Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Οι τιμές των τραπεζών με βάση τα CDS κατά UniCredit

Προχθές ανέφερα ότι ίσως οι τραπεζικές μετοχές δικαιολογούν ένα μικρό ράλι διότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των CDS spreads μεταξύ υποκειμενικής και πραγματικής αξίας σε σχέση με την αξιολόγηση που έχουν δώσει οι διεθνείς οίκοι.
Χτες λοιπόν κυκλοφόρησε ένα report της UniCredit που ουσιαστικά λέει το αντίθετο. 
Το ότι δηλαδή οι τιμές των μετοχών δικαιολογούν περεταίρω πτώση της τάξεως του 52% με βάση τις... τιμές των CDS!!

Greek Banks Update Jan 2010      

Current CDS spreads imply a 52% further fall in share prices: We note the disconnect (see chart below) in the recent movement of Greek sovereign debt spread vs. banks’ valuations. Current sovereign spreads suggest continuing sharply falling (-52%) banks’ valuations, whilst current banks’ valuations imply spreads of 180bp (currently 313bp).
Λέει δηλαδή ότι οι τιμές των μετοχών διαπραγματεύονται με CDS spreads στις 180 μονάδες βάσης αντί των 300 περίπου που είναι σήμερα. Δηλαδή με βάση τα CDS, οι τιμές των μετοχών στο ταμπλό θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες … κατά 52% χαμηλότερες!
Επίσης λέει και άλλα πράγματα που έχω αναφέρει και εγώ παλαιότερο όπως:
Prolonged recession highly likely: With the government aiming to cut its deficit from 12.7% (2009E) to 3% by 2012, we believe a prolonged recession in Greece is inevitable, hampering growth and increasing NPLs.
Ειδικά όσο αναφορά το NPL, με το συμπάθιο, αλλά από πέρσι κιόλας έχει αναφερθεί το νούμερο του 10% που έχω επαναλάβει και εγώ αρκετές φορές. Μάλιστα, δεν έχω δει καμία διάψευση από καμία τράπεζα ότι εντός του 2010 δεν θα διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα το NPL για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το NPL ίσως διαμορφωθεί στο 9% εντός του 2009!! Ένας θεός δηλαδή μόνο ξέρει τι έχει να γίνει το 2010!!!
http://www.capital.gr/news.asp?id=888544
Στα επίπεδα του 8,5% - 9% αναμένεται να αναρριχηθούν οι επισφάλειες ως ποσοστό των χορηγήσεων των τραπεζών το 2009, ενώ τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2010.
Και αυτό όχι μόνο γιατί το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα είναι φέτος πολύ δυσμενέστερο, αλλά και διότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει κατά κόρον σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων, τα οποία, με μεγάλη πιθανότητα, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή ροή αποπληρωμών μέχρι τα τέλη του 2010.
Μέχρι το εννεάμηνο του 2009, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πιέσεις στην καθαρή χρηματοοικονομική θέση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, είχαν διαμορφώσει  το λόγο των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων των τραπεζών στα επίπεδα του 7,2% από 5% τον Δεκέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίσημα στοιχεία για το σύνολο της χρήσης 2009 που αναμένεται να ανακοινώσει η ΤτΕ τον ερχόμενο μήνα, ο δείκτης των επισφαλειών θα κινείται σίγουρα στην περιοχή του 8,5%, με πιθανότητα να αγγίζει ακόμη και το 9%.
Αυτό που πραγματικά μου κάνει εντύπωση είναι το πώς αυτό το νούμερο (που τώρα επαληθεύεται) πέρασε τόσο πολύ στο ντούκου από τους main street analysts;
Υπόψη ότι το NPL θα διαμορφωθεί στο 10% αν δεν έχουμε μαζική στάση πληρωμών από τους καταναλωτές. Διότι εδώ που έχουμε φτάσει , όλα παίζονται. Αν δηλαδή δούμε περεταίρω επιβάρυνση των καταναλωτών, τότε το πιο πιθανό είναι ότι τα προβλήματα των τραπεζών θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα.

Γιώργος Καισάριος

georgek@market-talk.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου