Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ντόρα. Μπακογιάννη:Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο!

Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.


Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας όμως πλήρη συναίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς.

Η κ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, επεσήμανε πως στο Κυπριακό, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οι συνομιλίες προχωρούν.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επανέλαβε πως «η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια και η αφοσίωσή του στην επίτευξη μιας αυθεντικά κυπριακής λύσης έχουν δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» και πρόσθεσε πως «η λύση αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, και χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων. Θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο».

«Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά και βρίσκεται σε καθημερινό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της. Στέκεται δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας όμως πλήρη συναίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να γεννηθεί στην Κύπρο, από τους ίδιους τους Κυπρίους και να γίνει αποδεκτή από αυτούς» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε όσους «επιμένουν να αναφέρονται σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και έξωθεν παρεμβάσεις τρίτων», είπε ότι «είναι λάθος» ξεκαθαρίζοντας πως «η λύση θα είναι προϊόν της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη».

«Θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει συμβιβασμούς. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως στην Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση» πρόσθεσε.

Η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε πως εντός του 2009 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το λεγόμενο πρωτόκολλο της Αγκυρας, επισημαίνοντας πως «αυτό πράγματι είναι ένα ορόσημο το οποίο η Τουρκία πρέπει να δει με ρεαλισμό».

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» είπε και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις στη διαδικασία. Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη».

«Αυτή είναι η πολιτική μας. Η Τουρκία πρέπει να μας βοηθήσει να τη βοηθήσουμε. Πεδία συνεργασίας υπάρχουν πολλά» είπε και ανέφερε ενδεικτικά το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

«Ευαισθητοποιήσαμε με επιτυχία τους εταίρους μας. Δημιουργήσαμε τη βάση για κοινή αντιμετώπιση και αλληλοβοήθεια. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να διαλέξει. Συνεργασία ή τριβή. Η ελληνική θέση είναι σαφής: Συνεργασία» είπε και εκτίμησε ότι «δυστυχώς, κάποιοι στην Τουρκία επιλέγουν μόνοι τους να μπουν στη γωνία. Δεν είναι αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος. Ο ευρωπαϊκός τρόπος είναι ο διάλογος και η συνεργασία».

Αναφερόμενη στη πρώτη συνάντηση που είχε στην Κέρκυρα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι είναι ο άνθρωπος που «σχεδίασε την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ και συνέλαβε το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της».

«Είναι ένα δόγμα με το οποίο δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει. Είναι όμως ένα δόγμα το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται έναντι της Ελλάδας» είπε και αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Εχω την πρόθεση να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου και να επισκεφθώ την Τουρκία στο προσεχές μέλλον» είπε και εξέφρασε την πίστη της στο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για άλμα αισιοδοξίας ούτε για τυφλή επένδυση στην έννοια της ελληνοτουρκικής φιλίας. Είναι μια ορθολογική, σταθμισμένη επιλογή που βασίζεται στο δεδομένο ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά. Να μη σταματούν ποτέ να συζητούν. Οι τριβές ζημιώνουν πρώτα απ’ όλα εμάς τους ίδιους».

«Δεν θα γίνουμε ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό οφείλουμε όμως να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν κι αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία για να φτιάξουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος» είπε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και στις δύο χώρες αυτοί που επενδύουν στην τριβή και την ένταση, λέγοντας πως «πιο εύκολος λαϊκισμός από το να επιτεθείς στο γείτονα δεν υπάρχει» και ότι «αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο γιατί δηλητηριάζει την κοινή γνώμη».


iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου