Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

«Τομή στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Νομό Δράμας»

Της Ευαγγελίας Ι. Νεραντζάκη – Σαρήμπογια

Με τον πιο πάνω τίτλο εκδόθηκε από τη βιβλιοθήκη της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, τέταρτο στη σειρά, ένα καλαίσθητο και πολύ ενδιαφέρον πόνημα από την ιατρό Δημόσιας Υγείας, Αντινομάρχη Δράμας και Μέλος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, κ. Ευαγγελίας Νεραντζάκη-Σαρήμπογια.



Πρόκειται για μια πραγματική τομή στον τομέα της προστασίας της υγείας των λαϊκώνστρωμάτων, όπου η συγγραφέας όχι μόνο εκθέτει την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας, αλλά προχωρεί και στην επιστημονική και διοικητική τουδιάρθρωση, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει και τη σύγχρονη κτιριακή του υποδομή.



Το πόνημα εκτυπωμένο κατά τρόπο καλαίσθητο και σε χαρτί πολυτελείας εκτείνεται σε 64 σελίδες, ενώ διαρθρώνεται ως εξής: Προηγείται ο πρόλογος του Δ.Σ της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, στον οποίο εκτίθεται όχι μόνο η αναγκαιότητα λήψης πρωτοπόρων μέτρων για την προστασία και διασφάλιση της υγείας των λαϊκών, κυρίως, στρωμάτων αλλά και τονίζονται ανάγλυφα τα οφέλη, τα οποία απορρέουν από την επίδειξη σοβαρής θωράκισης της υγείας του λαού ενός τόπου.


Ακολουθεί ο πρόλογος της Συγγραφέως, στον οποίο, πέραν των άλλων, εμφαντικά διατυπώνεται ο λόγος, που την ώθησε, ώστε να προχωρήσει σε μια τέτοια εισήγηση και που είναι:

«θεώρησα σκόπιμο να προβώ στη σύνταξη της παρούσας μελέτης για την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Υγείας, που θα καλύψει πληθυσμιακά την ανατολική περιοχή του νομού Δράμας και μερικών όμορων οικισμών των γειτονικών νομών Καβάλας και Σερρών».



Ακολουθεί το κεφάλαιο « Γιατί θεωρείται αναγκαία η ίδρυση νέου Κ.Υ» στο οποίο η Συγγραφέας εκθέτει τους λόγους, που είναι:



α. περιορισμός προσέλευσης ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας,


β. δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και περιορισμού της νοσηρότητας του πληθυσμού και


γ. περιορισμός δαπανών για νοσήλια και απώλειας εργατοωρών.



Σειρά έχουν οι προτάσεις για τη σύσταση του Οργανισμού του νέου Φορέα (επάνδρωση με διάφορες ειδικότητες ιατρών: καρδιολόγων, γυναικολόγων, πνευμονολόγων, παθολόγων κ.λ)


Εκείνο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάρθρωση της ύλης είναι η πρόταση για ίδρυση ειδικού ιατρείου παχυσαρκίας.


Εύστοχα επισημαίνεται το πρόβλημα, αφού αυτό ταλανίζει σοβαρά τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις, που αυτό συνεπάγεται.



Ακολουθούν δύο παραρτήματα, τα οποία πέραν των στοιχείων, τα οποία διαλαμβάνουν, διανθίζονται με καλαίσθητο και πολύ ενημερωτικό έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, που ενισχύει πειστικά την εισήγηση και τη θεμελιώνει επιστημονικά.


Στο τέλος η Συγγραφέας κρίνει αναγκαία, και ορθώς πράττει, την παράθεση εκτενούς βιβλιογραφίας, χρήσιμης πάντοτε σε σοβαρά πονήματα.



Ευχή μας η εισήγηση της να γίνει ευμενώς αποδεκτή από τους αρμόδιους φορείς, ώστε σύντομα να δούμε την υλοποίηση της, που θα ωφελήσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία ευρύτερα και ειδικότερα τους κατοίκους του νομού Δράμας και αρκετούς των όμορων νομών Καβάλας και Σερρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου