Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

"H ελληνική κρίση δεν είναι απλώς ένα ‘ατύχημα’ οικονομικής πολιτικής"

Και σήμερα σωρεία σχολίων και αναλύσεων για τις πιθανές λύσεις στο αδιέξοδο της Ελλάδας και της ΟΝΕ στον γερμανόφωνο τύπο.


Με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία» και υπότιτλο: «Η ΕΕ πρέπει να ξαναδημιουργηθεί: πρέπει να θυσιάσει ή το ευρώ ή την εθνική κυριαρχία εν ονόματι της οικονομικής πολιτικής», η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει στην πρώτη σελίδα το δίλημμα της ΕΕ και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα:
«Η ελληνική κρίση είναι κάτι παραπάνω από ένα ‘ατύχημα’ οικονομικής πολιτικής. Αυτό που ζούμε σήμερα ξεπερνάει την απλή διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης. 
Στην πραγματικότητα όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η γερμανική, βρίσκονται ενώπιον μιας παρόμοιας πρόκλησης με εκείνη της διάσωσης των τραπεζών το 2008: 
Τότε η καγκελάριος με τον υπουργό Οικονομικών εγγυήθηκαν ότι ...θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα χρήματα των πολιτών. 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα: όποιος στηρίξει την Ελλάδα και εμποδίσει την επόμενη κρατική χρεοκοπία, πρέπει να αλλάξει τους βασικούς κανόνες της ΟΝΕ. 
Η  Ευρώπη είναι αναγκασμένη να ξαναδημιουργηθεί.»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι και η Ισπανία και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα και ότι οι λαοί τους «απόλαυσαν επίσης υψηλότερο βιοτικό επίπεδο», όπως ο ελληνικός λαός, «από εκείνο που τους επέτρεπαν οι πραγματικές οικονομικές τους επιδόσεις….Τα χρόνια των παχειών αγελάδων που δημιουργούσαν την αυταπάτη μιας οικονομικής σταθερότητας πέρασαν.»
Το σχόλιο επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι συνέπεια της συνύπαρξης στην ΟΝΕ κρατών με οικονομίες διαφορετικών ταχυτήτων, γι’ αυτό τώρα πια η ΕΕ πρέπει να δώσει άμεσα λύση στο δίλημμα: «ή θυσιάζει την εθνική κυριαρχία για να διατηρήσει το ευρώ ή θυσιάζει το ευρώ και συρρικνώνει την ΟΝΕ σε ένα σκληρό πυρήνα πέντε ή έξι κρατών-μελών, που διαθέτουν παρόμοιες οικονομίες. Το πρώτο θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, το δεύτερο όμως θα ήταν μια καταστροφή.»

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά 

Στην ίδια εφημερίδα, Die Zeit, σε αναλυτικό ρεπορτάζ αναφέρεται ξανά το δίλημμα που αντιμετωπίζει τώρα η ΕΕ και η ΟΝΕ: «Από τη στιγμή που η καγκελάριος υποσχέθηκε αλληλεγγύη στους Έλληνες το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ήδη ξεπεραστεί. Τώρα Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι αναζητούν μια νέα βάση για την ΟΝΕ και τρόπους βοήθειας προς την Ελλάδα.»
«Διότι πρόκειται για ένα κλασικό δίλημμα: εάν η ευρωζώνη αρνηθεί τη βοήθεια προς τους Έλληνες, διακυβεύει την ύπαρξή της. Εάν στηρίξουν την Ελλάδα, τότε παραβιάζουν το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών. Επειδή όμως η καγκελάριος Μέρκελ διακρίνεται όντως για τον πραγματισμό της, αποφάσισε το δεύτερο. Έτσι οι ειδικοί αναζητούν φόρμουλες για διμερείς ή ευρωπαϊκές εγγυήσεις για τα κρατικά ομόλογα ή ακόμη και παραχώρηση έκτακτου δανείου.»

Τα μέτρα της ΕΕ στην Ελλάδα δεν ενισχύουν τη δημοκρατία

Στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau με τίτλο «ΟΝΕ ή δημοκρατία» δημοσιεύεται  ανάλυση του οικονομολόγου και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης Βίλχελμ Χάνκελ. Για τον Γερμανό οικονομολόγο ‘λυδία λίθος’ αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση της δημοκρατίας και όχι η διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει:
«Ποιος πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να διατηρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εάν επιβάλει στοπ στις μισθολογικές αυξήσεις, περικόψει ουσιαστικά τις κοινωνικές παροχές και αυξήσει δραστικά τους φόρους, χωρίς να βγουν στο δρόμο οι πολίτες; Και μόνον η εξαγγελία τέτοιων δραστικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες σε κινητοποιήσεις μέχρι και σε γενική απεργία. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ‘συμπαραστάτες’ της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες αγνοούν πλήρως τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυρώσεών τους στην οικονομική ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό της χώρας.
Κανονικά θα έπρεπε να είναι σημαντικότερη για τις Βρυξέλλες και τους ευρωκράτες η διατήρηση της δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα και αύριο σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα από τον αριθμό των χωρών - μελών της ΟΝΕ. Δηλαδή για να λυθεί με σύνεση το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, πρέπει οι χώρες αυτές να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα….Ασφαλώς θα παραμείνουν στην ΕΕ, αλλά θα αλλάξουν θέση: από μέλη της ευρωζώνης θα γίνουν υποψήφια μέλη της και εκεί θα προετοιμαστούν για την επανένταξή τους στην ευρωζώνη.
Μόνον με μια συρρίκνωση στο σκληρό πυρήνα της η ευρωζώνη μπορεί να διατηρηθεί και να ξεπεράσει την κρίση. Διαφορετικά καταστρέφονται και τα δύο: και η δημοκρατία στην Ευρώπη και η ΟΝΕ.» 

Μοναδική διέξοδος: αξιόπιστα σχέδια της ΕΕ

Τέλος η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Εκείνο που χρειάζεται το ευρώ είναι αξιόπιστα σχέδια διεξόδου από την κρίση» υπογραμμίζει: «Η περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να έχει αποσαφηνίσει ότι τώρα πια δίνεται αλλού βαρύτητα: μόνον τα αξιόπιστα σχέδια διεξόδου από την κρίση μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των χωρών - μελών της ΟΝΕ προς την Ένωση και το ευρώ.
Εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, τότε οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην ΟΝΕ θα είναι μονίμως υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα των αδύναμων κρίκων της ΟΝΕ. Κάτι που δεν σημαίνει μόνον νέα χρέη και δανεισμό, αλλά επιδρά αρνητικά και στα επιτόκια, τις επενδύσεις και εν τέλει και στην οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων χωρών, αλλά και της ευρωζώνης.»
D.W.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου