Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Του ξέφυγε και μίλησε για... συνομοσπονδία

Ο Πρωθυπουργός φαινόταν σφιγμένος σε κάποιο βαθμό από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι σύμβουλοί του τού ψιθύριζαν κάθε τόσο και κάποια νεότερα από το συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ, που εξέταζε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό ίσως εξηγεί και το κάπως σκυθρωπό ύφος του Πρωθυπουργού σε όλο το εύρος της ομιλίας του.

Σε μια στιγμή μάλιστα από μπέρδεμα της γλώσσας, έκανε λόγο για συνομοσπονδία και στις στιγμές που ακολούθησαν μέχρι τη διόρθωση και τη διπλή επανάληψη του όρου ομοσπονδία, ακούστηκε ένα αγωνιώδες αχ από την αίθουσα.


Στις 11 και 32 χθες ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε με τη συνοδεία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμπτωση, παιδάκια του Δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Μακεδονιτίσσης, που πήγαιναν επίσκεψη στο Μουσείου, βρέθηκαν εκεί και φωτογραφήθηκαν με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Επικοινωνιακός και απλός ο Παπανδρέου ανακάθισε στα πόδια του και τα παιδιά μαζεύτηκαν γύρω του. Πρόλαβαν και του είπαν να βοηθήσει την Κύπρο μας. Όμορφη εικόνα εκτός επίσημου πρωτοκόλλου.

Ο Πρωθυπουργός πέρασε ακολούθως τα σκαλιά του Κοινοβουλίου, αντάλλαξε χειραψίες με πολλούς και οδηγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έφτασε 5 λεπτά νωρίτερα, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν. Εκεί οι πόρτες έκλεισαν και αυτά που λέχθηκαν τα άκουσαν μόνο λίγοι. Ακολούθως και με 20λεπτη καθυστέρηση ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Εκεί τον υποδέχτηκαν οι βουλευτές, οι υπουργοί της Κυβέρνησης, η διεύθυνση και το προσωπικό της Βουλής, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Γιώργος Βασιλείου, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, άλλοι επίσημοι και αξιωματούχοι της πολιτείας.

Ο Πρωθυπουργός φαινόταν σφιγμένος σε κάποιο βαθμό από τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι σύμβουλοί του τού ψιθύριζαν κάθε τόσο και κάποια νεότερα από το συμβούλιο του ΕΚΟΦΙΝ, που εξέταζε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ίσως εξηγεί και το κάπως σκυθρωπό ύφος του Πρωθυπουργού σε όλο το εύρος της ομιλίας του.

Σε μια στιγμή μάλιστα από μπέρδεμα της γλώσσας, έκανε λόγο για συνομοσπονδία και στις στιγμές που ακολούθησαν μέχρι τη διόρθωση και τη διπλή επανάληψη του όρου ομοσπονδία, ακούστηκε ένα αγωνιώδες αχ από την αίθουσα.

Κατά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού ο Δημήτρης Δρούτσας, το δεξί του χέρι στο χειρισμό του Κυπριακού, αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με το Γιώργο Ιακώβου και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης.

Οι Ελλαδίτες δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν στο πόδι από άλλο μέλος της συνοδείας του Πρωθυπουργού.

Οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι μπήκαν κι αυτοί στην Ολομέλεια χωρίς βέβαια να υπάρχει οποιαδήποτε μετάφραση ομιλιών. Από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το αεροδρόμιο. Επιμένουμε στο Δεκέμβριο. Ο Παπανδρέου καλεί την Τουρκία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Δεν θα είμαστε απαθείς θεατές, τονίζει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τη διχοτόμηση

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Σε προγραμματικές δηλώσεις για το Κυπριακό εξελίχθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» αντικαταστάθηκε με τον όρο «δεν θα είμαστε θεατές στις εξελίξεις αλλά θα προσπαθήσουμε να επιδράσουμε θετικά σε αυτές και να βοηθήσουμε την Κύπρο».

Η δύναμη της Ελλάδας εστιάζεται στις σχέσεις κοινοτικής αλληλεγγύης αλλά και στις απευθείας επαφές που έχει με την Τουρκία. Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια. «Δεν θα είμαστε απλοί θεατές», είπε ο κ. Παπανδρέου, «σε αυτή την προσπάθεια», αλλά «για την απρόσκοπτη συνέχισή της μέχρι και την τελική ευόδωσή της θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο πάντα της πολύ στενής μας συνεργασίας και του συνεχούς συντονισμού που θα έχουμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυβέρνησή του».

Όπως είπε: «Η επίλυση του Κυπριακού είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι επιβολής νέων τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας, που δοκιμάστηκαν με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα» «Θέλω», πρόσθεσε, «να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση του νησιού. Η Ελλάδα όπως και ο κυπριακός Ελληνισμός δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση». «Βρίσκομαι εδώ», είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, «συνεχίζοντας μίαν παράδοση που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που απευθύνθηκε σε εσάς εδώ, από το βήμα αυτό του κοινοβουλίου σας την 28η Φεβρουαρίου 1982».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ανατροπή των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής». «Εμείς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «δεν το ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή και το υπενθυμίζουμε σε όλους με κάθε ευκαιρία».

«Στόχος», όπως είπε, «είναι ο τερματισμός της στρατιωτικής κατοχής και της απειλής που αυτή συνιστά για τον κυπριακό Ελληνισμό. Έχουμε σταθερό στόχο», είπε, «για τη νέα εποχή συνεργασίας, που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας». «Οι επιδιώξεις μας», συνέχισε, «μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». «Επιβάλλεται», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, με τη διαδικασία που ορίζει το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η επίλυση του Κυπριακού είναι βεβαίως», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων και για την ευόδωσή της ο κυπριακός Ελληνισμός έχει ήδη προβεί σε θυσίες και έχει βιώσει πολλές απογοητεύσεις στο παρελθόν».

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Πρωθυπουργός, «αναδεικνύουμε το δικό της συμφέρον για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, έτσι ώστε να μην επανέλθει το κυπριακό πρόβλημα υπό νέα μορφή, που πιθανόν να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργικότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Θα κινηθούμε και προς την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «όχι βέβαια για να διαπραγματευθούμε μαζί της το διεθνές πρόβλημα της Κύπρου, αλλά για να κατανοήσει η Άγκυρα ότι έχει κάθε συμφέρον και δυνατότητα να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον κ. Ταλάτ να διαπραγματευθεί μίαν αμοιβαία και επωφελή λύση». «Η Τουρκία», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, «πρέπει να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό». «Και βέβαια, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ενταξιακή πορεία της ίδιας της Τουρκίας, ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν». «Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε «οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες, για να υπερασπισθεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της» και «προσφέρει την ευκαιρία στους Τουρκοκυπρίους και στους Ελληνοκυπρίους να απαλλαγούν, όχι βεβαίως από την εθνική ιστορική κληρονομιά και συνείδησή τους, αλλά από αναχρονιστικά, διχαστικά και αδιέξοδα σύνδρομα εξαρτήσεων ή και από την αναγκαστική πολλές φορές εξάρτηση από τις μητέρες -πατρίδες».

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη». «Η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Κύπρο», είπε ο κ. Παπανδρέου, «θα ήταν η ισχυρότερη απόδειξη ότι η Τουρκία πραγματικά αλλάζει, στο πλαίσιο της διαδικασίας της υποψηφιότητάς της».

«Κάτι τέτοιο», όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «θα οδηγούσε στην απελευθέρωση οκτώ τουλάχιστον διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που έχουν παγώσει λόγω της άρνησης της Άγκυρας να πράξει τα αυτονόητα».

«Είναι αυτονόητο και εθνικά επιβεβλημένο», τόνισε, «ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνουμε να εκπληρώσει στο ακέραιο η Τουρκία τις υποχρεώσεις της αυτές μέχρι την αξιολόγησή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο». «Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως «η ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κυρίως δική της ευθύνη, αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης θα πρέπει να βοηθήσουν στην πορεία αυτή, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα, αλλά παράλληλα στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα».

«Σε ό,τι αφορά τις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ότι ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους, μέλους του ΟΗΕ, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που να διασφαλίζονται η συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, η λειτουργικότητα και οι ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».


ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου