Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.
Η βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα όταν αυτή το ζητήσει, δεν είναι αυτή του να της επιτρέψουν να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της, αλλά εκείνη που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα της ευρωζώνης.
Με αυτή την απόφαση οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurοgroup απέρριψαν σχεδόν άμεσα το ελληνικό αίτημα για διασφάλιση δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο και παρέπεμψαν τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 25/26 Μαρτίου. Ταυτόχρονα όμως... έφεραν την Αθήνα ένα βήμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο να απευθυνθεί για δανεισμό στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη... συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών χθες το βράδυ επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που θέλουν την επικρατούσα άποψη στη γερμανική Κυβέρνηση να αποκλείει την παροχή εγγυήσεων, την μία δηλαδή από τις δύο «τεχνικές» προτάσεις στήριξης που είχαν ετοιμασθεί με την ευθύνη των υπηρεσιών της Κομισιόν.
Η δεύτερη πρόταση στηρίζεται στην παροχή δανείων σε επίπεδο διμερών συναλλαγών που παραμένει ανοικτή για να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη που θα της επιτρέπει να δανεισθεί με όρους ανάλογους των άλλων χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή με χαμηλότερα επιτόκια από τα τρέχοντα, χαρακτηρίσθηκε "επιτοκιακό arbitrage” και απορρίφθηκε από το Eurogroup.
Η Γερμανία
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε σήμερα ότι δεν υπήρξε απόφαση να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος της κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
"Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει ζητήσει βοήθεια και γι' αυτό δεν υπάρχει απόφαση στο θέμα αυτό", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική βουλή (Μπούντεσταγκ).
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι απαντά σε "φήμες που είναι σαφές ότι τροφοδοτούνται εσκεμμένα σε χώρες μέλη - και στις Βρυξέλλες". Ο Σόιμπλε είπε ότι το Eurogroup -οι 16 χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ- θα ήταν υποχρεωμένο να δράσει αν επίκειτο χρεοκοπία της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιήσει το νόμισμα -- όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Φεβρουαρίου.
"Αυτό δεν συμβαίνει και γι' αυτό δεν υπάρχει πολιτική απόφαση", επανέλαβε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δίνεται ωστόσο απάντηση σε τεχνικά ζητήματα.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε πως οποιοδήποτε μέτρο ύστατης προσφυγής για τη σταθεροποίηση του ευρώ θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας, ως μιας εκ των χωρών που η οικονομία τους ωφελήθηκε περισσότερο από το κοινό νόμισμα.
"Η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του κοινού νομίσματος, του ευρώ, δεν είναι κάτι που προσφέρουμε λόγω γενναιοδωρίας έναντι των άλλων, αλλά κάτι που πρέπει να εξασφαλίσουμε για το μέλλον για το δικό μας συμφέρον", δήλωσε μιλώντας στη γερμανική βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου