμανλή, γιατί δεν συνέβαιναν επί Σημίτη, γιατί δεν συνέβαιναν στη β΄ περίοδο Ανδρέα (όταν πήγαν να κάνουν οι κερδοσκόποι επίθεση κατά της δραχμής το 1994 τους ισοπέδωσε ο Ανδρέας με δυο-τρεις κινήσεις με τον Αλέκο Παπαδόπουλο τότε υπουργό Οικονομικών. Γιατί δεν τα καταφέρνει αντίσοιχα τώρα ο γιόκας του που είναι και στο ευρώ και έχει πάρει και τόση “πολιτική στήριξη” από τα Poverty Tours (εδώ γελάμε);

    6. Τη χώρα εδώ την οδήγησε η περίοδος 1981-89 που δημιούργησε το χρέος και κατέστρεψε την παραγωγική δομή της χώρας. Σήμερα ζούμε το 1981 ξανά σε φάρσα. Όταν σου επιβάλλουν οικονομική πολιτική χάνεις περιθώρια χειρισμών, δεν χάνεις την εθνική κυριαρχία. Αλλά ο στόχος του αφεντικού σας είναι το πραγματικό χάσιμο της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να παραμείνει αφεντικό στη χώρα μας στο διηνεκές.

    Ακολουθεί δηλαδή ακριβώς την τακτική που ακολούθησαν οι Μαυροκορδάτοι το 1823-25, που κατέστρεψαν την Επανάσταση και μας οδήγησαν τελικά στο να μας “σώσουν” οι ξένοι, πρώτα με τα “δάνεια της ανεξαρτησίας”, που υποθήκευσαν τον ελεύθερο βίο της χώρας στην Αγγλία, και έπειτα με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, που μας οδήγησε σε δοτή, ελεγχόμενη από τους ξένους ανεξαρτησία.

    Αυτή τη στιγμή, η μόνη μας ελπίδα για να γλιτώσουμε την πραγματικά απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στην οποία μας οδηγεί με ανείπωτη χαρά ο ΓΑΠ, ονομάζεται Άγκελα Μέρκελ. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι η μόνη μας ελπίδα. Μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας (πάντοτε αυτό γινόταν και οι ξένοι προστάτες εμπόδιο ήταν και όχι στήριγμα), αυτό που δεν μπορούμε είναι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας με το ΓΑΠ πρωθυπουργό. Αφού έχει σκοπό του, σχεδόν διακηρυγμένο στόχο του την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλές πικρές αλήθειες ο θίασος που μας κυβερνά φούσκωσε το έλλειμμα στο 12,7% και δεν λέτε πάλι καλά που δεν έκλεισε στο 14,5% όπως σχεδίαζε αρχικά! Ευτυχώς ακούστηκαν οι ποιο ψύχραιμες φωνές και φούσκωσε μόνο 2-3% το έλλειμμα!!!

    Μετά έδωσε και επίδομα αλληλεγγύης 1,5-2δις έκοψε και φόρους για τα σκάφη και εκτόξευθηκαν τα επιτόκοια δανεισμού, συνεχίζοντας την καταστροφολογία με πτωχεύουμε, βουλιαζουμε, σάλιο, τιτανικός που έριξαν και ρίχνουν νερό στο μύλο των δανειστών. Είναι ανίκανοι και ποιο επικίνδυνοι από τους προηγούμενους και επι πλέον έχουν να διαχειριστούν και εθνικά θέματα που τα ξαναφέρνει στο τραπέζι ο γιωργάκης την ποιο κρίσιμη ώρα που θα είχαμε ένα καλό άλλοθι να παγώσουν τα πάντα λόγο κρίσης. Αλήθεια έγιναν όλες αυτές οι αρλούμπες σε κανένα άλλο κράτος ακόμα και Ιρλανδία και Ισλανδία;

    Ρωτώ αν εξαρχής όπως άλλα κράτη παίρναμε τα μέτρα συν τα 2δισ. που μοίρασε στο επίδομα και κόψιμο προγραμματισμένων φόρων και η μείωση δαπανών που έγινε θα είμαστε μια χαρά τώρα και θα δανειζόμαστε απρόσκοπτα με τουλάχιστον μια μονάδα χαμηλότερα.

    Αν οι παπατζήδες μας ρίξουν στα σαγόνια του ΔΝΤ καλύτερα να σηκωθούν να φύγουν από τώρα πριν φύγουν με τις κλωτσιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Είναι κρίση παγκόσμια, η οποία έχει και επιπτώσεις στην αδύναμη Ελλάδα. Το συγκεκριμένο επιχείρημα, η ελληνική πλευρά (και κυρίως το ανεκδιήγητο ΠΑΣΟΚ), έχει ξεχάσει πλήρως.
    Η διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν θάμπωσε κιόλας, αλλά δεν είναι και αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ με την εξαιρετικά κοντόφθαλμη και διχαστική ρητορεία του, αντί να βελτιώνει την κατάσταση, συνεχώς την επιδεινώνει. Διότι, η εξαιρετικά σκληρή κριτική προς την Ελλάδα, και η επίκληση του κινδύνου χρεωκοπίας (ιδίως όταν είναι η ίδια κυβέρνηση), η εκδραμάτιση της κατάστασης με την απειλή της προσφυγής στο ΔΝΤ ( το οποίο ας μην ξεχνάμε αποτελεί το ΎΣΤΑΤΟ καταφύγιο για όλες τις χώρες) αντί να ηρεμεί τις αγορές, προκαλεί μεγαλύτερες αναταράξεις και ανησυχίες για το μέλλον της χώρας. Γιατί οι αγορές σκέπτονται με τη λογική ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και άρα για να βγαίνει με τόσο δραματικούς όρους ο Πρωθυπουργός σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά βαθύ.
    Πάντως όντως και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, διότι αφενός μεν εκδραμάτισε την κατάσταση περισσότερο από όσο ήταν, και αφετέρου σφύριζε αδιάφορα για το τι πρέπει να κάνει. Άλλωστε αυτό είναι και το μεγάλο ερωτηματικό. Θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τις μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στο δημόσιο τομέα, απελευθέρωση αγορών) στις οποίες δεν πιστεύει και το ίδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. “ολες οι κινησεις Σαμαρα δειχνουν οτι εχει αποδεχθει μακροχρονια διακυβερνηση ΓΑΠ”. Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές αυτό. Νομίζω όμως ότι δεν είναι ζήτημα μόνον Σαμαρά, αλλά πολύ ευρύτερο. Η ίδια η αποχώρηση Καραμανλή – όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι ο κόσμος θέλει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ – η ευρείας έκτασης “συναίνεση” που επέδειξε ο Καραμανλής ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, συνεπικουρούμενος από Ντόρα και λοιπά μεγαλοστελέχη, τότε (μόνον ο Σαμαράς ήταν λίγο πιο δυναμικός στην ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις), η “συναίνεση” που άρχισε ο Σαμαράς αμέσως μετά την εκλογή του, προς γενική σχεδόν έκπληξη, αλλά, να πούμε και το άλλο, η ανοικτή στήριξη Καρατζαφέρη τώρα στα δύσκολα για τον ΓΑΠ, όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι ευρύτερο παίζεται και ότι κάποιο γενικότερο νεοταξικό (να το πούμε έτσι, με μία λέξη) σχέδιο στήριξης υπάρχει υπέρ του ΓΑΠ. Και last but not least, η τρομακτική υποστήριξη που λαμβάνει από τα ΜΜΕ χωρίς να είναι Σημίτης (εννοώ ότι τον Σημίτη τον γουστάρανε τα ΜΜΕ, ήταν το κατιτίς τους, ο ήρωάς τους, για κάτι Λαμπράκηδες και Σωμερίτηδες), αλλά ούτε βέβαια και Ανδρέας. Εδώ δηλαδή μιλούμε για γενική ενορχήστρωση στήριξης. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι αυτή η ενορχήστρωση έχει πιάσει και τη ΝΔ, ή μάλλον έπιασε πρώτη τη ΝΔ.

    Ο ΓΑΠ είναι ένας άνθρωπος πολύ περιορισμένων ικανοτήτων και αυτό είναι προφανές. Άρχισαν να τον παίρνουν χαμπάρι και στο εξωτερικό, σιγά σιγά. Άρχισαν αν γράφονται ήδη αυτά που ψιθυρίζονταν τόσους μήνες. Ας δούμε τη (συντηρητική) Wall Street Journal να του γράφει ότι “η σιωπή είναι χρυσός”! Να μιλάει λιγότερο γιατί κάνει κακό στη χώρα του! Αυτό που έχουμε πει τόσες φορές εμείς εδώ μέσα και τόσος κόσμος ότι κάθε φορά που μιλάει το spread ανεβαίνει! Σε επόμενο ποστ θα το αναρτήσω όλο το άρθρο (που είναι κανονικά μόνον για συνδρομητές, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρουν αυτό. Κι όμως βλέπεις μια γενική στήριξη, μια γενική παραίτηση στη ΝΔ, που δεν είναι μόνον του Σαμαρά υπόθεση, αν δεν είναι συνειδητή και συντονισμένη στήριξη – και πιστεύω ότι ειδικά οι Καρατζαφέρης – Μητσοτάκης έχουν κι άλλα κίνητρα, πέρα βεβαίως από τη διάθεσή τους να πλήξουν το Σαμαρά.

    Ο Παπανδρέου δεν είναι απλώς ο άνθρωπος της Νέας Τάξης. Ο Παπανδρέου ΕΙΝΑΙ η Νέα Τάξη, είναι τμήμα της Νέας Τάξης. Το δείχνουν όλα, από το λαθρονομοσχέδιο, την κατάργηση των μηχανοκίνητων τμημάτων στις παρελάσεις, την κατάργηση του εορτασμού “για λόγους οικονομίας” της 25ης Μαρτίου, τον “άγριο νεοφιλελευθερισμό” του στην οικονομία, για να χρησιμοποιήσουμε αριστερή ρητορική, που του είναι τόσο φυσικός, όλα δείχνουν ότι ήρθε για να μείνει για πάρα πολύ, για να γίνει “ιδιοκτήτης της χώρας”. Δεν ξέρω πόσο στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε. Εμείς κάνουμε όση αντίσταση μπορούμε είτε εδώ μέσα είτε γενικότερα, αν μη τι άλλο καταγγέλλοντας αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει. Όμως για μένα είναι φανερό ότι το πράγμα είναι ευρύτερο και, σε τελική ανάλυση, οι μόνοι που μπορούν να μας γλιτώσουν αυτή τη στιγμή είναι είτε οι υγιώς σκεπτόμενοι Πασόκοι είτε ο ίδιος ο ΓΑΠ με την αυτοκαταστροφική του μανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή