Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Διίστανται οι απόψεις σε ξένα ΜΜΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών








«Η Ελλάδα δεν πήρε πολλά μαθήματα από τις φωτιές του 2007» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, στο οποίο ασκείται κριτική για την απουσία προόδου στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών από το 2007.



«Οι επικριτές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της καταστροφής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα είχε πάρει κάποια μαθήματα από τις φωτιές του 2007», όπως επισημαίνεται.



Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει παραμείνει σταθερός στα 21, παρόλο που οι φωτιές της Πελοποννήσου είχαν αποδείξει ότι αυτά δεν είναι αρκετά.



«Οι δήμαρχοι απηύθυναν απελπισμένες εκκλήσεις μέσω ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών για την αποστολή πυροσβεστών στις περιοχές τους, καθώς φαινόταν ότι ο κεντρικός φορέας απέτυχε να απαντήσει στις εκκλήσεις τους, κάτι που θύμισε το χαοτικό χειρισμό των πυρκαγιών του 2007», επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες των δημάρχων ότι οι φωτιές στην Αττική θα μπορούσαν να είχαν τεθεί νωρίς υπό έλεγχο εάν είχαν αποσταλεί αμέσως πυροσβεστικά αεροσκάφη.



Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρεται στην ελλιπή παιδεία που υπάρχει στη χώρα μας για τις φωτιές και την αποτροπή τους. «Περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι, παρόλο που η Ελλάδα έχει έναν από τους πλέον εκτεταμένους και ακριβούς μηχανισμούς κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ευρώπη, μαστίζεται από απουσία μηχανισμού διοίκησης των δασών και δημόσιας εκπαίδευσης στην πρόληψη και το χειρισμό των πυρκαγιών.


Σύμφωνα με τη Greenpeace τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2007 σε αυτό το μέτωπο. Ο δήμαρχος Μαραθώνα ανέφερε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι όταν δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες για να προστατεύσει την κοινότητά του και τα παρακείμενα δάση, η δασονομία υπέβαλε μήνυση εναντίον του».



«Μήπως τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά; Όπως τον θυμό, με τον οποίο οι κάτοικοι κοιτούν στις κάμερες και κατηγορούν, λέγοντας "ούτε ένα πυροσβεστικό δεν ήρθε". Η Ελλάδα φλέγεται. Για μια ακόμα φορά. Όλα δείχνουν ότι δεν είναι μια καταστροφή παρόμοια με εκείνη του 2007, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Αυτή τη φορά, όμως, οι φλόγες απειλούν την πρωτεύουσα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ήταν εμπρησμός; Ενδεχομένως. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι αρχές υποτίμησαν την πύρινη λαίλαπα», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.



«Περισσότερες από 100 πυρκαγιές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο. Ήδη από το Σάββατο η κυβέρνηση έθεσε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και την Κυριακή διέταξε την απομάκρυνση 10.000 κατοίκων του Αγίου Στεφάνου. Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα: «Δεν μάθαμε τίποτα από την καταστροφή του 2007»; Δυστυχώς όχι, απαντά ο συντάκτης του άρθρου Κάι Στρίτμαχερ. Η κόλαση του 2007 συγκλόνισε την χώρα. Πολλοί μίλησαν για κώδωνα του κινδύνου, για μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ότι είναι σάπιο στην Ελλάδα: ο καταστροφικός νεποτισμός, η γενικευμένη άγνοια, η αποτυχία των πολιτικών. Και τι συνέβη έκτοτε; Δεντροφύτευση στην Ολυμπία, εγκατάσταση δεξαμενών σε κάποια υψώματα και αποστολή δεκατεσσάρων πυροσβεστών για μετεκπαίδευση στον Καναδά. Το σύστημα, όμως, παρέμεινε το ίδιο».



Στην ελληνική WWF, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, όπου εδώ και χρόνια ερευνώνται οι πυρκαγιές στα δάση, η απογοήτευση είναι μεγάλη. «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει», λέει στην Δυτικογερμανική ραδιοφωνία (WDR) ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος από την WWF Ελλάς: Υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν δασικές περιοχές που κάηκαν, κοινότητες που βαφτίζουν πρώην δασικές εκτάσεις τουριστικές περιοχές και μια κυβέρνηση που δαπανά για την καταστολή πυρκαγιών κάθε χρόνο 400 εκ ευρώ, ενώ για την πρόληψη μόλις 16 εκατομμύρια.



Αντιθέτως, στην «καλή δουλειά των πυροσβεστών» και στο «εντυπωσιακό» γεγονός ότι «καταστράφηκαν τόσο λίγα σπίτια», αναφέρεται ο ανταποκριτής του BBC Μάλκομ Μπράμπαντ. «Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κάνουν πολλή και καλή δουλειά και να σβήσουν πολλές από τις φωτιές. Υπάρχουν μοίρες αεροσκαφών που πετούν συνεχώς από πάνω μας. Τα αεροσκάφη καταφέρνουν να ρίξουν αρκετό νερό και οι άνεμοι δεν είναι τόσο δυνατοί όσο ήταν το σαββατοκύριακο. Το σπίτι μας στο Ντράφι σώθηκε, όπως και των περισσότερα και αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τόσο λίγα σπίτια καταστράφηκαν. Οι ντόπιοι έκαναν καλή δουλειά στην προστασία των σπιτιών τους, αλλά το κακό είναι ότι όλο το εκπληκτικό τοπίο εδώ γύρω καταστράφηκε και μοιάζει με σεληνιακό», επισημαίνει στην ανταπόκρισή του στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου ο κ. Μπράμπαντ.


Πηγές: Reuters, BBC


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου