Σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό.
Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.Ανέφερε επίσης πως «εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ, η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να προσφύγει σε αυτό». Επανέλαβε ακόμα σε όλους τους τόνους την προτίμηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές...
λύσεις.
«Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση» δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου «τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ».
Αίτημα για πολιτική στήριξη απηύθυνε στους ευρωπαίους ηγέτες, ο έλληνας Πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτά που πρέπει για να στηρίξει το κοινό νόμισμα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις και η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της παγκόσμια οικονομίας.
Επεσήμανε ότι αν οι πολίτες χάσουν την εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα ακολουθήσουν ακραίες τάσεις με λαϊκισμό και κοινωνικές εκρήξεις (ξεσπάσματα βίας).
Από τις Βρυξέλλες έστειλε μήνυμα στους G20, ότι είναι ευκαιρία να προωθηθεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε διεθνές επίπεδο.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μια περίπλοκης κρίσης στην οποία συνέβαλε η διεθνής κερδοσκοπία. Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο, πρώτα θέλω να λύσουμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα, και κάνουμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη που κληρονομήσαμε." Επίσης δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό. Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων ανέφερε:
-Η μοίρα μας κρίνεται από τις ίδιες δυνάμεις, που δεν αναγνώρισαν τα λάθη του παγκόσμιου συστήματος.Τώρα μας χτυπάνε για το έλειμμα που δημιουργήσαμε για να τους γλιτώσαμε. Οι φόροι των λαών μας γλίτωσαν αυτές τις τράπεζες και τώρα αυτές μας αξιολογούν αρνητικά για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε.
-Ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαν επιβληθεί τόσα πολλά μέτρα σε τόσο μικρό διάστημα. Θέλουμε να επαναφέρουμε άμεσα την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στη χώρα μας.
-Μεσομακριπρόθεσμα προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο
-Περάσαμε το πιο σκληρό πακέτο λιτότητας στην ιστορία της Ελλάδας, και προχωρήσαμε στη λήψη σκληρών μέτρων για να δείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να προστατέψουμε το κοινό μας νόμισμα και για να δείξουμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση.
-Το 2010 θα είναι χρονιά ορόσημο, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομία και θα επέλθουν αλλαγές και στο φορολογικό και τους θεσμούς.
-Ζητάμε από όλους να δεχθούν μειώσεις μισθολογικές για να μειώσουμε το έλλειμμα. Ομως αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα.
-Αυτές οι θυσίες μπορούν να χαθούν εν μία νυκτί, από κάποιες κερδοσκοπικές κινήσεις που κάποιοι κάνουν σε ένα υπολογιστή κάπου μακριά...και «τα τσεπώνουν». Δε ζητάμε χρήματα, από τους Γερμανούς, Γάλλους και τους Ιταλούς, ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας χωρίς να γινόμαστε θύματα κερδοσκοπίας. Για να μην πληρώσουν οι Ελληνες περισσότερους φόρους, αυξηθεί η ανεργία και δεν υπάρξει ανάπτυξη.
-Θα πρέπει να αναγκάσουμε τις αγορές να ανταποκριθούν με θετικό τρόπο.
-Η Ελλάδα είναι το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ. Ομως οι κατάσταση που δημιουργείται μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες καταστροφικές συνέπειες από αυτό που υποδηλώνει αυτό το νούμερο.
-Στη συζήτηση αν η Ευρώπη θα αποτύχει εγώ θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Είμαστε και πολιτική και νομισματική Ενωση και αυτό σημαίνει βαθύτερες αμοιβαίες δεσμεύσεις.
-Είμαστε μια Ενωση 27 κρατών, 16 στην ΕΕ, και έχουμε σφραγίσει τις μοίρες μας στον ίδιο κύκλο. Πρέπει να δημιουργηθούν οι θεσμοί όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό ταμείο που θα διευκολύνει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.
Καταλήγοντας επανέλαβε την άποψη του Στρος Καν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ρυθμιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.