Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στη Ροδόπη το μεγαλύτερο χερσαίο πάρκο της χώρας


Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης αποτελεί πλέον προστατευόμενη περιοχή μετά τον χαρακτηρισμό της ως Εθνικό Πάρκο


Η οροσειρά της Ροδόπης, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας μας.
Πρόκειται για μια έκταση 1,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων και τόσο στα χερσαία όσο και στα υδάτινα μέρη που περιλαμβάνει, δεν θα επιτρέπονται δραστηριότητες που θα αφορούν κοπή ή συλλογή της χλωρίδας και πανίδας.

Στόχος, είναι η προστασία, βελτίωση, διατήρηση διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Οροσειράς Ροδόπης, καθώς επίσης και των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

Η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Την σχετική, κοινή υπουργική απόφαση, υπέγραψε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, σκορπίζοντας ανακούφιση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που χρόνια τώρα, μάχονταν για να χαρακτηριστεί η περιοχή εθνικό πάρκο.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η οποία εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς Ροδόπης, θεωρεί σημαντικό βήμα την κοινή υπουργική απόφαση και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Σπύρος Ψαρούδας: «Η υπό δημοσίευση ΚΥΑ έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί θετική εξέλιξη, εάν συγκρίνουμε τις προοπτικές που ανοίγονται για ουσιαστική προστασία και ανάδειξη της φυσικής αξίας της περιοχής, με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα ή με την πραγματικότητα που θα διαμορφωνόταν εάν είχε χαρακτηριστεί ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.»


Η Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Γεωλογικές και βιογεωγραφικές ιδιαιτερότητες διαμόρφωσαν συνθήκες υψηλής βιοποικιλότητας σε μια περιοχή που, επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες απομένουσες στην Ελλάδα με σχετικά μικρό βαθμό επηρεασμού της από καταστρεπτικές δραστηριότητες.

Ο χαρακτηρισμός της σε Εθνικό Πάρκο (που θα αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο σε έκταση χερσαίο Πάρκο της χώρας) αποτελεί αναγνώριση της σημασίας της περιοχής. Διευκολύνεται η αποτελεσματική διαχείρισή της, η οποία οφείλει να προσανατολιστεί τόσο στη διατήρηση του αριθμού και της ποικιλίας των φυσικών χαρακτηριστικών της όσο και στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Αποτελεί, ακόμα, σημαντικό βήμα για τη μελλοντική δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου, που μπορεί να περιλάβει και μεγάλο μέρος της Βουλγαρικής Ροδόπης.

Γενικότερα, σε ολόκληρη την έκταση του εθνικού πάρκου στην οροσειρά της Ροδόπης,
η κάθε είδους επιτρεπόμενη δραστηριότητα θα έχει ως γνώμονα την εξασφάλιση της αειφορίας των φυσικών πόρων.

Στα τμήματα των ζωνών προστασίας που συμπίπτουν με τις θεσμοθετημένες περιοχές των καταφυγίων άγριας ζωής «Δάσους Παρανεστίου», «Αετοράχης», «Τσανάκ Ντερέ», «Γέρακα-Ωραίου», «Δασικού Συμπλέγματος Καρυοφύτου» , δεν επιτρέπεται η κοπή και συλλογή ειδών άγριας ζωής (χλωρίδα-πανίδα) εκτός των περιπτώσεων που η κοπή και συλλογή ειδών αφορά δραστηριότητες για επιστημονική Έρευνα ή διαχειριστικές Δράσεις.

VORIA.GR

1 σχόλιο:

  1. "Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης» (ΕΠΟΡ) χαρακτηρίζονται οι χερσαίες και υδάτινες περιοχές της Οροσειράς Ροδόπης όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.

    Η έκταση του υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. στέμματα και σύμφωνα με την ΚΥΑ θα υπάρξουν περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις. Εντός του ΕΠΟΡ υπάρχει ένας συνολικός βιότοπος διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.

    Σκοπός της παρούσας Κ.Υ.Α. είναι να προστατευτεί, βελτιωθεί, διατήρηθεί και αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον της Οροσειράς Ροδόπης, καθώς επίσης και των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών και αισθητικών στοιχείων της περιοχής.

    Στο πλαίσιο αυτό, με τη σημερινή Απόφαση, χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε (2) δύο χωρικές ενότητες (Χωρική Ενότητα Ι:Κύρια έκταση του Εθνικού Πάρκου και Χωρική Ενότητα ΙΙ: Περιφερειακή Έκταση του Εθνικού Πάρκου) που περιλαμβάνουν (4) τέσσερις κατηγορίες ζωνών προστασίας, στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.

    Η απόφαση έχει στηριχθεί σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Χριστίνα Καραμανίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή