Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Τι θα γίνει με τις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις;

Με κρατικό χρήμα η πιστωτική επέκταση
 
Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένουν και φέτος το κρατικό χρήμα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς το υψηλό κόστος χρηματοδότησης έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε περαιτέρω σφίξιμο της κάνουλας των χορηγήσεων.
Η τακτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες συμπυκνώνεται στη φράση "δεν δανειζόμαστε, δεν δανείζουμε".  
Το τελευταίο διάστημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ανοιχτές μόνο οι αγορές αναχρηματοδότησης χρέους (repo markets) και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να αντλήσουν κεφάλαια και σε κάποιες περιπτώσεις με αυξημένο τις τελευταίες εβδομάδες "καπέλο".
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα υποχωρήσει στο α΄ εξάμηνο του έτους. Οι νέες χορηγήσεις δανείων θα ...είναι, δηλαδή, χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους και εφόσον σταδιακά μειωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, για φέτος, στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στάσιμος, συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 1%.
Προκειμένου να αναστρέψει την παραπάνω κατάσταση και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εξόδου της οικονομίας από την ύφεση η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό της για διοχέτευση κρατικού χρήματος στην αγορά.
Βασικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελέσουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και το προωθούμενο Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι πέρυσι οι τράπεζες χορήγησαν συνολικά γύρω στα 5 δισ. ευρώ νέα επιχειρηματικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου το 1,5 δισ. ευρώ δόθηκε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Αν εξαιρεθούν τα περίπου 2 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η συμβολή του ΤΕΜΠΜΕ στις νέες χορηγήσεις ήταν καθοριστική. Στόχος για τη φετινή χρονιά είναι το ύψος των χορηγήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να αυξηθεί, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών να εξασφαλίσουν ανάσα ρευστότητας οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αρχικώς, το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να μεταφερθούν απευθείας στην οικονομία τα αχρησιμοποίητα 14 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας και η εκτίναξη και παραμονή των spreads σε υψηλά επίπεδα κατέστησαν απαγορευτική μια τέτοια μεταφορά.
Επιπλέον, οι τράπεζες δεν θα εξαγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου τον Μάιο, όπως προέβλεπαν πριν από πέντε μήνες, και το πρόγραμμα στήριξης θα παραταθεί για άλλο ένα έτος (Μάιος 2011).
Συμμετοχή ξένων τραπεζών στο ΕΤΑ αναζητά η κ. Κατσέλη Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομίας αναγκάστηκαν να ξεσκονίσουν το σχέδιο σύστασης Ταμείου Αναχρηματοδότησης με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Το σχέδιο το είχε επεξεργαστεί για την προηγούμενη κυβέρνηση η Goldman Sachs και προέβλεπε τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ταμείου τόσο της ίδιας όσο και της γερμανικής KfW Η κ. Κατσέλη και το επιτελείο της αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το παραπάνω σχέδιο μετονομάζοντας το Ταμείο Αναχρηματοδότησης σε Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης. Ήδη, έχουν διενεργηθεί επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση του ταμείου ή για την άντληση δανείου από το Δημόσιο με το οποίο θα καλύψει τη συμμετοχή του στο ΕΤΑ.
Η χρηματοδότηση του ΕΤΑ ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε η υπουργός Οικονομίας με τον διάδοχο του Αμπού Ντάμπι πρίγκιπα Mohamed Bin Zayed Al Nahyan και ακολούθως με τον σεΐχη Hamdan Bin Zayed Al Nahyan.
Ταυτόχρονα, η κ. Λ. Κατσέλη έχει διενεργήσει σειρά επαφών με μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Κάποιες εξ αυτών έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον να συγχρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον τομέα της πράσινης οικονομίας.
Το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί οικονομικά βιώσιμα σχέδια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή στους τομείς των ΑΠΕ, διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, καθαρισμού ακτών, αφαλάτωσης και βιοτεχνολογίας.
Το Δημόσιο θα καλύψει τη συμμετοχή του και με έκδοση "πράσινων ομολόγων", τα οποία θα θυμίζουν ομόλογα ΕΤΒΑ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και κρατικές τράπεζες.
Το μεγάλο στοίχημα για την κ. Κατσέλη και την κυβέρνηση είναι η θέσπιση του Οργανισμού Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων, ο οποίος θα ενσωματώσει και το Ταμείο Αναχρηματοδότησης στην αγορά.
Του Χρίστου Κίτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου