Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Στην κόψη του ξυραφιού

Στοίχημα το κόστος δανεισμού




Μετά τη Μέρκελ ο Παπανδρέου συναντά σήμερα τον Σαρκοζί
Η Ελλάδα κινείται πλέον στην κόψη του ξυραφιού.
Μπορεί την Πέμπτη να πέρασε το πρώτο τεστ, με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, όμως το κρισιμότερο έπεται.  
Γιατί ο δανεισμός της, παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, παραμένει ακριβός, ενώ οι αντοχές της οικονομίας έφτασαν στα όρια.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή, μπορεί να έδωσε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, απέφυγε, όμως, να αναλάβει κάθε δέσμευση έναντι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την παροχή οικονομικής βοήθειας, καθώς, όπως και ο ίδιος δήλωσε, δεν το ζήτησε.  
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η σημερινή τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, Απρίλιο και Μάιο, η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί μεγάλα ποσά και το γεγονός ότι τα spreads των ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης καθιστά το εγχείρημα ...
εξαιρετικά δύσκολο.
Η «κόκκινη γραμμή» θα πρέπει να κατέβει στις 200 μονάδες κι όλα δείχνουν ότι κάθε ελπίδα για ένα σύντομο τέλος της κρίσης διαψεύδεται.
Πηγές από τις Βρυξέλλες, πάντως, υποστηρίζουν ότι ...επειδή είναι πλέον σαφές πως η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ δεν μπορεί να σηκώσει πολιτικά ένα σχέδιο διακρατικής βοήθειας, η στήριξη θα μπορούσε να είναι κοινή υπόθεση των «16» της Ευρωζώνης.
Το ενδεχόμενο προσφυγής στις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μολονότι θεωρητικά υπάρχει, πρακτικά εξακολουθεί να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι χώρα- μέλος της Ευρωζώνης.
Ενώπιον εσωτερικών δυσχερειών η κυβέρνησηΣε δύσβατο πολιτικό πεδίο καλείται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα δανεισμού της χώρας, αλλά και να υλοποιήσει τους άκρως φιλόδοξους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκειμένου η οικονομία να μην οδηγηθεί σε βαθιά ύφεση.
Πέραν των περιπλοκών, που προκαλούν η αντίδραση του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης και το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει πλέον πλήρης ταύτιση απόψεων για τους χειρισμούς κάλυψης των δανειακών αναγκών.
Επίσης, εμφανές είναι το έλλειμμα στήριξης των νέων μέτρων από τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ έκρυθμη τείνει να καταστεί η κατάσταση στους κόλπους της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Η άτακτη αναδίπλωση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο ζήτημα της τροπολογίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων ερμηνεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως σαφές μήνυμα πως, παρά την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών από τους βουλευτές δεν πρέπει να θεωρείται σε όλες τις περιπτώσεις δεδομένη.
Ζισκάρ ντ' Εστέν και Φερχόφσταντ στην «Κ»«Στέκομαι αλληλέγγυος στους Ελληνες», δηλώνει στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.
Και ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, θεωρεί ότι Κομισιόν και Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα καθυστέρησαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

2 σχόλια:

  1. Ισορροπία στην κόψη του ξυραφιού

    Ενθερμη, αλλά μόνο πολιτική η στήριξη από τη Γερμανία, παρά τη συζήτηση για επενδύσεις

    – Αναμένονται προτάσεις από Σαρκοζί

    Του Βασιλη Nεδου

    H ελληνική οικονομία κινείται πλέον στην κόψη του ξυραφιού και μετά τη συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώθηκε σημαντικά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, τον αναπληρωτή των Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή, συνομίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το φλέγον θέμα της κρίσης, αλλά όπως φάνηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επήλθε.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο βέβαια γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επρόκειτο να αλλάξει άρδην τη στάση της. Ως εκ τούτου, μια ικανοποίηση -έστω και με την πικρία που αφήνει για ακόμη μια φορά η απουσία χειροπιαστών αποτελεσμάτων- υφίσταται στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, καθώς θεωρούν ότι για πρώτη φορά η κ. Μέρκελ εκφράστηκε με πιο ένθερμο τρόπο προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό έναντι των αγορών. Επίσης πιστεύουν πως η άποψη της κ. Μέρκελ ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και με τις ΗΠΑ, είναι μια καλή αρχή για την εξαγωγή της συζήτησης και στον μέχρι στιγμής αμέτοχο αγγλοσαξονικό κόσμο.

    Το κόστος του ελληνικού δανεισμού, όμως, ως πρόβλημα, εξακολουθεί να υφίσταται. «Χρήματα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «μάλλον δεν θα παίρναμε ούτως ή άλλως». Πέρα από κάθε αμφιβολία, η περασμένη Παρασκευή δεν πρόσφερε κάτι καινούργιο στους πολιτικούς χειριστές του καυτού ελληνικού προβλήματος. Μόνο κέρδος αποτελεί η πολιτική στήριξη, η οποία προς το παρόν φαίνεται να είναι και η μοναδική που μπορεί να προσφέρει η Ε.Ε. Δυστυχώς, η χώρα εξακολουθεί να ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, καθώς η οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη παραμένει ζητούμενο. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να δανείζεται με επαχθείς όρους, είναι μαθηματικά ακριβές ότι θα έλθει ώς το καλοκαίρι αντιμέτωπη με μια αδιέξοδη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια του προηγούμενου σχολίου:
    ....
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της συζήτησης περιλάμβανε και μια έμμεση οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα: τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι Γερμανοί θα ενδιαφέρονταν να εισέλθουν και με ένα έμμεσο τρόπο στη λεγόμενη «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό. Αλλωστε, στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, για τα πλεονεκτήματα των ελληνικών νησιών και τη γερμανική τεχνογνωσία έγινε ουκ ολίγες φορές λόγος. Αν και στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν να προφέρουν με σαφήνεια τη λέξη «επενδύσεις», είναι σαφές από το κλίμα που επικρατούσε λίγο μετά τη λήξη της κοινής παρουσίας Παπανδρέου - Μέρκελ ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι σοβαρό.

    Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει μια λύση για την Ελλάδα, εφόσον αποτύχουν τα υπόλοιπα εργαλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ προσπέρασε τη νύξη του κ. Παπανδρέου, αλλά δεσμεύτηκε ότι ως εκπρόσωπος της Γερμανίας στο G20 θα θέσει το θέμα των οργανωμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον κρατικών οντοτήτων και πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ικανοποιημένοι και από την επικοινωνιακή παρουσία του πρωθυπουργού, τον οποίο ο γερμανικός Τύπος της Παρασκευής υποδέχθηκε στο Βερολίνο με ανοιχτή εχθρότητα. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως η Frankfurter Rundschau, η οποία απέδωσε στον Ελληνα πρωθυπουργό «απρόσμενη ηγετική ικανότητα».

    Αυτά που η καγκελάριος της Γερμανίας υπονόησε περί επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ίσως διατεθειμένος να δηλώσει με μεγαλύτερη έμφαση ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Κριστιάν Λαγκάρντ, έχει άλλωστε πει τις τελευταίες ημέρες ότι αναζητούνται τα «εργαλεία» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για όποια χώρα της Ευρωζώνης τα είχε ανάγκη.

    Η κυβέρνηση αναμένει ορισμένες πιο συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά του κ. Σαρκοζί, ο οποίος στις τελευταίες συναντήσεις κορυφής αποτελεί σταθερό και ένθερμο υποστηρικτή του ελληνικού σκοπού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή