Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Το μήνυμα των κερδοσκόπων


Στην κόψη του ξυραφιού ως τις 15 Μαρτίου και την πρώτη αξιολόγηση του προϋπολογισμού και της πορείας υλοποίησης των μέτρων θα συνεχίσει να κινείται η χώρα, καθώς η πολιτική στήριξη που παρείχε η Ευρώπη στην Ελλάδα δεν δείχνει να κάμπτει τους κερδοσκόπους.
Η διεύρυνση των spreads την περασμένη Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα και η εκ νέου πτώση των τιμών στο Χ.Α. έστειλαν το πρώτο μήνυμα των αγορών.
Η δέσμευση του γαλλογερμανικού άξονα ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην περίπτωση αδυναμίας ομαλής αναχρηματοδότησης του χρέους της και εφόσον λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας από τη μια δεν καθησύχασε τα long only χαρτοφυλάκια και από την άλλη δεν φόβισε τους κερδοσκόπους.
Παρά το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός ότι το ΑΕΠ του 2009 υποχώρησε τελικώς σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο απ' ό,τι προβλεπόταν ενέτεινε τη δυσπιστία για τα ελληνικά στοιχεία και τις δεσμεύσεις μας.
"Η Ελλάδα πληρώνει την αναξιοπιστία της καθώς οι αγορές ποντάρουν στο ότι θα αναγκαστεί ...
να πάρει επιπρόσθετα μέτρα μετά τις 15 Μαρτίου, όπως δεσμεύτηκε κατά την έγκριση του ΠΣΑ", αναφέρει στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας.
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων που απαιτήθηκε για να δοθεί έστω η πολιτική στήριξη από τον γαλλογερμανικό άξονα ακύρωσε εν μέρει τον ίδιο τον στόχο του καθώς επιβεβαίωσε την αντίληψη των αγορών ότι η ευρωζώνη δεν διαθέτει μηχανισμούς, ούτε, κυρίως, και τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αντιδράσει σε μια τέτοια κρίση.
Οι φημολογούμενες επιφυλάξεις Τρισέ για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού ΠΣΑ, οι οποίες διατυπώθηκαν, κατά τις συναντήσεις με τους κ. Σαρκοζί, Μπαρόζο, την κ. Μέρκελ και τον κ. Παπανδρέου, αποτυπώνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας που συνοδεύει την Ελλάδα.
"Αν η Κομισιόν δεν πιστεύει στην ελληνική συνταγή προσαρμογής γιατί να πιστέψουν οι αγορές;", αναρωτιέται Έλληνας τραπεζίτης, ο οποίος εκτιμά ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον τις 15 Μαρτίου και το πρώτο crash test του προϋπολογισμού.

Στα 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι short θέσεις επί ελληνικών ομολόγων
Αυτήν τη στιγμή οι ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων brokers, τα 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θέσεις αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ έχουν ανοίξει με δανεισμένα ομόλογα, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.
Η δυνατότητα της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει ομαλά το χρέος της αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, το μεγαλύτερο επενδυτικό στοίχημα παγκοσμίως. Ηedge funds και μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες ποντάρουν στο ενδεχόμενο πιστωτικής ασφυξίας ή στον εξαναγκασμό του Δημοσίου να πληρώσει ακόμη πιο τσουχτερό επιτόκιο για νέες εκδόσεις, σε σχέση με αυτό των πενταετών (6,1%).
Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα και της Κομισιόν και των Ευρωπαίων ηγετών να αντιληφθούν το μέγεθος της απειλής είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο κύμα κερδοσκόπων (τέσσερα - πέντε hedge funds, πελάτες αμερικανικής τράπεζας) να εγγράφουν ήδη υψηλότατες υπεραξίες.

"Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη"
"Τα δυνητικά κέρδη από ενδεχόμενη αδυναμία του Δημοσίου να δανειστεί είναι υπερδιπλάσια της θεωρητικής ζημίας που μπορεί να προκαλέσει ένα βίαιο short squeeze λόγω παροχής εγγύησης στις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων από γερμανικές και γαλλικές κρατικές τράπεζες", αναφέρει έμπειρος treasurer.
Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί οι short θέσεις επί ελληνικών ομολόγων δεν έκλεισαν μαζικά, παρά το κλίμα υψηλών προσδοκιών για έμπρακτα μέτρα από την πλευρά της ευρωζώνης που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα. "Οι αγορές δεν παίρνουν πλέον από λόγια καθώς είναι πολλά τα λεφτά που έχουν τζογάρει πάνω στην πτώση της Ελλάδας", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η τακτική των κερδοσκόπων, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων, μοιάζει με τις επιθέσεις εναντίον νομισμάτων προ της ΟΝΕ. Ανοίγουν short θέσεις, με δανεισμένα κυρίως ομόλογα και αγοράζουν CDSs εκτοξεύοντας τον κίνδυνο πτώχευσης σε εικονικά επίπεδα.
Τα long only χαρτοφυλάκια πωλούν τα ελληνικά CDSs με ικανοποιητικό κέρδος καλύπτοντας μέρος της υποαξίας που γράφουν από την πτώση των τιμών των ομολόγων, ενώ οι πέντε - έξι μεγάλες τράπεζες που ενεργούν ως brokers εγγράφουν παχυλές προμήθειες. Μόνο που τα hedge funds πρέπει να κλειδώσουν τις υπεραξίες τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανική τράπεζα, που έχει ως πελάτες κάποια εκ των hedge funds, που σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, είχε προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκδοση πενταετών ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση. Ένα private placement πέραν των υψηλότερων προμηθειών για την ίδια θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να κάμψει τις επιθέσεις των hedge funds, καθώς θα αγόραζαν 5ετή διασφαλίζοντας τις υπεραξίες που έγραφαν από τα CDSs.
Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της κοινοπρακτικής έκδοσης και τα εν λόγω hedge funds έλαβαν μόλις το 2% της έκδοσης 5ετών με αποτέλεσμα να εντείνουν τις αγορές τους στα CDSs, εκτοξεύοντάς τα ως τις 430 μονάδες βάσης.

Στον στόχο τα credit lines των τραπεζών
Το "bet" της προπερασμένης εβδομάδας για τους κερδοσκόπους ήταν να κόψουν και τις υφιστάμενες γραμμές εξωτερικού δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, κίνηση που αποτράπηκε από την αναστροφή του κλίματος λόγω των εντατικών ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
"Πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο το ενδεχόμενο η παράταση της αβεβαιότητας να οδηγήσει σε ευρύτερη επιφυλακτικότητα των διεθνών αγορών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, γεγονός που θα εκφραστεί σε περιορισμό του ύψους και της διάρκειας της χρηματοδότησης, κυρίως στη διατραπεζική αγορά", αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο η δημοσιονομική δυσπραγία να μετατραπεί σε πιστωτική ασφυξία πρέπει, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πέραν της έμπρακτης ευρωπαϊκής βοήθειας, η κυβέρνηση να δείξει την προσήλωσή της στους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, λαμβάνοντας και επιπρόσθετα μέτρα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.
http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου