Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν και στη βάση αυτή πρόκειται να υιοθετήσουμε μία διακήρυξη", είπε η καγκελάριος μετά την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο -σύμφωνα με πληροφορίες- κάλεσε τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της να είναι σε ετοιμότητα για να "διαφυλάξει" τη ...
...χρηματο-οικονομική σταθερότητα που απειλείται από την ελληνική κρίση.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής "πολιτικής" στήριξης στην Ελλάδα, η οποία θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της", δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα λάβουν "αποφασιστικά και συντονισμένα" μέτρα για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα αν χρειαστεί, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε χρηματοπιστωτική υποστήριξη" από τους ευρωπαίους εταίρους της, παρά τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
"Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν", δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή" ως προς την Ελλάδα, δήλωσε διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν η Ελλάδα να παράσχει όλες "τις εγγυήσεις ότι θα εκπληρώσει το στόχο της μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ από το 2010", είχε δηλώσει από τη Τετάρτη γαλλική διπλωματική πηγή.
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο "ανησυχούν" για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. "Η κατάσταση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα μιας απλής έντασης σχετικά με τα ελληνικά επιτόκια, που οφείλονται στην κακή διαχείριση της χώρας η κρίση αρχίζει να γίνεται συνολική, φοβόμαστε μήπως καταλήξει σε αύξηση των εντάσεων στις χρηματο-οικονομικές αγορές", δήλωσε η ίδια πηγή.
Άνοδος των ευρωπαϊκών μετοχών
Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσαν αύξηση σήμερα το μεσημέρι μετά την ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ότι επιτεύχθηκε συμφωνία πάνω σ' ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Στις 14.04 (ώρα Ελλάδας), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 είχε σημειώσει αύξηση κατά 0,6% φτάνοντας στις 993,08 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει φέτος πτώση 5%, αφού το 2009 είχε σημειώσει άνοδο σχεδόν 26%.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε αύξηση 0,8%, ο γερμανικός DAX είχε αυξηθεί 0,1% και ο γαλλικός CAC 40 κέρδιζε 0,4%.
Πιθανές μορφές βοήθειας
• Παροχή εγγυήσεων από την ΕΕ ή κάποιο κράτος μέλος για την έκδοση νέων ομολόγων ελληνικού δημοσίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι προμήθειας.Ωρα 5:50 μμ Πριν από λίγο:
• Απευθείας δάνειο που εξασφαλίζεται από ομόλογο της ΕΕ –όπως αυτό που δόθηκε στην Ουγγαρία ή τη Λετονία.• Προκαταβολική εκταμίευση προγραμματισμένων κονδυλίων που υπολογίζεται από το Reuters ότι ανέρχονται για την Ελλάδα στα 18,1 δισ. ευρώ έως το 2013• Κεφάλαια στήριξης που θα εκταμιευθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι ελήφθη συμφωνία για την Ελλάδα, την οποία συνυπέγραψαν και τα 27 μέλη της Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε στείλει ξεκάθαρο πολιτικό σημάδι στο ζήτημα της Ελλάδας» δήλωσε η κα Merkel.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarcozy, πρόσθεσε ότι "Γαλλία και Γερμανία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες για τη στήριξη στην Ελλάδα."
Πριν από λίγο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι ελήφθη συμφωνία για την Ελλάδα, την οποία συνυπέγραψαν και τα 27 μέλη της Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε στείλει ξεκάθαρο πολιτικό σημάδι στο ζήτημα της Ελλάδας» δήλωσε η κα Merkel.
Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarcozy, πρόσθεσε ότι "Γαλλία και Γερμανία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες για τη στήριξη στην Ελλάδα."
Συμφωνία Ε.Ε. για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:19
Την επίτευξη συμφωνίας για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια, επανέλαβε ότι η Ε.Ε. στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ωστόσο τόνισε ότι η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να αναλάβει και επιπλέον μέτρα.
Υπογράμμισε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αν χρειαστεί. "Οι χώρες της Ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση αν χρειαστεί για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ", δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σημείωσε επίσης ότι Ε.Ε. θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα επόμενα βήματα.
Κάλεσε παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος "με αποτελεσματικό και αυστηρό τρόπο προκειμένου να μειώσει αποτελεσματικό το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% το 2010", αναλαμβάνοντας και πρόσθετα μέτρα αν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.
"Υπάρχει συμφωνία, η προεδρία θα την ανακοινώσει", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. δεν σχεδιάζει να αφήσει την Ελλάδα μόνη της, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Gordon Brown διευκρίνισε μιλώντας στο BBC πως οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας αφορούν κυρίως τη ζώνη του ευρώ. "Υπάρχει φυσικά διεθνή υποστήριξη... αλλά οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Brown.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling δήλωσε ότι είναι "προς το συμφέρον όλων μας" η ομαλή επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, ενώ κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Στις διαπραγματεύσεις που σφράγισαν τη συμφωνία συμμετείχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Van Rompuyκαι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.
Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Jose Luis Rodriguez Zapatero και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
Η ανακοίνωση των επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Στην κοινή τους ανακοίνωση οι επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναφέρουν:
«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές ανάλογες με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Έχουν κοινή ευθύνη όσον αφορά την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης περαιτέρω μέτρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που εμπεριέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2010 και μετά επιτευχθούν.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο, προκειμένου να μειωθεί με αποτελεσματικό τρόπο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4% έως το 2010.
Καλούμε το συμβούλιο του Ecofin να υιοθετήσει στη συνάντησή του της 16ης Φεβρουαρίου τις συστάσεις προς την Ελλάδα με βάση την πρόταση της Επιτροπής αφενός και αφετέρου των επιπλέον μέτρων που η Ελλάδα έχει ανακοινώσει.
...συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την ΕΚΤ και θα προτείνει επιπλέον απαραίτητα μέτρα και με βάση την τεχνογνωσία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν καθοριστικά και συντονισμένα μέτρα, αν χρειαστεί, ώστε να διασφαλίσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη».
Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου
Για πολιτική ευθύνη, μήνυμα και δέσμευση έκαναν λόγο στη συνέντευξη τύπου μετά το περας της έκτακτης συνόδου κορυφής ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Van Rompuy και ο Jose Manuel Barroso.
«Δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη... αποδεικνύουμε με σαφήνεια την πρόθεσή μας να δράσουμε,» τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Κάναμε μια πολιτική δήλωση,» απάντησε ο Πορτογάλος σε ερώτηση δημοσιογράφου πως η δήλωση δεν είναι σαφής και δεν καθησυχάζει τις αγορές.
Προειδοποίησε πως «είναι πολύ νωρίς» να κρίνει κάποιος την πολιτική θέληση των Ευρωπαίων ηγετών ενώ δήλωσε πως η Ε.Ε. θα επιδείξει «αλληλεγγύη αν χρειαστεί.». Συμπλήρωσε παράλληλα πως «υποστηρίζοντας [ένα κράτος] μέλος, προστατεύουμε τις οικονομίες μας».
Σε ερώτηση Ισπανίδας δημοσιογράφου αν η δήλωση αλληλεγγύης περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ένωσης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εκτός της Ελλάδας, ο Πορτογάλος πολιτικός τόνισε κατηγορηματικά πως «η αλληλεγγύη αφορά μόνο την Ελλάδα.»
Ο Van Rompuy τόνισε πως η Ελλάδα θα αναλάβει περαιτέρω ευθύνες, δείχνοντας ουσιαστικά προς περισσότερα μέτρα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβώνας για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτος-μέλος λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, απέφυγε να απαντήσει.
Προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα
Νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει στο Reuters ότι πιθανό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η Αθήνα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αυτό το έτος.
"(Πιθανό πακέτο) θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο στοιχεία: Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, κάτι που προβλέπει και την ανάληψη επιπλέον μέτρων, για να διασφαλίσει την υλοποίηση του στόχου για μείωση των ελλειμμάτων αυτό το έτος", δήλωσε ο αξιωματούχος όπως μεταδίδει το Reuters. "Παράλληλα, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να προστατέψουν την οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η βοήθεια αναμένεται να είναι υπό τη μορφή δανείων. "Θα είναι δάνεια από τα κράτη-μέλη. Αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση", δήλωσε ο Tusk.
Αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι οι λεπτομέρειες για το σχέδιο βοήθειας θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Η οικονομική στήριξη θα προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε. ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει την εποπτεία της συνολικής προσπάθειας, επισήμανε ο αξιωματούχος.
Γερμανός ΥΠΕΞ: "Δεν δίνουμε λευκή επιταγή"
Την ικανοποίηση του για την συμφωνία παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Guido Westerwelle, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι έχει πάρει "λευκή επιταγή".
"[Η συμφωνία] δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να μην αντιμετωπίσει τα προβλήματα της", δήλωσε ο Westerwelle, επικεφαλής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP ) στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel.
Σημείωσε παράλληλα ότι οι Έλληνες θα πρέπει να στηρίξουν "πρώτοι από όλους" τις σκληρές και πιθανώς επώδυνες μεταρρυθμίσεις.