Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Δύο αντικρουόμενες απόψεις για Ελλάδα-ευρώ


Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κυρίως σε ό,τι αφορά την επιτυχία της ευρωζώνης, με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, παρατίθενται στους «Financial Times».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, κ. Tommaso Padoa-Schioppa, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Αθήνα στην τύχη της», υπερασπίζεται τόσο τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την ευρωζώνη.

Η «απάντηση» καταφθάνει με άρθρο του γνωστού αναλυτή - σχολιαστή των «Financial Times», κ. Samuel Britain, υπό τον τίτλο 
«Η Ελλάδα αποκαλύπτει τα ελαττώματα του συστήματος», ο οποίος αναφέρεται στα «ελαττώματα» της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι τόσο η ευρωζώνη όσο και το ευρώ δεν θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί ποτέ!

- Padoa-Schioppa: Η Αθήνα δεν θα αφεθεί στην τύχη της
Ο κ. Padoa-Schioppa, υπ. Οικονομικών της Ιταλίας επί πρωθυπουργίας του κ. Romano Prodi και νυν επικεφαλής του think-tank Notre Europe, υποστηρίζει στο ...
άρθρο του (το οποίο αποτελεί εν μέρει απάντηση, αν και σε φιλικό τόνο, αντίστοιχου άρθρου στους «F.T.» του κ. Otmar Issing, ο οποίος υποστήριζε ότι παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν καταστροφή), πως τα ελληνικά προβλήματα οφείλονται τόσο σε κακοδιαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας όσο και στην κρίση. «Τα προβλήματα της Ελλάδας δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. 
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, όλες οι χώρες της Ε.Ε. στην ουσία αρνούνται να "προσφέρουν" στην Κομισιόν τον ρόλο του ουσιαστικού επιτηρητή των δημοσιονομικών τους μεγεθών».
Παραδέχεται ότι η ευρωζώνη είναι οικονομική και όχι πολιτική ένωση, τονίζοντας πάντως πως και η πολιτική ένωση θα λάβει χώρα σύντομα, θεωρώντας μάλιστα ότι η κρίση επέτεινε αυτήν την ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κ. Padoa-Schioppa, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, πλέον, στους πολίτες της ευρωζώνης ότι «από εδώ και στο εξής καμία κυβέρνηση δεν θα απολαμβάνει απόλυτη εθνική κυριαρχία
Όχι μόνο στην Ελλάδα εξαιτίας της άσχημης κατάστασης αλλά ακόμη και στη Γερμανία. 
Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει καλός συνδυασμός μεταξύ ορθής πολιτικής διαχείρισης και καλής οικονομικής διαχείρισης. 
Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το λάβουν όχι μόνο η Αθήνα αλλά και οι Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο».

- Samuel Britain: Το ευρώ δεν έπρεπε να έχει δημιουργηθεί

Σύμφωνα με τον κ. Britain, το ευρώ δεν θα έπρεπε ποτέ «να δει το φως της ζωής». Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος των «F.T.»., ο Γερμανός καγκελάριος κ. Helmut Kohl, αν και θεωρούσε την Ε.Ε. και την ευρωζώνη «ένα σχέδιο με γαλλική πρωτοβουλία», δέχτηκε την ένταξη της Γερμανίας στη νομισματική ένωση γιατί πίστευε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και πολιτική ένωση.
«Ο κ. Kohn ήταν υπέρ μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης
Όταν κατανόησε ότι δεν θα έφτανε σύντομα και η πολιτική ένωση, το μόνο που του έμεινε ήταν να ελπίζει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

«Μία χώρα που έχει το δικό της νόμισμα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει δύο βαλβίδες ασφαλείας. Κάτι το οποίο δεν ισχύει ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Πρώτον, να τυπώσει το δικό της χρήμα και, δεύτερον, να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της», τονίζει.

Τίθεται υπέρ της πρότασης που κατέθεσε σε άρθρο του στους «Financial Times» ο κ. Martin Feldstein να δοθεί «άδεια μερικών μηνών στην Ελλάδα προκειμένου να φύγει από την ευρωζώνη και να επιτρέψει αφού έχει υπάρξει υποτίμηση του νομίσματός της κατά 20% και 30%. Βέβαια το πρόβλημα είναι εάν, όταν η Ελλάδα θελήσει να επιστρέψει, θα υπάρχει ακόμη ευρώ».

Όπως υποστηρίζει, θα ήταν καλό για την Ελλάδα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα δύο νομίσματα, ένα διεθνές και ένα τοπικό.
Σύμφωνα με τον κ. Britain, θα ήταν καλύτερο να συμβεί αυτό παρά «οι διεθνείς επενδυτές να συνεχίσουν να "σταυρώνουν" την Ελλάδα».
By Tomaso Padoa-Schioppa & Samuel Britai

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου