Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Προτάσεις μέτρων για μια σοβαρή κυβέρνηση.

Μέτρα που θα μπορούσε να πάρει και δεν πήρε!


Δυστυχώς  επιχειρείται μια  βίαιη ανασύνθεση  της κοινωνίας μας.  
Δεν ξέρω ακόμα ποιος ενορχηστρώνει την προσπάθεια και τι επιδιώκει. Όμως, δεν μου φαίνονται αθώα. 
Εκείνο, επίσης που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ είναι γιατί οι τεχνοκράτες της ΕΕ επέμεναν και η …περήφανη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου  απεδέχθη μέτρα, που είναι βέβαιο ότι πρωτίστως πλήττουν τη μεσαία τάξη; 
Γιατί δεν αναζήτησαν έσοδα αλλού;
Ενδεικτικά αναφέρω μερικές ιδέες:
1 Ο ετήσιος τζίρος από το τζόγο ανέρχεται σε 55 δις ευρώ ετησίως.
Ένας φόρος της τάξεως του 10% που θα καταβάλλεται προκαταβολικά,  όταν παίζεις δηλαδή, θα απέφερε  στο δημόσιο έσοδα της τάξεως των 5.5 δις ευρώ ετησίως.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, με την πλέον αισιόδοξη (και ανέφικτη) πρόβλεψη  θα αποφέρουν 4.8 δις!
2. Η ρύθμιση για τους ημι-υπαίθριους θα έφερε  έσοδα μεταξύ 1.5 -2 δις ευρώ!
Επιπλέον  θα...
προσέθετε στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, οπότε το δημόσιο θα απεκόμιζε ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τις μεταβιβάσεις.
3. Το σύνολο των καταθέσεων ελλήνων υπηκόων στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 276 δις ευρώ! Μια εφάπαξ εισφορά  1% θα απέφερε  στο δημόσιο 2.76 δις! Αν δε οι μεγαλύτερες καταθέσεις φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή τα έσοδα  είναι πολύ περισσότερα.
4. Να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο, με εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου (για να μη σπεκουλάρει κανένας στη πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας) και να απευθυνθούμε στους απανταχού της γης έλληνες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί η χώρα να συγκεντρώσει 10-15 δις ευρώ και να γλυτώσει από τα τοκογλυφικά επιτόκια των κερδοσκόπων. (Ήδη κάτι τέτοιο πρότεινε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών). Εννοείται ότι για τα χρήματα αυτά δε θα υπάρχει πόθεν έσχες  και καμιά φορολόγηση.
5. Να φορολογηθούν όλα τα εμβάσματα που εξέρχονται της χώρας.
6. Η ΕΓΝΑΝΤΙΑ Οδός, μπορεί να δοθεί με σύμβαση παραχώρησης και το δημόσιο  να εισπράξει ένα ποσό της τάξεως 2.5 -3 δις, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς
7. Από την Αττική Οδό διέρχονται πολύ περισσότερα αυτοκίνητα από όσα προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης. Το δημόσιο έχει δύο λύσεις, είτε να εισπράττει  τα έσοδα από τα επιπλέον αυτοκίνητα, είτε να απαιτήσει την παράδοση της Αττικής Οδού στο δημόσιο. Ιδού λοιπόν, πεδίον σοσιαλιστικής δόξης λαμπρόν!
8.  Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο)  λειτουργούν χωρίς άδεια εδώ και 20 χρόνια! Προφανώς οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι μεροκαματιάρηδες, αλλά κατέχοντες. Το δημόσιο μπορεί να δημοπρατήσει τις άδειες και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Τι περιμένουμε είκοσι χρόνια;
9. Πριν λίγο καιρό, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι η ένταξη στα σχέδια πόλεων κτισμάτων και οικισμών, μπορεί  να αποφέρει στο δημόσιο έσοδα έως και 14δις!!! Αυτό είναι μόνον η μία πλευρά.
Με την ένταξη , θα δοθεί ώθηση σε μια σειρά από σχετικά επαγγέλματα, ενώ θα δημιουργηθεί πλούτος, που αυτή τη στιγμή, ενώ υπάρχει, δεν εμφανίζεται πουθενά!
Όταν έθιξα για πρώτη φορά το θέμα, μερικοί με επέπληξαν ότι ανοίγουμε την όρεξη των οικοπεδοφάγων και των καταπατητών.
Αυτή η όρεξη εκτρέφεται τις τελευταίες δεκαετίες επειδή ακριβώς  το κράτος αντί να  χωροταξεί , έρχεται εκ των υστέρων και νομιμοποιεί αυθαιρεσίες.
10.  Η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, έχει εγγράψει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2.5 δις ευρώ, χωρίς μέχρι στιγμής να ανακοινώσει τίποτα.
Ένα  πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δε θα έφερνε μόνο έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά θα διευκόλυνε την αναδιοργάνωση των σπάταλων ΔΕΚΟ ,που αποτελούν μια από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας.
Αν υπάρξει πολιτική βούληση και τόλμη, μπορούν να βρεθούν και άλλες  λύσεις . 
Η σοσιαΛΗΣΤΙΚΗ κυβέρνηση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αντί να ενδίδει στις πιέσεις των εξ εσπερίας γιάπηδων και να διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, ας βρει τη γενναιότητα  να αναζητήσει έσοδα αλλού. 
Όχι στα θύματα που την πληρώνουν πάντα, επειδή ακριβώς εντοπίζονται εύκολα και δεν έχουν τη δύναμη του παρασκηνίου για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Κώστας Ροδινός
Υ.Γ. Μέχρι τώρα δεν άκουσα ούτε μια σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση στο αναπτυξιακό σκέλος. Στο θέμα αυτό  θα σε άλλο μας άρθρο.

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με όλα εκτός του 3. Οι μεγαλοκαταθέτες θα τα πηγαίνανε αλλού τα χρήματα τους (εντός Ευρώπης) με άμεση επίπτωση στην ρευστότητα όπου και θα κατέρρεε το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα που ως γνωστόν βασίζεται στο χρέος που έχουν όλοι προς όλους (ιδιώτες προς τράπεζες, επιχειρήσεις προς τράπεζες, τράπεζες προς τράπεζες κτλ.). Όσο για τα άλλα μέτρα (ημι-υπαίθριοι κτλ. έρχονται με λίγη καθυστέρηση…). Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αν η ψαλίδα είναι τόσο μεγάλη μεταξύ εξόδων και εσόδων του κράτους (60 Δισ.) κάθε χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν και άλλα μέτρα. Το θέμα δεν είναι μόνο να κόβεις, το θέμα είναι να δημιουργούνται και πραγματικές θέσεις εργασίας, η ανεργία πλέον είναι τρομακτική και θα χειροτερέψει…Επίσης ας κάνουν κατασχέσεις σε λαμόγια και λοιπούς πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και ας τα μοιράσουν στους άνεργους…Μόνο έτσι θα επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη…Αν μπορέσει ο ΓΑΠ (δεν το βλέπω) να το κάνει αυτό τότε να τον σεβαστώ αλλιώς είναι πολύ μικρός στα μάτια μου όπως όλοι τους…Γιατί τα μέτρα δεν τα πήρε από μόνος του, επιβληθήκανε από Ευρώπη με πυγμή αφού τόσα χρόνια τους εξαπατούμε. Ο Παπακωνσταντίνου έχει περγαμηνές και φαίνεται (σχετικά) αδιάφθορος, να δούμε τι μπορεί να κάνει για την χώρα του λοιπόν. Αν αποτύχει οι μόνη συμβουλή που θα έχω να δώσω στα παιδιά μου είναι να εγκαταλείψουν την χώρα απλά διότι δεν υπάρχει καμία σωτηρία πλέον. Ας έρχονται εδώ για διακοπές…καλά είναι για αυτό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Ο τζόγος κατά 60% ελέγχεται από γνωστό επιχειρηματία.
    2. Η ρύθμιση για τούς ημιυπαίθριος νομοθετήθηκε από τον Σουφλιά.
    3. Οι ελληνες καταθέτες των 276 δις σε Τράπεζες του εξωτερικού πρέπει να πληρώνουν 10% των τόκων και να τούς δηλώνουν .Ποιοί το κάνουν και γιατί δεν ελέγχονται ;
    4. Η εκδοση τέτοιου ομολόγου δεν επιτρέπει στους παγκόσμιους εταίρους μας να εισπράτων τοκογλυφικά επιτόκια κατά τον δανεισμό της χώρας μας.
    5. Η φορολόγηση αυτή αντίκειται στο ενδοκοινοτικό δικαιο.
    6. Σε ποιόν να δοθεί ; Στόν εθνικό εργολάβο ;
    7. Απο ποιόν από τον εθνικό εργολάβο ;
    8. Από ποιούς ; Από αυτούς πού εχουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορε΄ς εργαζομένων 20 χρόνια ; Με νόμους τους τα χάρισαν και τα δύο κόμματα.
    9. Και οι τοπικοί κομματάρχες πώς θα ζήσουν ;
    10. Ιδιωτικοποιήσεις με διατήρηση κεκτημένων δεν υπάρχουν .

    Η σημερινή Κυβέρνηση δεν εχει την πολιτική Βούληση να παρέμβει στίς 10 οικογένειες πού ελέγχουν τήν διανομή τού ντόπιου χρήματος κατά συνέπεια θα δανείζεται με τοκογλυφικό επιτόκιο και θα εκχωρήσει και κυριαρχικά μας διακιώματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το σχόλιο του Antinews:

    scripta minoica-Γιώργος Πολύμερος says:
    05/03/2010 at 12:11

    Πολιτικός: αστείος, μετά τινος τέχνης. (Γνωμικόν). Πολιτικήν αρετήν ιεροχύνη συνάπτειν,ΣΥΓΚΛΩΘΕΙΝ ΕΣΤΙ ΤΑ ΑΣΥΓΚΛΩΣΤΑ. Ότι πολιτεύεσθαι δει τον σοφόν και γαρ κακίαν εφέξειν ΚΑΙ ΕΠ’ ΑΡΕΤΗΝ ΠΑΡΟΡΜΗΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΕΣΤΑΙ. Σουίδας.
    Όταν πολιτευθούν οι σοφοί ίσως δούμε μια κάποια πρόοδο. Τώρα που πολιτεύονται οι πονηροί και οι ανίκανοι αυτά και άλλα τέτοια μας περιμένουν. Αυτοί συγκλώθουν τα ασύγκλωστα. Όταν συγκυριακά υπάρχει κάποια “επιτυχία” καμαρώνουν στα κανάλια σαν αρσενικά παγώνια. Στα δύσκολα κρύβονται και κάνουν το κορόιδο.Ο λαός δεν φταίει ή αν θέλετε φταίει λιγότερο γιατί αυτούς έχει αυτούς ψηφίζει. Όταν έφευγαν απ’ την πόλη μας οι σύνεδροι των κομμάτων για να εκλέξουν αρχηγό ή για να εγκρίνουν αλλαγές στο καταστατικό, οι νουνεχείς περίμεναν τραγωδίες. Γιατί γνώριζαν ότι στα κόμματα και στους μηχανισμούς εχουν μαζευτεί “η σάρα και η μάρα”, οι χειρότερες φυσιογνωμίες της κοινωνίας. Τεμπέληδες, ψεύτες, φαγάδες και γλεντοκόποι-με τα λεφτά των άλλων εννοείται-και κλέφτες. Αυτοί εκλέγουν αρχηγούς, αυτοί ψηφίζουν καταστατικά. Μια φορά, απο καθαρή δυσαρμονία του συστήματος, δεν ίσχυσε αυτό και αντί της Ντόρας μας προέκυψε Σαμαράς. Αλλά αυτό δεν θα ξαναγίνει. Το σύστημα της βρωμιάς θα πάρει τα μέτρα του. Θα εκλέγονται αυτοί που είναι αρεστοί στην”σαβούρα”. Η διαφθορά είναι μέσα στα κόμματα. Όταν θα μάθει ο έλληνας να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες των ζυμώσεων για την ανάδειξη τοπικών στελεχών-όπως γίνεται λ.χ. στην Γερμανία όπου τα κόμματα έχουν εκατομμύρια μέλη που ενδιαφέρονται- τότε μπορεί να αλλάξει κάτι, δηλαδή να κοπεί η φόρα στους ανάξιους και ανίκανους που θα ήταν σε κατάσταση πενίας αν δεν υπήρχε η πολιτική για να τους διορίσει στο δημόσιο και να τους σώσει. Μέχρι τότε θα κλαυθμηρίζουμε ή επί το νεοελληνικότερον θα κλαψουρίζουμε. Καλά να πάθουμε. Οι Γιακουμάτοι και οι Τσουκάτοι μας πρέπουν, κι ευχαριστημένοι να είμαστε γιατί αλλού άνθισαν λουλούδια ακόμα χειρότερα όπως ο Αμιν Νταντά. Οι αρχαίοι έλληνες τα είχαν προβλέψει αυτά κι είχαν εφεύρει μια ασφαλιστική δικλείδα, τον εξωστρακισμό-δηλαδή αν κάποιος αποκτούσε ξαφνικά εξουσία και δύναμη και πλούτο, πράγμα που έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, δηλαδή χρηματιζόταν απο εξωτερικούς εχθρούς ή έκλεβε το κράτος , συνεκαλείτο η εκκλησία του δήμου και ψήφιζαν για τον αν θα εξωστρακιστεί ή όχι- στην καταφατική περίπτωση έφευγε χωρίς να πάρει την περιουσία του μαζί. Αυτή δημευόταν. Εδώ το νόμιμο είναι και ηθικό. Ο Σωκράτης, στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα, εκφράζει την άποψη ότι όσοι δεν ασχολούνται με τα κοινά είναι “νόσος της πόλεως”. Δηλαδή είναι αρρώστεια του πολιτεύματος. Εδώ πόσοι απο μας είναι αρρώστεια του πολιτεύματος; Σχεδόν όλοι μας. Να λοιπόν η ρίζα του κακού. Τα υπόλοιπα είναι λόγια. Εάν γνώριζε ο δείνα ότι εάν κλέψει θα βρεθεί-μετά απο λαϊκή απαίτηση- στην φυλακή τότε δεν θα έκλεβε. Τώρα γίνεται, απο την αντίθετη, αυτό που είπε ο Πολύβιος ότι δηλαδή: δημοκρατία επανελομένη τους επιβουλεύοντας ΟΥΚΕΤΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙΣ τηρεί την εαυτής ελευθερίαν. Εμείς έχουμε αναθέσει την τήρηση της δημοκρατίας στους μισθοφόρους. Και πώς το λεει το τραγούδι; Οι μισθοφόροι που σε κυβερνούν οι ίδιοι αύριο θα σε δικάσουν. Και χαίρε καίσαρα μελλοθάνατε θα σου πουν. Επομένως ασχοληθείτε με τα κοινά, εκδιώξτε τους ανίκανους και τα “λαμόγια”. Αποφασίστε εσείς για εσάς. Αν δεν το κάνετε θα αποφασίζουν άλλοι για εσάς. Όπως καλή ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή