Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

300.000 σρέμματα κάηκαν σε 30 χρόνια!

Περισσότερα από 300.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνόλου των δασών της, έχουν αποτεφρωθεί στην Αττική από το 1981 μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες φωτιές έχουν ξεσπάσει στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για οικιστική ανάπτυξη.

Όπως προκύπτει από εργασία που ολοκλήρωσε φέτος ο δασοπόνος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Κωνσταντίνος Καούκης, η Αττική είναι η περιφέρεια της Ελλάδας που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα από πυρκαγιές, καθώς μόνο μέσα σε μια δεκαπενταετία έχει απολέσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 26% των δασών της, ενώ ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε πάνω από το 30% εξαιτίας των ολέθριων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή οι περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων έχασαν το 15% της δασοκάλυψής τους, η Πελοπόννησος το 13% και η Δυτική Στερεά Ελλάδα το 9%. Όπως προκύπτει από την εξέταση των δεδομένων των πυρκαγιών από το 1991 και έπειτα, η περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. Στην περιοχή αυτή που άρχισε σταδιακά να καίγεται από το 1982, όταν μεγάλη πυρκαγιά στον Διόνυσο αποτέφρωσε περισσότερα από 13.500


στρέμματα δασικής έκτασης, έχουν εκδηλωθεί από το 1991 μέχρι το 2004, 395 φωτιές που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 228.000 στρέμματα. Το ίδιο χρονικό διάστημα στη Δυτική Αττική είχαν εκδηλωθεί 197 φωτιές που κατέκαυσαν 17.075 στρέμματα και στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Πειραιά εκδηλώθηκαν 145 φωτιές που αποτέφρωσαν 30.968 στρέμματα.

«Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, εκτός του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό καμένων εκτάσεων που ανέρχεται στο 82,6% της συνολικής καμένης έκτασης», παρατηρεί στην έρευνά του ο κ. Κωνσταντίνος Καούκης και προσθέτει: «Το ποσοστό αυτό είναι μεγάλο ακόμα και σε σχέση με το ποσοστό δασοκάλυψης 48,9% που έχει. Το γεγονός ότι παρατηρείται αυτός ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, πρέπει να αναζητηθεί κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες και πιέσεις που εστιάζονται στη δημιουργία ημιμόνιμης δευτερεύουσας παραθεριστικής κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, στην επέκταση υφισταμένων οικισμών».

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, στην περιοχή της Αττικής έχει αποτεφρωθεί το μεγαλύτερος μέρος από πευκοδάση. Το πεύκο είναι το δασοπονικό είδος το οποίο πλήττεται περισσότερο από τις πυρκαγιές (43,4%) αλλά και αυτό που έχει τις περισσότερες καμένες εκτάσεις (71,2%). Η Αττική είναι η περιφέρεια που έχει τις περισσότερες καμένες εκτάσεις σε κωνοφόρα καθώς το βορειοανατολικό τμήμα του νομού που δέχεται τις περισσότερες πιέσεις από πυρκαγιές είναι η περιοχή όπου κατ΄ εξοχήν φύονται τα δέντρα αυτά, σε χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσιες τοποθεσίες.

Οι άνεμοι
Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που συνέβαλαν στην ταχύτατη εξάπλωση της ολέθριας πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στην ανατολική πλευρά της Αττικής, είχαν και στο παρελθόν τον ίδιο καταστροφικό ρόλο. Γιατί μπορεί τα τελευταία χρόνια να εκδηλώνεται ο μικρότερος αριθμός πυρκαγιών (24,5%) όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, όμως το μέγεθος των αποτεφρωμένων εκτάσεων που αφήνουν πίσω τους είναι τεράστιο καθώς φτάνει στο 74,5% του συνόλου των εκτάσεων που καίγονται από όλες τις πυρκαγιές στην Αττική.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου