Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Μεταρρυθμίσεις αντί για μέτρα παρουσιάζει ο Γ. Παπαθανασίου





Του Στέλιου Κράλογλου

Με στόχο να εξαντληθεί κάθε περιθώριο της προθεσμίας του Ιουνίου ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αποφεύγει να παρουσιάσει στην Ελλάδα και κυρίως στις Βρυξέλλες το πακέτο μέτρων που θα επιταχύνει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2010, χρονοδιάγραμμα που δεν φαίνεται να μεταβάλλεται για την ώρα.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαθανασίου, το βράδυ των ευρωεκλογών, ήταν χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων: "δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα που θα βγουν από το συρτάρι για να ανακοινωθούν στο Ecofin" τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τη χώρα μας - λόγω της κοινοτικής επιτήρησης- να παρουσιάσει σήμερα στην συνεδρίαση Εcofin συγκεκριμένο πακέτο μέτρων καθώς η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα πακέτα στήριξης των τραπεζών στα κράτη-μέλη, ενώ στο συμβούλιο θα εξεταστούν μόνο τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι «ο απολογισμός θα γίνει τέλος Ιουνίου, γιατί μόνο τότε μπορούμε να εξάγουμε σοβαρά και ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων. Τότε θα υπάρξουν και οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.»

Στο υπουργείο Οικονομίας θεωρούν η Κομισιόν θα σκληρύνει τη στάση της στις 26 Οκτωβρίου όταν και θα πραγματοποιηθεί ο εξαμηνιαίος απολογισμός της επιτήρησης και θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει σήμερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα υπεραμυνθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, προβάλλοντας ως μέσο όχι τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα αλλά μόνιμες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως:

* Τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγές στο καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων και στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

* Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που «ανεβάζει ταχύτητα» τους επόμενους μήνες.

* Τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα και ειδικές αμοιβές που ήδη δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας.

* Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.


Ο υπουργός Οικονομίας θα αναφερθεί και στα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση των δαπανών και ειδικότερα στην απόφαση για συγχώνευση ή και κατάργηση 255 δημόσιων οργανισμών. Επιπλέον θα προχωρήσει σε μία γενική ενημέρωση για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η οικονομική πολιτική κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και να απαριθμήσει συγκεκριμένα εισπρακτικά μέτρα που αναμένεται να ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι για να τονώσουν τα έσοδα.

Με δεδομένη πάντως την κακή πορεία των εσόδων τα εισπρακτικά μέτρα φαίνεται να είναι αναπόφευκτα. Ήδη, στο πρώτο τετράμηνο, η αύξηση των εσόδων είναι μηδενική όταν ο ετήσιος στόχος είναι να αυξηθούν 14,7%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν πάνω από 20%, έναντι ετήσιου στόχου 9,7%. Η "μαύρη τρύπα" των εσόδων αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων, που θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία, περίπου 5 δισ. ευρώ.

http://www.capital.gr/news.asp?id=752150

1 σχόλιο:

  1. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, διαβεβαίωσε χθες τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο ECO-FIN, του Απριλίου, για μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010. Η προγραμματισμένη ενημέρωση των υπουργών των χωρών της Ευρωζώνης από Ελληνα υπουργό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Σ' αυτό συνετέλεσαν αποφασιστικά η διαβεβαίωση του κ. Παπαθανασίου ότι η κυβέρνηση θα λάβει όσα μέτρα απαιτηθούν για τη επίτευξη της δημοσιονομικής διόρθωσης εντός των προθεσμιών, και το γεγονός ότι θεσμικά η καθοριστική αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

    Τότε θα κριθεί από την Κομισιόν και τους εταίρους εάν η δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται σε σωστό δρόμο ή εάν θα πρέπει να τεθεί η ελληνική οικονομία υπό στενή επιτήρηση.

    Πάντως, τόσο ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι αποφασισμένοι, και το έδειξαν και χθες, όχι μόνο να ενθαρρύνουν αλλά και να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους.

    Οπως επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μέσα σε μια καταιγίδα, η οποία έχει πλήξει καίρια όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, που καταγράφουν ιστορικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έκρηξη της ανεργίας και εκτόξευση δημοσίων ελλειμμάτων και χρέους.

    Για την ελληνική οικονομία εκτιμούν ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, αλλά επισημαίνουν με έμφαση ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουν την περίπτωση της Ιρλανδίας, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε από διεθνείς οίκους για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες. Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της αδυνατώντας να τηρήσει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2012, επιδιώκει περαιτέρω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Σ' αυτό το πλαίσιο θεωρούν ότι δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμο να πιεστούν αφόρητα κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα που θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή, ενώ από την άλλη πλευρά θα οδηγούσαν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.

    Η λήψη ήπιων μέτρων αύξησης των φορολογικών εσόδων και η επίδειξη αποφασιστικότητας στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών, θα μπορούσαν να κριθούν ικανοποιητικά από τις Βρυξέλλες στην παρούσα φάση. Τα δυσκολότερα, ας περιμένουν για αργότερα, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

    Υπενθυμίζεται ότι το ECO-FIN έχει ζητήσει, από την Ελλάδα, στα πλαίσιο της διαδικασίας επιτήρησης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2009 μέσω μόνιμων μέτρων περιορισμού των δημόσιων δαπανών και τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2010 με στόχο την επίτευξη του στόχου, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή