Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Οι Τράπεζες στη μέγκενη, ας μη περιμένει τίποτα η αγορά !

To 40% της έκδοσης των 7ετών ομολόγων καλύφθηκε από Ελλάδα και Κύπρο
Το 40% της έκδοσης των 7ετών ομολόγων καλύφθηκε από τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες αποδεικνύοντας ότι η δημοπρασία ναι μεν πέρασε το τεστ αλλά κινήθηκε στην μετριότητα.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες από τα 5 δις ευρώ που δανείσθηκε το ελληνικό δημόσιο κάλυψαν το 1,5 δις ευρώ. Αξιοσημείωτες οι αξιόλογες θέσεις που έλαβαν η Εθνική και η Alpha bank οι οποίες στήριξαν ίσως και πέραν του δέοντος την δημοπρασία.
http://www.bankingnews.gr
Αν υποθέσουμε ότι οι Ελληνικές τράπεζες έσωσαν την ημέρα, τότε τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο διότι δεν μπορούν να το κάνουν αορίστως.
Διότι αν η δημοπρασία αυτή ήταν τόσο αδύναμη όσο δείχνουν τα στοιχεία, τότε η λογική λέει ότι οι επόμενες δημοπρασίες θα έχουν αυξημένο yield.
Άρα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και το ότι,
“Η Ελλάδα πήρε αυτά που ήθελε από τη σύνοδο κορφής”, είναι τουλάχιστον αυταπάτες, για να μην πω κάτι άλλο.
Επίσης αναρωτιέμαι μέχρι που θα φτάσει ο ...
κόμπος πριν αποφασίσουν να πάρουν πραγματικά μέτρα και όχι απλά να κάνουν γιουρούσια από δω και από εκεί.
Διότι ναι μεν τα γιουρούσια θα αποφέρουν κάτι ψίχουλα, αλλά είναι μόνο ψίχουλα μπροστά σε αυτά που θα αποφέρουν οι περικοπές δαπανών.
Επίσης κάτι ακόμα.
Όπως το χρέος είναι στο όριο από το να μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση, έτσι και το χρονικό περιθωρίου που υπάρχει για να γίνουν οι περικοπές που απαιτούνται εξαντλείται.
Από ένα σημείο και μετά, ότι και να κάνουν, θα είναι too little too late. Ποιο θα είναι αυτό το σημείο; Η αγορά θα μας το πει.
Ένα άλλο θέμα είναι η ρευστότητα που θα έριχναν στην αγορά οι τράπεζες διότι θα συνεχίσουν να έχουν 1% κόστος από την ΕκΤ.
Υπάρχει κάτι που έχει διαφύγει από ορισμένους.
Το Carry Trade με την ΕκΤ που έχουν κάνει οι τράπεζες έχει ημερομηνία λήξης. Το ότι η ΕκΤ τους έκανε τη χάρη (και καλά έκανε) και θα τους δίνει για άλλο ένα χρόνο λεφτά με 1%, δεν σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουν την αγορά με λεφτα.
Σημαίνει ότι έχουν ένα χρόνο ακόμα (μέχρι νεωτέρας) να κλείσουν αυτό το carry trade.
Με λίγα λάγια, μην περιμένετε να ανοιχτούν οι τράπεζες στην αγορά.
Πρώτον, διότι το κλίμα δεν είναι ότι καλύτερο και στατιστικά οι πιθανότητες είναι να μην πάρουν τα λεφτά τους πίσω
Δεύτερον, έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ΕκΤ που αργά η γρήγορα θα κλείσουν και άρα θα πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους.
Πάνω στο θέμα:
Οι τράπεζες δεν δανείζουν ακόμη και τις μεγάλες επιχειρήσεις – Αυξάνουν τα επιτόκια στο 12%-13%
Με στόχο να προστατέψουν την δανεική ρευστότητα τους οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν και στο σημείο για να κλείνουν συνεργασίες με πελάτες τους επιχειρηματίες καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκα αυτή την περίοδο να αυξάνουν τα επιτόκια ώστε .. να υποχρεώσουν ορισμένες επιχειρήσεις ή να μειώσουν την δανειακή  τους έκθεση ή να διακόψουν συνεργασίες.
Εφθασαν λοιπόν τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια σε επιχειρηματικά δάνεια που είχαν συναφθεί στο παρελθόν έως και 200%.
Η επικρατούσα αίσθηση στους τραπεζίτες είναι ότι σε αυτή την συγκυρία οι τράπεζες πρέπει να προστατέψουν την ρευστότητα τους και όχι να την δανείζουν με ρίσκο. Τα δάνεια αποτελούν πλέον για τις τράπεζες κινήσεις μεγάλου ρίσκου. Όμως η μεγάλη η ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι οι τράπεζες αρχίζουν να διακόπτουν συνεργασίες και με μεγάλες επιχειρήσεις.
Όμως εγείρεται ένα θέμα όταν κλείνουν οι ροές δανεισμού σε μια μεγάλη επιχείρηση οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες είναι πολλαπλάσιες από ότι σε μια μικρή επιχείρηση. Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν δανείζουν και όσες επιλέγουν να δανείσουν υφιστάμενους πελάτες τους αυξάνουν κατακόρυφα τα επιτόκια.
http://www.bankingnews.gr
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου