Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Δεν «τέλειωσε» τίποτα, ούτε η Ελλάδα ούτε οι Έλληνες

Σχόλιο του Ελευθέριου Β.


Δεν «τέλειωσε» τίποτα, ούτε η Ελλάδα ούτε οι Έλληνες. Το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκάθαρο μήνυμα. «Φέρτε με στην εξουσία για να τα φτιάξω όλα».

Προσωπικά δεν πιστεύω ούτε το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο τον αρχηγό του.

Τον θεωρώ ανίκανο για οτιδήποτε, αλλά εύχομαι βαθύτατα να κάνω λάθος και να τον αδικώ κατάφορα στην αξιολόγηση μου.

Έχουμε όμως τα εξής δεδομένα:

Μια σειρά από προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Λύσεις οικονομικές και κοινωνικές. Υποσχέθηκαν πολλά και ζήτησαν ευκαιρία. Ο Ελληνικός λαός με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα τους έδωσε την ευκαιρία που ζήτησαν.

Αλλά ας μην ελπίζουν στην ανοχή μας.

Αυτή δεν την έχουν όχι επειδή έχουν κακό χαρακτήρα οι Έλληνες αλλά απ’ τα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Ένα πολύ σημαντικό δίδαγμα από αυτές τις εκλογές που στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να το λάβουν υπ’ όψη τους είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο εκλογικό σώμα. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ιδεολογική πόλωση. Η πόλωση που τεχνητά τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν στρέφεται γύρω από το ποιος είναι πιο ικανός διαχειριστής αλλά όχι γύρω από την πολιτική που θα εφαρμοστεί.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αν καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να μετουσιώσει την ήττα σε αλλαγή στον ιδεολογικό χαρακτήρα της με πρόσωπα που δεν έχουν σκιές από σκάνδαλα και οικογενειοκρατική αντίληψη για την πολιτική τους σταδιοδρομία τότε θα μπορέσει να αναδειχτεί με αξιώσεις σαν αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζοντας μεγάλα τμήματα αυτού του ευμετάβλητου εκλογικού σώματος.

Αν ξαναγυρίσει στην οικογενειοκρατία δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτό το κόμμα γιατί απλούστατα πάλι θα προσπαθήσει να γίνει «πολυσυλλεκτικό» με αποτέλεσμα να οδηγηθεί να αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ.

Οι επιλογές είναι ελεύθερες στα μέλη της ΝΔ. Θέλουν να φέρουν κάτι νέο στην Ελλάδα σε επίπεδο ιδεολογίας ή θα θελήσουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ;

Από την μεταπολίτευση μέχρι τώρα είδαμε: Αρχηγούς κομμάτων γαντζωμένους στην ηγεσία που ποτέ δεν παραδέχονταν την ήττα των κομμάτων τους. Πρωθυπουργούς που παρέδωσαν το «δαχτυλίδι» στον επόμενο για να μην γευτούν την βαριά ήττα.

Αλλά πρώην πρωθυπουργούς που παίρνουν όλο το βάρος στους ώμους δηλώνοντας ευθαρσώς την νύχτα των εκλογών ότι παραιτούνται από την ηγεσία διότι αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη της ήττας δεν το είχαμε δει.

Την αντίληψη αυτή του πρώην πρωθυπουργού για την άσκηση εξουσίας θα την δούμε π.χ. απ’ την κα Μπακογιάννη ώστε να απαλλάξει απ’ την βαριά παρουσία της το βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό εντός της ΝΔ;

Ή είναι τόσο διψασμένη για εξουσία ώστε να μην μπορεί να παραιτηθεί από τις αρχηγικές της βλέψεις ακόμα και εις βάρος της παράταξής της;

Αν έχει κατά νου να γίνει Παπανδρέου στην θέση του Παπανδρέου να της θυμίσουμε ότι θα έχει πολλά χρόνια την θέση της στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια ΝΔ συνεχώς συρρικνούμενη προς όφελος του ΛΑΟΣ.

Τα μέλη της ΝΔ μπορούν να κάνουν το κόμμα είτε ιδεολογικό οδηγό στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας είτε ουρά του ΠΑΣΟΚ.

Ας δουν απ’ την πολιτεία του πρώην αρχηγού τους και ας βγάλουν συμπεράσματα για το που θα πρέπει να πάνε και ποιες ανέκφραστες κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να εκφράσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου