Η Eurostat εξέτασε τα στοιχεία για τα swap
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat έλαβε και εξέτασε τα στοιχεία που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη Δευτέρα για τις συναλλαγές swap, την περίοδο 2000-2001. Πρόκειται για ένα εσωτερικό σημείωμα της Eurostat, το οποίο χαρακτηρίζει ελλιπή τα στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα για τις swap συμφωνίες.
Είναι οι συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ δύο μερών.
Εν τω μεταξύ, ένας από τους κορυφαίους τραπεζίτες της Goldman Sachs ισχυρίστηκε ότι τα στάνταρ διαφάνειας που αφορούν στις αμφιλεγόμενες νομισματικές συμφωνίες ανταλλαγής που δόμησε η τράπεζα για την ελληνική κυβέρνηση το 2001 «μπορούσαν να είναι και θα έπρεπε να είναι υψηλότερα».
Η Goldman κατηγορείται από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς ότι βοήθησε την Ελλάδα να συγκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου ελλείμματος σε μια σειρά περίπλοκες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση.
Η Goldman κατηγορείται από ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς ότι βοήθησε την Ελλάδα να συγκαλύψει το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου ελλείμματος σε μια σειρά περίπλοκες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αμέσως μετά την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση.
Αποκαλύπτει την αλήθεια το σημείωμα της Eurostat
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της Νέας Δημοκρατίας ότι η Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν επιδιώκουν την αποκάλυψη, αλλά τη συσκότιση και την απόκρυψη της αλήθειας. Γιατί:
1ον. Στο σημείωμά της, η Eurostat αναφέρει ότι οι Ελληνικές αρχές δεν την είχαν ενημερώσει για τις συμφωνίες swaps, που είχαν συναφθεί το 2001.
2ον. Τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι αυτοβούλως, αλλά κατόπιν σχετικού αιτήματος της Eurostat, είναι ελλιπή.
3ον. Σ’ αυτή την ενημέρωση, η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιβεβαίωσε ότι η αποπληρωμή του χρέους που σχετίζεται με τις συμφωνίες swaps που έκανε η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2001, ξεκίνησε το 2004. Η απόκρυψη χρέους, συνεπώς το 2001 επιβαρύνει το ύψος του δημοσίου χρέους της χώρας μας μετά το 2004.
Υπενθυμίζουμε, στο σημείο, αυτό ότι η Επιτροπή που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων, στην Έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε αυτές τις συμφωνίες.
Επιβεβαιώνει, απλώς, ότι αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοηθούν στη διαχείριση των τρεχουσών ελλειμμάτων, αλλά επηρεάζουν τις δανειακές ανάγκες και επομένως και το ύψος του μελλοντικού χρέους .
Η αλήθεια, όμως, για τη «δημιουργική λογιστική» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν τεμαχίζεται, δεν συσκοτίζεται και δεν συγκαλύπτεται.
Η αξιοπιστία της χώρας δεν κερδίζεται με τις πρακτικές και τις νοοτροπίες ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πλήττουν το εσωτερικό εθνικό μέτωπο, και επιδεινώνουν την προς τα έξω εικόνα της Χώρας.
Κερδίζεται με αξιόπιστες πολιτικές και υπεύθυνες συμπεριφορές.
Πολιτικές και συμπεριφορές που επιδεικνύει η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία.
Χρήστος Σταϊκούρας
Βουλευτής Φθιώτιδας
Αναπληρωτής Υπεύθ.Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ