Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ερωτήσεις - Απαντήσεις για την επιδότηση στα "πράσινα" σπίτια !


Στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών αναμένεται να κριθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που ούτως ή άλλως προβλέπει «μισά» κίνητρα για τους ιδιοκτήτες.

Διαβάστε 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σχετικά με το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο.


Οι κυριότερες εξ αυτών αφορούν το τι ακριβώς προβλέπουν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών, τι θα ισχύσει για τις διπλοκατοικίες, τι προβλέπεται για τα κτίρια που στο ισόγειο έχουν καταστήματα, τα πρώην αυθαίρετα που μετέπειτα νομιμοποιήθηκαν, κ.ο.κ.


1 Για να ενταχθεί μια πολυκατοικία στο πρόγραμμαχρειάζεται απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής της συνέλευσης. Τι προβλέπουν συνήθως οι κανονισμοί των πολυκατοικιών; Άλλοτε απαιτείται παμψηφία, άλλοτε αυξημένη πλειοψηφία (π.χ. του 80%), άλλοτε απλή πλειοψηφία του συνόλου (δηλαδή 501 χιλιοστά) και άλλοτε αρκεί η απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.


2 Τι θα γίνεται με όσους διαφωνούν και δεν θέλουν να πληρώσουν; Αν η πλειοψηφία επιμένει να ενταχθεί το κτίριο στο πρόγραμμα, παρά την ύπαρξη μειοψηφίας, τότε για να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να κινηθεί δικαστική διαδικασία καταδίκης των μελών της μειοψηφίας ώστε να καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί. Εκτιμάται πάντως ότι κανείς σώφρων διαχειριστής πολυκατοικίας δεν θα δεχθεί να προχωρήσει σε αίτηση υπαγωγής του κτιρίου στο πρόγραμμα εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από σημαντική ομάδα ιδιοκτητών.


3 Είναι επιλέξιμη να ενταχθεί στο πρόγραμμαμία π.χ. εξαώροφη πολυκατοικία, με καταστήματα στο ισόγειοκαι γραφεία στον πρώτο όροφο; Ναι, εφόσον το 50% της συνολικής επιφάνειάς της, που προσμετράται στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου, αφορά κύρια χρήση κατοικίας. Διπλοκατοικίες


4 Αν κάποιος διαμένει στο ισόγειο κτιρίου που κτίστηκε πριν από το 1980, αλλά το 2005 «σήκωσε» στην ταράτσα του έναν ακόμη όροφο, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα; Όχι. Κάθε κτίριο πρέπει να εντάσσεται ολόκληρο στο πρόγραμμα, όχι ανά όροφο. Στην προκειμένη περίπτωση το κτίριο δεν είναι επιλέξιμο, αφού μόνο το ισόγειο έχει άδεια προ του ΄80.


5 Έστω ότι κάποιος διαμένει μόνιμα σε εξοχικό,μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα; Μπορεί, γιατί ανεξάρτητα αν το σπίτι του είναι εξοχικό ή όχι, εν τούτοις έχει κύρια χρήση κατοικίας.


6 Γιατί επελέγησαν μόνο τα κτίρια που κτίστηκαν πριν από την 1η/1/1980; Γιατί στόχος του μέτρου είναι να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες των παλαιών κτιρίων και το συγκεκριμένο έτος καθορίζει την ύπαρξη ή μη θερμομόνωσης, η οποία κατέστη υποχρεωτική στην Ελλάδα με διάταγμα τον Ιούλιο του 1979. Αυθαίρετα - προσφυγικά


7 Πώς θα πιστοποιείται ότι το κτίριο κτίστηκε πριν από το 1980,όταν πολλά παλαιά κτίρια (π.χ. τα προσφυγικά) δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια; Η μόνη λύση είναι μαζί με την υποβολή του αιτήματος στο ΚΕΠ, να συνυποβάλλεται και μία έγκριση της οικείας Πολεοδομίας. Βέβαια η τελευταία, για να εκδώσει το έγγραφο αυτό, θα πρέπει να ελέγξει πρώτα τη νομιμότητα του κτιρίου.


8 Τι θα γίνει με τη λεγόμενη «πρώτη γενιά» των αυθαιρέτων, που σήμερα όμως έχουν νομιμοποιηθεί; Πολλά κτίρια που κτίστηκαν παράνομα πριν από το 1980 μεταγενέστερα νομιμοποιήθηκαν. Άρα έχουν οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί μετά το 1980, ωστόσο έχουν κτιστεί προγενέστερα. Το πιθανότερο είναι πως θα απαιτείται η προσκόμιση έγκρισης από την οικεία Πολεοδομία. Υποχρεωτικές - προαιρετικές εργασίες


9 Κάποιες από τις εργασίες είναι υποχρεωτικέςκαι άλλες προαιρετικές.Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Υποχρεωτική είναι η θερμομόνωση στο δώμα, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών και κουφωμάτων και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα- λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης. Προαιρετική είναι η θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου (πλην δώματος) και η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Έστω ιδιοκτήτης μονοκατοικίας που θέλει να αλλάξει τον παλαιό ηλιακό θερμοσίφωνα με καινούργιο, αλλά έχει πρόσφατα τοποθετήσει διπλά τζάμια- κουφώματα, νέο καυστήρα- λέβητα και έχει επίσης βάλει θερμομόνωση στο δώμα του. Δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για να αλλάξει μόνο τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Θα πρέπει να συμπεριλάβει στις εργασίες και τουλάχιστον μία από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.


10 Συνολικά,πόσα δικαιολογητικά απαιτούνται για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα; Δέκα. Το βασικό υλικό είναι η απόφαση γενικής συνέλευσης, η αίτηση χρηματοδότησης και η οικονομική προσφορά, ενώ υπάρχει και συμπληρωματικό (πολεοδομική άδεια ακινήτου, υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτησίας, λογαριασμοί καταναλώσεων, φωτογραφίες όψεων ακινήτου, κ.λπ.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλ. 801 11 36 300 για πληροφορίες.


11 Βάσει ποιων τιμών υλικών και εργασιώνθα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις; Οι τιμές υλικών και εργασιών έχουν «κλειδώσει» σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της αγοράς, έπειτα από διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των εκπροσώπων της αγοράς και του υπουργείου.


12 Από την ώρα που θα εγκριθεί η πρότασή του,πόσο χρόνο έχει κανείς στη διάθεσή του για να φέρει εις πέρας τις εργασίες; Το πολύ έναν χρόνο. Η διάρκεια όλου του προγράμματος θα είναι δύο έτη. Τι χρειάζεται για το κέλυφος


13 Τι υποχρεώσεις θα έχει όποιος θέλει να προσθέσει εξωτερική θερμομόνωση στο κτίριο; Κατ΄ αρχάς οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία. Έπειτα, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν ο διαχειριστής θα χρειάζεται να πάρει αριθμό μητρώου ΙΚΑ για να επικολλήσει τα ένσημα στους σοβατζήδες ή αν τα ένσημα αυτά θα επικολλώνται κατευθείαν από τον εργολάβο του έργου. Απομένει επίσης να διευκρινιστεί αν ο διαχειριστής θα υποχρεούται να πάρει από τον οικείο δήμο άδεια κατάληψης πεζοδρομίου για την τοποθέτηση της σκαλωσιάς και επομένως να πληρώσει τα σχετικά τέλη, καθώς επίσης την εγγυητική επιστολή για το εν λόγω κόστος στη δημοτική αρχή.


14 Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη; Ναι, και συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό προϋ πολογισμό του έργου.


15 Η αμοιβή του μηχανικού,που θα βεβαιώσει το έγκυρο της προσφοράς και την περαίωση των εργασιών,είναι επιλέξιμη; Ναι, με ανώτατο πλαφόν που θα καθοριστεί κατά την έκδοση του οδηγού του προγράμματος.


16 Για τα υλικά θα υπάρξει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ; Σήμερα στην Ελλάδα ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% (αντί για 19%) αλλά μόνο για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και μόνο εφόσον η αξία των υλικών δεν υπερβαίνει το ένα τρίτο της συνολικής αξίας του τιμολογίου. Η ΠΟΜΙΔΑ (Παν. Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) προτείνει να καθιερωθεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, εκτός από τις εργασίες και για τα υλικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου