Την ανάγκη «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα δεδομένου ότι «χρειάζονται υποδομές και πόροι, ώστε να ισορροπήσει η ανάγκη προστασίας των συνόρων με την ανάγκη παροχής ασύλου» υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση «ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης» της κοινωνίας έναντι των προσφύγων, την οποία οργάνωσε το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (εδώ).
Αναφερόμενη στα χθεσινά γεγονότα της Πάτρας η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η κατάσταση, η οποία επικρατούσε εκεί επί 12 χρόνια, ήταν στίγμα για τον ελληνικό πολιτισμό, και ότι οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες του ελληνικού κράτους με προτεραιότητα στα παιδιά.
Η υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος και αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2008, σύμφωνα με τα οποία, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια.
Η κ. Μπακογιάννη εστίασε επίσης στο διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες δεν φεύγουν από τον τόπο τους αναζητώντας απλώς μια καλύτερη τύχη, αλλά επειδή απειλείται η ζωή τους από εμφυλίους, θρησκευτικές ή φυλετικές διώξεις, γεγονός που αποτυπώνεται σε κείμενα του διεθνούς δικαίου, όπως η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και η Σύμβαση της Καρταχένα του 1984, οι οποίες ορίζουν την έννοια του πρόσφυγα και τα δικαιώματά του.
Σημείωσε, επίσης, ότι η αίτηση ασύλου ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά και δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός του πρόσφυγα από τον οικονομικό μετανάστη, τόσο λόγω της απουσίας υποδομών στις χώρες προέλευσης, που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του, όσο και εξαιτίας των διώξεων, που μπορεί να υφίσταται εκεί.
Η υπουργός έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη «συναντίληψης και κοινής δράσης, άσκησης πολιτικής πίεσης σε τρίτες χώρες για συμφωνίες επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών, διάθεσης πόρων για τη φύλαξη των συνόρων και διασφάλιση του ασύλου, προληπτικής και παρεμβατικής πολιτικής της ΕΕ για την αποτροπή συγκρούσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και καλύτερος συντονισμός στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας, για την αντιμετώπιση των αιτίων της φτώχειας και της ανάπτυξης».
«Ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, έχουμε υπάρξει πρόσφυγες, εξόριστοι, μετανάστες. Αλλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, όχι μόνον στα λόγια, αλλά στην πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα, η υπουργός απάντησε ότι άλλαξε τη νομοθεσία για ταχύτερη παροχή ασύλου και δημιουργεί κέντρα υποδοχής, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με την Υπατη Αρμοστεία σε προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν την τιμά» και ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να δουλέψουμε μαζί για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η ΕΕ να βοηθήσει την Τουρκία να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με τις γειτονικές της χώρες, για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα με τη μετανάστευση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου