Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Τα αληθινά δεδομένα για την νίκη κάποιου στις εκλογές

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζονται, έστω και αν δεν ανακοινώνονται, τα κόμματα κάνουν τους υπολογισμούς τους για τις επόμενες κρίσιμες μέρες, προκειμένου να πετύχουν στόχους που ο κόσμος δεν τους αντιλαμβάνεται.

Έτσι, το ΠαΣοΚ δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη Ν. Δ., πιστεύοντας ότι θα είναι πρώτο κόμμα. Ενδιαφέρεται όμως άμεσα για την τύχη του ΣΥΡΙΑΖΑ, των Οικολόγων και των πολύ μικρών κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή.



Αντίθετα, η Ν. Δ. ενδιαφέρεται, αποκλειστικά, να συσπειρώσει τον κόσμο που την οδήγησε στην εξουσία, μέχρι το 2007.



Γιατί συμβαίνουν αυτά;



Το ΠαΣοΚ θέλει την αυτοδυναμίας, επειδή σε δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να χάσει κάθε πιθανότητα αυτοδυναμίας, με ένα λαό εξοργισμένο για τις απανωτές εκλογές.



Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όλα τα κόμματα που ξεπερνούν το 3% πανελλαδικά, μπαίνουν στη Βουλή και μοιράζονται, κατά απόλυτα αναλογικό τρόπο, τις 260 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου.



Δηλαδή ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε κόμμα, αποτελεί συνάρτηση μόνο του εκλογικού του ποσοστού στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών. Το κόμμα λ.χ. που θα πάρει 3% θα πάρει αυτομάτως 10 έδρες, 33% .. Το 33% 100 έδρες κ.ο.κ.



Στη συνέχεια, το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 επιπλέον έδρες.



Το πρώτο κόμμα παίρνει σίγουρα 151 έδρες με ποσοστό 42,69%, ότι και να κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, αφού στις 111 έδρες της πρώτης κατανομής προστίθενται οι 40 εδρών του «μπόνους» και προκύπτει το 151, της δεδηλωμένης πλειοψηφίας.



Ωστόσο το πρώτο κόμμα μπορεί να πετύχει οριακή αυτοδυναμία και με 40%, αν μείνουν μεγάλα νούμερα ψήφων από μικρά κόμματα, τα οποία κατανέμονται πάλι αναλογικά, διευκολύνοντας την αύξηση των εδρών του πρώτου κόμματος, που έχει ήδη τις περισσότερες έδρες και το μπόνους.



Με 41% εκλέγει 152 βουλευτές, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής φθάσουν στο 5%.



Με τα εκτός Βουλής κόμματα να περιορίζονται στο 2%, το πρώτο κόμμα με το ίδιο ακριβώς ποσοστό, μένει με 148 βουλευτές, χωρίς αυτοδυναμία.



Δηλαδή, αν δε μπουν στη Βουλή οι Οικολόγοι και αφήσουν ένα 2,5% αδιάθετο μαζί με τα υπόλοιπα των άλλων μικρών κομμάτων, διευκολύνουν την αυτοδυναμία του πρώτου.



Αν δεν μπει και ο Σύριζα, κάτι που δεν διαφαίνεται, αφήνοντας αδιάθετο ποσοστό κοντά στο 2,9%, η αυτοδυναμία του πρώτου, αν ξεπερνάει το 38,5%, είναι δεδομένη.

Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου