Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ξεκινάει αντίσταση

Μοιάζει παράδοξο, αλλά η πρώτη σοβαρή αντίδραση στις μετεκλογικές κινήσεις του πρωθυπουργού δεν ήρθε από τα δεξιά ή τα αριστερά αλλά από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση του Γ.Παπανδρέου για το νέο γραμματέα του κόμματος εγκρίθηκε μετά βίας ενώ δύο πρωθυπουργικές προτάσεις απορίφθηκαν.

Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.

Στην χθεσινή ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου Σωκράτης Ξυνίδης έλαβε 180 ψήφους ενώ ο «ανδρεοπαπανδρεικός» Γ.Παναγιωτακόπουλος που αυτοπροτάθηκε για την θέση του γραμματέα 126.


Αν στις τελευταίες προστεθούν τα 53 λευκά και τα 15 άκυρα ψηφοδέλτια που αποδίδονται στους “βενιζελικούς”, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία 194 ψήφων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν επιδοκίμασαν την επιλογή του Σ.Ξυνίδη.
Χρειάστηκε να γίνει ειδική ερμηνεία του καταστατικού για να θεωρηθεί ότι ο κ.Ξυνίδης εκλέχθηκε, αφού προηγουμένως ο κ. Παναγιωτακόπουλος είχε αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο έχοντας όμως στείλει την προειδοποίηση του.


Οπως ήδη έχει αναλυθεί στο Tvxs, χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ήταν βέβαια ότι θα διορίζονταν στα διοικητικά συμβούλια Οργανισμών, Νοσοκομείων κλπ. σε αντάλλαγμα των κομματικών υπηρεσιών τους.
Οι διαδικτυακές υποψηφιότητες ακόμη και για τους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων και η επανάληψη των δηλώσεων περί αξιοκρατίας έχουν δημιουργήσει την υποψία ότι ο κ. Παπανδρέου …μπορεί να εννοεί πραγματικά τα όσα λέει, ανατρέποντας την παραδοασική κομματική νοοτροπία και πρακτική που εκφράζουν παλιά στέλεχη όπως ο κ. Παναγιωτακόπουλος.


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκαν οι σχετικές παραστάσεις και τα αιτήματα κομματικών οργανώσεων για επιλογές ημετέρων, αιτήματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν από την επόμενη εβδομάδα όταν, μετά την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και των περιφερειαρχών θα ξεκινήσει η επάνδρωση και των άλλων θέσεων του κρατικού μηχανισμού.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει επίσης
για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που, αν πράγματι περιέχει όσα φημολογούνται, θα θέσει σε δοκιμασία το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις , τους πυλώνες δηλαδή του δικομματισμού και του "μαυρογιαλουρισμού" στην Ελλάδα.


Η χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο δεν διασκέδασε καθόλου τις σχετικές κομματικές ανησυχίες, καθώς ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι” θέλουμε ..την κοινωνία των πολιτών και όχι των κολλητών” και ότι θα φροντίσει προσωπικά να μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε επι παλιότερων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί δηλαδή το κόμμα “ σε μεσάζοντα και διεκπεραιωτή συναλλαγών με την κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση”.
Η απάντηση ήταν άμεση: πέρα από την μκρή υποστήριξη στην πρόταση για τον γραμματέα, δύο ακόμη μέλη που πρότάθηκαν απο τον κ.Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο απέτυχαν να εκλεγούν.


Σε μια στιγμη που η νεαρή κυβέρνηση απολαμβάνει μεγάλη αποδοχή όπως δείχνει και η τελευταία δημοσκόπηση της Vprc, η μικρή επανάσταση του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» δεν προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό.


Τα πράγματα όμως ίσως αλλάξουν όταν ο μήνας του μέλιτος τελειώσει και η κυβερνηση αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη φθορά από την άσκηση της εξουσίας.


Στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα έχει ανάγκη τις κομματικές οργανώσεις.
Τότε θα κριθεί και η εκβαση της σύγκρουσης που ξεκίνησε χθές από ένα "τυχαίο" γεγονός, την αποχώρηση του κ. Ραγκούση και την ανάγκη εκλογής νέου γραμματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου