Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Τι σημαίνει στην πράξη η «επιτήρηση». Τι μας προσφέρουν, τι θέλουν να επιβάλουν

Τα νέα μέτρα που εισηγείται σε βάρος των μισθωτών η Ε.Κ.Τ.  προεξοφλώντας ότι δεν θα πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους της λόγω ύφεσης στην πραγματική Οικονομία. 
Τι φέρνει η εβδομάδα που έφθασε, στο επίπεδο της οικονομίας.
Από την Καθαρά Δευτέρα, άρχισε επισήμως η επιτήρηση της Ελλάδας για την εφαρμογή μέτρων που ποτέ στο παρελθόν δεν επιβλήθηκαν για χώρα της ευρωζώνης. 
Η Ελλάδα «ντύθηκε» στο Τριώδιο «ανεξάρτητη χώρα»! 
Στο μεταξύ, με τη θλίψη από τον καβαφικό τίτλο της Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας», «Αποχαιρέτα την Ελλάδα που ήξερες» και την ανησυχία από το άρθρο του «Ομπσέρβερ» ότι εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη , «θα ξαναγίνει μια χρεοκοπημένη χώρα - και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα...είναι πολύ πιθανό για να αντιμετωπιστεί η κρίση», οι Έλληνες αναμένουν τα χειρότερα της επόμενης εβδομάδας!
Οι πληροφορίες  λένε ότι κατά τη διήμερη παραμονή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, θα δεχθεί νέα πίεση να λάβει πρόσθετα μέτρα όπως: 
Κατάργηση του 14ου μισθού, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως  των ανακοινωθέντων, απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αύξηση των φόρων σε προϊόντα πολυτελείας και στην ενέργεια, απελευθέρωση επαγγελμάτων κ.α. 
Μάλιστα τα μέτρα αυτά προτείνονται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με δεδομένη εκ μέρους της τη διαπίστωση, ότι η ύφεση και η αδυναμία συγκέντρωσης φόρων, (λόγω της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων), δεν θα επιτρέψουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος κατά 4%. 
Γι΄ αυτό, σε χρόνο πολύ μικρής ψυχολογικής προσαρμογής, σερβίρεται το νέο «σενάριο τρόμου».  Σύμφωνα με το «Βήμα» οι λόγοι της ευρωπαϊκής απαισιοδοξίας είναι:
1) Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010 θα είναι βαρύτερη του -0,3%. Αυτό θα βυθίσει τα φορολογικά έσοδα και παράλληλα θα πιέσει προς τα πάνω το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. 
2) Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα είναι λιγότερα του προβλεπομένου
3) Θα υπάρχει υψηλό κόστος δανεισμού 
4) Η δημόσια διοίκηση δεν δύναται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και ουσιαστικές περικοπές.
5) Οι περικοπές δαπανών οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εσόδων από φόρους. Κατά συνέπεια η μείωση του ελλείμματος ως ποσοστού του (μειούμενου) ΑΕΠ συνήθως απαιτεί αυστηρότερα μέτρα για να επιτευχθεί από τα αρχικώς προβλεπόμενα.
Τα προβλεπόμενα όμως, από την τριπλή επιτήρηση, μέτρα, πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους και όπως αναφέρει ο Γουίλ Χάττον στο προαναφερθέν άρθρο του «Ομπσέρβερ», «αν στην καρδιά του μεταρρυθμιστικού προγράμματος υπάρχει δικαιοσύνη - εντός της Ελλάδας και μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης - υπάρχει μια ελπίδα επιτυχίας. Αν όχι, η επόμενη δεκαετία θα είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστη»
Προειδοποιεί δε, ότι «ο αγώνας για μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και για την εξεύρεση ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να λειτουργήσει ομαλά το ευρώ, είναι μάχη ολόκληρης της Ευρώπης, της Βρετανίας περιλαμβανομένης. 
Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα πέσουμε όλοι». 
Δεν φαίνεται όμως να ενστερνίζονται τις απόψεις του οι κεντρικοί τραπεζίτες και τα οικονομικά επιτελεία των ισχυρών χωρών της Ε.Ε που μάλιστα προς το παρόν ωφελούνται από την κρίση στην Ελλάδα: Οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός ζώνης του ευρώ και η Γερμανία.
Τα εναλλακτικά σχέδια μορφών στήριξης της ελληνικής οικονομίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι : 
Θα ανατεθεί σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. 
Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι ο «γαλλογερμανικός άξονας» προστατεύει την Ελλάδα.  
Τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγγυηθούν νέα έκδοση ομολόγων του ελληνικού κράτους , ότι δηλαδή θα τα αγοράσουν εκείνα, αν δεν τα αγοράσουν οι ξένοι δανειστές. 
Η ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αγοράσει ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ύψους ανάλογου της οικονομικής συνεισφοράς Γερμανίας και Γαλλίας, η οποία θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και με απαιτήσεις όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε όλα αυτά τα «σενάρια» οι εργαζόμενοι βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα στην ανάγκη να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ώστε να μη βουλιάξει η χώρα και ανάμεσα στις εκκλήσεις για «πόλεμο» ενάντια στην καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων που απευθύνουν τα κόμματα της Αριστεράς και τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ. ΑΔΕΔΥ). Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι τελωνιακοί, ενώ το σύνολο των εργαζομένων προετοιμάζεται για την πανελλαδική, καθολική κινητοποίηση της 24ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει τα ταξίδια στο εξωτερικό για την αναζήτηση συμμάχων, αλλά μέρος των συζητήσεών του και με το Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, (εκτός από  τα οικονομικά και  τα ενεργειακά) είναι και η «στρατιωτική-τεχνική συνεργασία». 
Τι σημαίνει αυτό;  
Ίσως νέες δαπάνες για αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών εκ μέρους της Ελλάδας...
Άλλες όμως είναι οι προσδοκίες του «Σοσιαλιστικού Κινήματος» από τον πρόεδρό του , όπως τις εκφράζει το στέλεχος της  «αριστερής πτέρυγάς»  του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος στο  «Πρώτο Θέμα»: «Οι διεθνείς κερδοσκόποι επιβάλλουν τις μονεταριστικές αντιλήψεις και πρακτικές τους. Από έναν Παπανδρέου, όμως περιμένω την έκπληξη, την αντίδραση, την αντεπίθεση υπέρ της ρευστότητας των νοικοκυριών».
Μόνο που η Αποκριά έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα να πετάξουν όλοι τις μάσκες.

1 σχόλιο:

  1. της Έλενας Λάσκαρη
    Δημοσιεύθηκε: 08:00 - 16/02/10 | Τελ. Ενημ.: 10:26 - 16/02/10

    Με το… πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% φέτος με τα μέτρα που έχει λάβει.

    Στην αντίθετη περίπτωση, και χωρίς η χώρα μας να έχει δικαίωμα ψήφου, το συμβούλιο Eurogroup θα αποφασίσει να εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

    Παρά τις προσδοκίες για ανακοίνωση πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προέκριναν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, δίνοντας ήδη πρόγευση των μέτρων που θα κληθεί η χώρα να εφαρμόσει. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. J.-Cl. Junker, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου στις 16 Μαρτίου.

    Αν το Eurogroup δεν πειστεί ότι οι στόχοι τόσο για μείωση του ελλείμματος όσο και περιορισμού του δημοσίου χρέους (άλλη μία παράμετρος σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών, καθώς επιλέγουν τη σκληρή οδό και για το χρέος) είναι εφικτοί, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα είναι τόσο στην κατεύθυνση της περικοπής των δαπανών όσο και της αύξησης των εσόδων.

    Ειδική αναφορά ως ενδεχόμενα μέτρα έκανε ο κ. Γιούνκερ στην αύξηση του ΦΠΑ, στην άνοδο του φόρου πολυτελών αγαθών -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων- αλλά και στην αύξηση των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα (και νέα άνοδος στα καύσιμα).


    Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω




    Η ετυμηγορία του Eurogroup θα βγει στα μέσα Μαρτίου και η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση αλλά αυξημένη πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Eurogroup θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης.

    Στην παρατήρηση δημοσιογράφου πως στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 16 Μαρτίου η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις αγορές , ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως "δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της" και πρόσθεσε ότι "οι αγορές σφάλλουν εάν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα".

    Παρέπεμψε δε στις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής για συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειαστεί, αν και απέφυγε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης λέγοντας ότι δεν είναι φρόνιμο στην παρούσα φάση να μιλήσουμε δημοσίως για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

    Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ένταση των ελληνικών προσπαθειών αντίδρασης απέναντι στην κρίση και αντέτεινε πως "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της κατά 4%".

    "Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού και αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον κριθεί αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών μέτρων "τότε θα τα λάβουμε".

    Σημείωσε πάντως πως αυτό μάλλον δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις των αγορών. "Αυτό που θα τις σταματούσε είναι η εγγύηση από την πλευρά της ευρωζώνης ότι υπάρχει μηχανισμός στήριξης εάν αυτό χρειαστεί"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή