Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σκληρά μέτρα για αύξηση των δημόσιων εσόδων

Σε μέτρα άμεση απόδοσης που θα δώσουν άμεση ανάσα στα κρατικά ταμεία, στρέφεται η κυβέρνηση, ώστε να κάμψει τις ενστάσεις των αγορών και να περιορίσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών ομολόγων.


Αύξηση της παρακράτησης φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και ενδεχομένως και σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και εφαρμογή των νέων φορολογιών από τα εισοδήματα του 2009, μελετά τώρα η κυβέρνηση.
Πρώτος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η...
σταθεροποίηση της κατάστασης του προϋπολογισμού, με την εξασφάλιση της σταθερότητας των εσόδων, που θα αποτρέψει και τις ανάγκες για έκτακτο δανεισμό στον οποίο κατέφυγε αρκετές φορές το Δημόσιο στη διάρκεια του 2009,, όταν δανείστηκε εκτάκτως 43 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των δαπανών, οι εντολές είναι εξαιρετικά αυστηρές, και σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι συνήθεις «γκρίνιες» των υπουργών για έλλειψη πιστώσεων που χρονικά συνέβαιναν στους τελευταίους μήνες κάθε έτους, από το 2010, θα εκδηλωθούν από τους πρώτους μήνες, καθώς η εκταμίευση των δαπανών θα γίνεται με το σταγονόμετρο.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στα φορολογικά μέτρα, οι εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφορούν σε μέτρα άμεσης απόδοσης, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρων, που το χαρακτηρίζουν ως μια μορφή «εσωτερικού δανεισμού».
Το δημόσιο θα εισπράττει περισσότερο από την παρακράτηση φόρου το 2010 και αν οι υπόχρεοι είναι αφορολόγητοι, θα τους επιστραφεί το 2011.
Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ανακουφίσει τα δημόσια ταμεία το επόμενο κρίσιμο έτος.
Τα μέτρα άμεσης απόδοσης που εισηγούνται είναι:
- Η αύξηση της παρακράτησης φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα είναι στο 20%. Προτείνεται να αυξηθεί στο 24% που είναι (προσωρινά) ο συντελεστής για τα μεσαία εισοδήματα (έως 30.000 ευρώ) ή και στο 30%, ώστε να ενσωματώνει και τις αλλαγές που θα γίνουν στην κλίμακα με το φορολογικό νομοσχέδιο του Μαρτίου. Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες βρίσκονται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για τον «εξαναγκασμό» τους να δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα.
- Η αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς με υψηλές αποδοχές, με αλλαγή του συστήματος. Διευκρινίζεται ότι η παρακράτηση στους μισθούς και στις συντάξεις θα αυξηθεί αυτόματα, με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που θα γίνουν με το νομοσχέδιο, ειδικά τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αλλά προτείνεται και η αλλαγή του συστήματος, ώστε τα υψηλά εισοδήματα να επιβαρύνονται με υψηλότερη παρακράτηση φόρου.
- Η αύξηση της φορολογίας της βενζίνης, που μπορεί να αποδώσει άμεσα έσοδα και να τροφοδοτεί τα δημόσια ταμεία με σχεδόν 100 εκατ. ευρώ το μήνα. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 10% αυξάνει αυτομάτως τα έσοδα από το ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ καυσίμων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
- Οι επιπλέον αυξήσεις (πέραν εκείνων που έχουν ανακοινωθεί με τον προϋπολογισμό) στη φορολογία ποτών και τσιγάρων, με τους επιπλέον πόρους που θα εισπράττονται να δεσμεύονται διατίθενται στο υπουργείο Υγείας και να μειώνεται αντίστοιχα το κονδύλι που εισπράττει το υπ. Υγείας από τον προϋπολογισμό.
- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αρκετών εισοδημάτων και η φορολόγησή τους με βάση τους συντελεστές της κλίμακας, προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος (εντός το 2009), και θα φορολογηθούν το 2010.
- Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα αυξήσει περίπου 15 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται ώστε η αύξηση να γίνει άμεσα, μέχρι τον Φεβρουάριο, και να δοθεί μια προθεσμία ώστε να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσουν άμεσα έσοδα, από μεταβιβάσεις, αφού πολλοί θα σπεύσουν, ενώ θα δημιουργηθεί μια υψηλότερη βάση για τον υπολογισμό των μόνιμων φόρων και τελών στα ακίνητα το 2010, όπως ο ΦΜΑΠ το ΤΑΠ κ.λπ.
- Η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, αλλά και η καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, για όσες φοροαπαλλαγές απομείνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου