Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Αναζητείται η κομματική οργάνωση!

Ενόψει του πολύ πιθανού ενδεχομένου να στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών πολύ νωρίτερα από τη λήξη της, τετραετούς, θητείας της κυβέρνησης, το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές και εξακολουθεί να συζητείται, στα κομματικά όργανα, αλλά και στις καθημερινές συνεδριάσεις του λεγόμενου «πρωινού καφέ», στον οποίο παίρνουν μέρος τα στελέχη του Κινήματος που διαμορφώνουν την καθημερινή του πολιτική.


Σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των παρόντων στελεχών, όταν τέθηκε θέμα, ουσιαστικά, ανυπαρξίας της κομματικής οργάνωσης και απουσίας ενδια
φέροντος από την Ιπποκράτους σχετικά με το ζήτημα. Είναι πολλά τα στελέχη εκείνα τα οποία θεωρούν ότι ενόψει των εκλογών, η οργάνωση του Κινήματος θα έπρεπε να δίνει, ήδη, βροντερό παρόν.


Αντί αυτού, όπως παρατηρήθηκε, είναι εξαφανισμένη και δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο στην επέκταση της επιρροής του Κινήματος, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για την έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.


Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με την οργάνωση του Κινήματος να βρίσκεται, εν μέσω θέρους, σε «χειμερία νάρκη», το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να μην είναι αυτό που επιθυμεί η ηγεσία του κόμματος, το οποίο δεν είναι άλλο από την εκλογική καταγραφή ενός ποσοστού ικανού όχι μόνο να δώσει την πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά να του εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.


Ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Γιάννη Ραγκούση, στον οποίο καταλογίζεται η ευθύνη για την ανυπαρξία οργάνωσης, σε όλα τα επίπεδα. Εκεί που παρατηρείται μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο επίπεδο της κομματικής βάσης, η οποία θεωρείται, από πολλά στελέχη, ανύπαρκτη. Αυτή τη φορά, όμως, στην ανυπαρξία οργανωμένης κομματικής βάσης, τα ίδια στελέχη, αθροίζουν και την άκρως προβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, παρουσία και των ενδιάμεσων κομματικών οργάνων, των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, οι οποίες ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες κατά την περίοδο που προηγήθηκε των ευρωεκλογών. Και σε αυτή την ανυπαρξία αποδίδεται, μεταξύ άλλων και το υψηλό ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων του Κινήματος.


Αντίθετα, σύμφωνα με τα στελέχη που επικρίνουν τον Γραμματέα του Κινήματος, ενώ υπήρχε διάθεση του κόσμου να συμμετέχει στις εκλογές, δεν υπήρξε η παρακίνηση από την πλευρά του κόμματος. Όπου αυτό υπήρξε, ήταν στις περιοχές τις οποίες επισκέφθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου και στις οποίες η συμμετοχή των ψηφοφόρων του Κινήματος στις εκλογές ήταν πολύ υψηλότερη έναντι εκείνης των άλλων περιοχών.


Στον κ. Ραγκούση καταλογίζεται επίσης και το γεγονός ότι στη διάρκεια του ενός έτους από την τοποθέτηση των Γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, το λεγόμενο «διαγραμματειακό όργανο» δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά, ενώ δεν τους ζητήθηκε να κάνουν εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουνίου. Παράλληλα του καταλογίζεται ότι δεν δραστηριοποιεί το νεοσύστατο (σχετικά) Γραφείο Προγραμματισμού Εκδηλώσεων, το οποίο, από την ημέρα της σύστασής, του παραμένει αδρανές.


Το θέμα αυτό φαίνεται ότι έχει απασχολήσει και τον Πρόεδρο του Κινήματος, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα, οι οποίες, πάντως, δεν θα είναι ένας ανασχηματισμός των προσώπων που μετέχουν στα υψηλά κομματικά όργανα, αλλά θα αφορούν ακριβώς στη λειτουργία της οργάνωσης.


Βουλευτής της Β. Ελλάδας, πάντως, από εκείνους που θεωρούν ότι η ευθύνη του κ. Ραγκούση είναι μεγάλη, συνιστούν στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου «να ασχολείται περισσότερο με το κόμμα και λιγότερο με τον Πρόεδρο»


Με νοσταλγία αναπολούν στο ΠΑΣΟΚ την εποχή κατά την οποία η κομματική οργάνωση του Κινήματος ήταν καθοριστικός παράγων στις σχέσεις του με τους πολίτες, έπαιζε το ρόλο του μέσου ενημέρωσης και διαμόρφωνε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το εκλογικό αποτέλεσμα, διαθέτοντας πολύ μεγάλη επιρροή στο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», αλλά και ευρύτερα στο εκλογικό σώμα.

i-Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου