Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«Κάθαρση», «ρήξη» ... ή «πόλωση», «διαπόμπευση», «αποπροσανατολισμός»;

Θύελλα έφερε η απόφαση του ΠαΣοΚ να ζητήσει εξεταστική για τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών για την οικονομία
*- «Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της η κυβέρνηση» διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό
*- Δεν άρει τη συναίνεση ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά διαφωνεί
*- Τι λένε τα κόμματα, τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Ακόμη και οι αντιδράσεις από την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η Ε.Ε στην Ελλάδα, υποχώρησαν μόλις μια μέρα μετά τις αποφάσεις του ECOFIN, μπροστά στη θύελλα που έφερε η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία.  
Με «εσωτερικές» αμφισβητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με «καμπάνες» από όλα τα κόμματα, ότι ναι είναι αναγκαία, αλλά δεν θα είναι χρήσιμη για τη χώρα σε αυτή την δύσκολη στιγμή, ο κ. Παπανδρέου εισέπραξε ήδη το κόστος της επιλογής του: 
Την απόλυτη ρήξη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. 
Ο κ. Σαμαράς είπε ένα «ναι» στην εξεταστική, που θα περιλαμβάνει όμως και την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (από το 1981) και ένα βροντερό «όχι» στη χρησιμότητα της για λόγους εθνικούς. Τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορούν τη κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό,  πόλωση και διαπόμπευση στο εξωτερικό.
Ήταν όμως δεδομένη και αναμενόμενη αυτή η αντίδραση της ΝΔ. 
Το κόμμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ...
προσυνεδριακού διαλόγου και  μια εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες οικονομικής κατάρρευσης και αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης, βάζει τορπίλη στα θεμέλια του, ενώ το αντίθετο ακριβώς  αγωνίζεται να επιτύχει μέσα από το συνέδριο ο κ. Σαμαράς. Τα στοιχεία μιας τέτοιας εξεταστικής διαδικασίας, σε συνδυασμό με τις επώδυνες εξεταστικές για το Βατοπέδι και τη SIEMENS που είναι ήδη σε εξέλιξη, μετατρέπονται σε χιονοστιβάδα που δεν θα αφήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορθοποδήσει για μακρό χρονικό διάστημα και τον αρχηγό του «γυμνό» από την κοινωνική συναίνεση των 720.000 ψηφοφόρων που με κάθε ευκαιρία επικαλείται.
Υπάρχει όμως ορατός κίνδυνος να μετατραπεί αυτή η εξεταστική σε «μπούμεραγκ» και για τον κ. Παπανδρέου. Πραγματικό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη πολλών οργισμένων πολιτών, αυτό που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή :«Με ρωτούν συνεχώς, δεν πρέπει κάποιος να πάει φυλακή;». Όμως ο κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω το πολιτικό σύστημα στη χώρα από τη διένεξη των δύο κομμάτων εξουσίας και να αξιοποιηθεί όλο αυτό το σκηνικό από κερδοσκόπους και εχθρικές κυβερνήσεις, είναι ορατός. Επισημάνθηκε εξάλλου και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Να δούμε όμως πρωτίστως τι δήλωσαν μετά τη συνάντηση που ζήτησαν και είχαν με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ν.Δ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ:
«Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της», ήταν η φράση με την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε την αλλαγή ρότας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πολιτική της κυβέρνησης. Μίλησε ήδη για την άρνηση συναίνεσης στην «κοινωνική ασφυξία» των χαμηλόμισθων και της μεσαίας τάξης, χρέωσε προκαταβολικά στην κυβέρνηση την «τελική ευθύνη για την κοινωνική έκρηξη που έρχεται και ανακοίνωσε ότι παρουσιάζει άμεσα τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την τόνωση της οικονομίας. Τέλος, εννόησε ότι ο πρωθυπουργός υπερβαίνει την «κόκκινη γραμμή» στα ελληνοτουρκικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με λιτή δήλωση έδειξε ότι δεν προχωρά σε άρση της συναίνεσης προς την κυβέρνηση, αλλά υπογράμμισε την «κόπωση του ελληνικού λαού».
Αναλυτικότερα:
Δήλωση του προέδρου της ΝΔ
«Είπα στον Πρωθυπουργό ότι σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας, από μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα. Κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ...
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ προκαλεί και ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία. Χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω και για τις συνέπειες. Η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981...

Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες. Γιατί το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. 112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση.
Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της.

Πέρα από αυτά, όμως, εκείνο που με απασχολεί, είναι αυτό για το οποίο αγωνιούν όλοι οι Έλληνες και δεν φαίνεται να νοιάζεται η κυβέρνηση: η πραγματική οικονομία! Η πραγματική Οικονομία που πλήττεται σοβαρά από επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Οικονομικών για τον... «Τιτανικό»! Γιατί η πραγματική οικονομία μπορεί να παράγει με υγιή τρόπο - δηλαδή χωρίς δημιουργική λογιστική - τα δημόσια έσοδα που θα μειώσουν τα ελλείμματα και θα συρρικνώσουν το χρέος. Όμως σε μιαν οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μηδενικές επενδύσεις, μεγαλύτεροι φόροι φέρνουν λίγα έσοδα και προκαλούν τεράστια ανεργία. Αυτή την εκτίναξη της ανεργίας θέλησα σήμερα κυρίως να προλάβω. Με δέσμες συγκεκριμένων μέτρων. Με προτάσεις τόνωσης της Οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός...
Αύριο η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που αποτελούν αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Με απασχολεί και κάτι ακόμα, για το οποίο επίσης αγωνιούν οι πάντες, αλλά δεν φαίνεται να το υπολογίζει η κυβέρνηση: η ίδια η αντοχή της κοινωνίας. Που δεν αποτελείται από αφηρημένα μεγέθη. Αλλά από πραγματικούς ανθρώπους... Και η οικονομική πολιτική για την κρίση έχει τις δικές της «κόκκινες γραμμές»: Για μας «κόκκινη γραμμή» είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε χωρίς να θίξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής.
Αλλά και η αντοχή της μεσαίας τάξης. Που αυτή παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Κι αν συντρίψουμε τη μεσαία τάξη, συντρίβουμε και την Οικονομία και την Κοινωνία.
Λιτότητα σημαίνει να χτυπήσουμε τις σπατάλες του κράτους. Όχι τις ζωτικές ανάγκες ανθρώπων που μόνο για σπατάλη δεν μπορούν να κατηγορηθούν.
Όποιος στο όνομα της λιτότητας χτυπάει τις ζωτικές ανάγκες δεν φέρνει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φέρνει ασφυξία της Οικονομίας και έκρηξη της κοινωνίας. Σε αυτή την ασφυξία εμείς δεν συναινούμε. Αυτή την πολιτική που οδηγεί σε έκρηξη εμείς δεν τη στηρίζουμε. Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:  
«Ενημερώθηκα από τον κ. Παπανδρέου για την εξέλιξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο πλαίσιο της κινητικότητας που αναπτύσσεται, όπως προκύπτει από την ανταλλαγή των επιστολών Παπανδρέου-Ερντογάν.

Τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».

Η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ

Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με τον Πρωθυπουργό, είχα μία σε βάθος συζήτηση για την Οικονομία καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στην Εθνική μας κυριαρχία. Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως είχε την ευγένεια να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα.
Του εξέφρασα την ανησυχία μου για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού.
Τέλος επεσήμανα ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας».

Η στάση  του ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή για σύσταση εξεταστικής
Το ΚΚΕ επιτέθηκε και στα δύο κόμματα εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν στήσει σκόπιμα ένα δικομματικό παιχνίδι, πίσω από το οποίο κρύβουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνοι στο παιχνίδι αυτό του αποπροσανατολισμού. Ενώ λεκτικά τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο και οι δυο συμφωνούν στο αντιλαϊκό τσουνάμι. Στο όνομα της ΕΕ ποδοπατάτε τον ελληνικό λαό βάζοντας τον στο κρεβάτι του Προκρούστη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, τόνισε: «Εμείς διαφωνούμε στο να ανοίξει τη δεδομένη στιγμή, με Εξεταστική, αυτό το μεγάλο ζήτημα για τα οικονομικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη στιγμή είναι κακή για τη χώρα και την εικόνα της προς τα έξω. Μπορεί η έρευνα να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι δεδομένο το πως θα αντιδράσουν οι ξένοι οίκοι. Αν θα το δουν θετικά ή θα πουν ότι διαχρονικά στην Ελλάδα είναι «μπαταχτσήδες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσπάθεια πόλωσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ώστε να μην έρχονται στο προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες τους για την κοινωνική κατεδάφιση». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος  Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε:
«Έρχεται νέο πακέτο μέτρων. Στο φαύλο αυτό κύκλο θα είναι και ο 14ος μισθός. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτή είναι η αδιέξοδη πολιτική σας, που είναι σε ευθεία γραμμή με των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι' αυτό και με ένα ευτελή και κακότεχνο τρόπο κάνετε μαζί με ΝΔ κίνηση πόλωσης, ώστε να μην έρχονται το προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες σας για την κοινωνική κατεδάφιση και την ιδιότυπη κατοχή που οδηγήσατε τη χώρα».



Γιατί προχωρά σε εξεταστική η κυβέρνηση
Ποια είναι όμως η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής;
«Οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και θα λογοδοτήσουν, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, το εξειδίκευσε και με αριθμούς χρεώνοντας βαριές ευθύνες στη Ν.Δ:
«Επειδή αυτή τη στιγμή τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα απ' όλους για το πού πήγαν τα λεφτά, ειλικρινά καλώ τους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα σε όλες τις συζητήσεις μας λένε ότι υπήρχε μία καλή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, να μας εξηγήσουν πώς κατάφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει από τα 38,5 δις πρωτογενείς δαπάνες το 2005 στα 59 δις το 2009. Δεν άκουσα κανέναν από τους συναδέλφους μου να προσπαθεί να εξηγήσει πώς συμβαδίζει αυτή η αύξηση μ' αυτό το οποίο έλεγαν προεκλογικά το 2004.

    Να τους υπενθυμίσω τι έλεγαν το 2004; Ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε περικοπή της σπατάλης κατά 10 δισεκατομμύρια. Όχι μόνο δεν είχαμε περικοπή της σπατάλης, αλλά, όπως επισήμανα και προηγουμένως, φτάσαμε τελικά να έχουμε μία αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 20 δισεκατομμύρια, χωρίς αυτά να έχουν κατευθυνθεί προς κάποια παραγωγική επένδυση, η οποία θα διασφάλιζε ότι η χώρα μας θα μπορούσε να πάει μπροστά, ότι η χώρα μας πραγματικά θα μπορούσε να μπει μέσα σε μια αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία θα είναι διατηρήσιμη.

    Το αποτέλεσμα της σπατάλης ξέρετε ποιο ήταν; Το αποτέλεσμα της σπατάλης σας ήταν το 2009 να είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που η χώρα είχε ύφεση, είχε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του μείον 2%.

    Δεν είναι μόνο αυτό. Ταυτόχρονα εσείς οι ίδιοι κλονίσατε και την αξιοπιστία της χώρας, γιατί διαπιστώνω από τη συζήτηση που γίνεται εδώ πέρα ότι εγκαλείτε εμάς ότι προχωρούσαμε σε αναθεώρηση των στοιχείων.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας υπενθυμίσω ποιο έτος είναι το 2008; Είναι το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που συζητήσαμε το Δεκέμβρη του 2007 μέσα στη Βουλή, εσείς λέγατε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στο 1,6%. Τελικά προχωρήσαμε από το 1,6% σε διαδοχικές αναθεωρήσεις οι οποίες δεν έγιναν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά έγιναν από την ίδια την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πρώτη αναθεώρηση του 1,6% οδήγησε στο 2,3%, η δεύτερη αναθεώρηση οδήγησε στο 2,5%, η τρίτη αναθεώρηση οδήγησε στο 3,7% -αυτή έγινε τον Ιανουάριο του 2009-, η τέταρτη αναθεώρηση οδήγησε στο 5% και τελικά σε λιγότερο από μία εβδομάδα πριν οδηγηθούμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 το τελικό στοιχείο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το ποιο τελικά ήταν το έλλειμμα του 2008 ήταν 5,6%. Βέβαια όταν εμείς κάναμε μία αποτύπωση των δεδομένων για το ποιο ήταν τελικά το έλλειμμα του 2008, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν της τάξης του 7,7%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Να σας πω και κάτι ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από τη Νέα Δημοκρατία; Την αναθεώρηση αυτή δεν την έκανε ένα τυχαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Την έκανε ο εκ των υστέρων Υπουργός Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος όμως συμμετείχε στο οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος ήξερε από μέσα ποια ήταν τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

    Αυτές λοιπόν οι συνεχείς αναθεωρήσεις που έγιναν από την ίδια την κυβέρνηση είναι που έχουν κλονίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Είναι αυτά που δεν επιτρέπουν στο σημερινό Υπουργό, όταν πηγαίνει στα διάφορα fora, όταν πηγαίνει και συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους, να έχει τη δυνατότητα να τους πείσει ότι εμείς πραγματικά θα διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Αυτοί λοιπόν τον αμφισβητούν συνεχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου