Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Η λύση για την χώρα θα ήταν μια κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με Εξωκοινοβουλευτικό τεχνικό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό και υπουργούς επίσης ειδικούς, τεχνικούς. 
Ότι καλύτερο έχει η χώρα. 
Τα πρόσωπα αυτά υπάρχουν. 
Η κυβέρνηση αυτή θα έχει την ευρύτερη δυνατή συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Όταν μια χώρα, οποιαδήποτε χώρα φθάνει σε μεγάλα αδιέξοδα ακόμη όμως και σε κρίσεις μικρότερου βαθμού, ακολουθεί αυτές τις λύσεις.
Όλα τα μέρη του κοινοβουλίου οφείλουν, είναι υποχρεωμένα να...
στηρίξουν μια παρόμοια λύση. Γιατί όλα ανεξαιρέτως είναι υπεύθυνα για την θλιβερή πραγματικότητα. Μπορεί κανείς να μιλήσει για ποσοστά ευθύνης, τόσο το ΚΚΚΑΣΟΡ, τόσο η Ν.Δ. τόσο οι άλλοι. Αλλά η ιστορία της μεταπολίτευσης διδάσκει ότι είναι όλοι υπεύθυνοι.
Αποτέλεσαν ένα πολιτικό προσωπικό που συντηρήθηκε δημιουργώντας συστηματικά, με διάρκεια και συνέχεια μια οικονομία πληρωμής χρεών. Δηλαδή εξαγωγής κεφαλαίων. Το αναλύω αυτό στο νέο μου βιβλίο. Μια χρεοκοπημένη πολιτική τάξη, χρεοκοπημένες ανίκανες νομενκλατούρες, σε μια χρεοκοπημένη οικονομία.
Αυτή η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα Εθνικής και κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αξιοπιστίας τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.
Αυτό που δεν μπορούν να δημιουργήσουν πολιτικές ομάδες - κάστες, παρά πολιτικές ομάδες - και πρόσωπα που είναι ένοχα για την παρακμιακή κατάσταση της χώρας στις αρχές του νέου αιώνα. Όταν μάλιστα η Ελλάδα μπορούσε να βρίσκεται σε αναγεννητική τροχιά, πρότυπο ανόδου και όχι καθόδου.
Αυτή ήταν εδώ και καιρό αλλά ιδιαίτερα σήμερα η λύση, γιατί αυτό που παρατηρείται εκτός του ότι προκαλεί θλίψη για την κατάντια σε κάθε υπεύθυνο πολίτη στερείται σοβαρότητας.
Αρκετά έπαιξαν επί δεκαετίες με τις τύχες αυτής της χώρας, με το όνομα αυτής της χώρας. Παρατήρησα τελευταία, παρακολουθώντας αυτήν την διογκούμενη επιχείρηση ηλεκτρονικού λαϊκισμού ολοκληρωτικού τύπου ότι μας προέκυψαν και πατριώτες.
Έρχεται στην μνήμη μου ο Ίωνας Δραγούμης που μιλά για αυτού του τύπου τους «πατριώτες», τους υπερπατριώτες των στιγμών της κατάρρευσης.
Επαναλαμβάνω όμως ότι τα πράγματα στερούνται σοβαρότητας, η δημόσια σφαίρα στερείται σοβαρότητας, ειλικρίνειας και ευθύνης. Αυτό δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Δεν ταιριάζει στους Έλληνες.
Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και όσοι διακατέχονται από αίσθημα ευθύνης προς αυτόν τον τόπο όπως και κάθε μέλος του Κοινοβουλίου ατομικά, πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους.


Γλυφάδα 15 Δεκεμβρίου 2009

Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη

taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου