Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Άλλο πολιτικός χρόνος κι άλλο οικονομικός!


Τα παθήματα θα πρέπει να γίνονται μαθήματα.

Αυτό ισχύει για όλους και κυρίως για την κυβέρνηση που διαχειρίζεται μια δύσκολη κατάσταση και καλείται να διαμορφώσει την κατάλληλη οικονομική πολιτική για να βγάλει τη χώρα από τον λάκκο όπου έχει πέσει.
Έχουμε όμως την αίσθηση ότι συνεχίζουν να γίνονται λάθη που δεν θα έπρεπε.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχει δίκιο όταν αναφέρεται επανειλημμένως στο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.
Όμως, η αξιοπιστία της χώρας δεν βελτιώνεται όταν οι αγορές περιμένουν να ...
ακούσουν ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων για τη σταθερή συμπίεση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που να είναι ξεκάθαρα και μετρήσιμα και αντί γι’ αυτό εισπράττουν κάτι άλλο, όπως έγινε τη Δευτέρα.
Κοινώς, μια πρωθυπουργική ομιλία που αναφέρθηκε σε μια όντως πλούσια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας και του δημοσιονομικού, αλλά εμπεριείχε λίγες εξειδικεύσεις και πολλές γενικότητες.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πράγματι ότι τα επιμέρους μέτρα επρόκειτο να εξειδικευτούν τις επόμενες μέρες από τους αρμόδιους υπουργούς, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Όμως, η ιστορία απέδειξε ότι οι αγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν την υπομονή να ακούνε τον αρμόδιο υπουργό να ανακοινώνει και να εξειδικεύει τα μέτρα με το σταγονόμετρο.
Όπως σωστά επισημαίνει στέλεχος μεγάλου ξένου fund: «Οι αναλυτές της S&P δεν κάθονται να διαβάζουν τι λένε τα διάφορα MME για την Ελλάδα. Πήραν τις επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού, εξέτασαν τι έλεγε, γνωρίζοντας ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, και πήραν τις αποφάσεις τους».
Κοντολογίς, οι αγορές δεν πρόκειται να περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει ή να εξιδανικεύει ένα μέτρο π.χ. κάθε εβδομάδα, γιατί δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Η κυβέρνηση κινείται πιο αργά γιατί κινείται με βάση τον πολιτικό χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κόστος των όποιων περικοπών στις δαπάνες ή της αύξησης κάποιων φόρων.
Οι αγορές κινούνται με τη λογική του οικονομικού χρόνου και λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα.
Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της δύο πράγματα.

Πρώτον, τα μηνύματα των αγορών για τα μέτρα που θέλουν να λάβει και τις απαιτήσεις της Ε.Ε., δηλαδή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα κυρίως από τις περικοπές των δαπανών.
Δεύτερον, να αντιληφθεί τη σημασία του οικονομικού χρόνου. Αυτό σημαίνει να παρουσιάσει αφενός ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξειδικευμένων μέτρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και αφετέρου να παίρνει αποφάσεις και να αντιδρά γρηγορότερα όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Eίναι, νομίζουμε, σαφές ότι αν δεν ήμασταν μέλη της ευρωζώνης θα είχαμε υποστεί προ πολλού τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών μας, της ασυνέπειας και της αναξιοπιστίας μας.
Όμως, εμείς καταφέραμε κάτι σχεδόν ακατόρθωτο.
Να τιμολογούν οι αγορές τα ομόλογά μας, κοινώς τα spreads, σαν να μην είμαστε μέλη της ευρωζώνης ενώ είμαστε.
Dr. Money
dr@euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου