Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη κλειστή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη κλειστή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Κανένας άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δεν πήρε χθες το λόγο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Καραμανλής έχοντας μπροστά του μερικές δεκάδες χαρτιά με σημειώσεις κοιτούσε αυστηρά έναν προς έναν τους υπουργούς και τους έθετε προ των ευθυνών τους.

«Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα ό,τι πικραίνει και απογοητεύει τους πολίτες» είπε κατά τη διάρκεια της ημίωρης ομιλίας του.

«Το προειδοποιητικό μήνυμα των ευρωεκλογών που μας έστειλαν το λάβαμε. Ηταν πολύ σοβαρό και καθαρό! Μην αναζητάτε τα αίτια της ήττας αλλού. Φταίξαμε και οφείλουμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να ανταποκριθούμε. Είναι υποχρέωσή μας» πρόσθεσε, απαιτώντας εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των υπουργών και των υφυπουργών με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να μειωθούν άμεσα οι σπατάλες σε όλους τους τομείς.

Για την αποχή αυτή καθεαυτή ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πρωτοφανής» καθώς ένας στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει. «Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσο πολιτικό διακύβευμα μπορεί να διευκόλυνε την πρωτοφανή αποχή, αλλά ήταν ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής οι οποίες ταλαιπωρούν τον κόσμο και επισήμανε πως αυτές αφορούν όλους τους υπουργούς και όλα τα υπουργεία, όλα τα επίπεδα στις σχέσεις κράτους και πολίτη.

«Ζητώ ένταση των προσπαθειών από όλους και σας καλώ να είστε αμείλικτοι» είπε. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και σε συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που παραβίασαν τις ξεκάθαρες αρχές που ο ίδιος έθεσε από το Μάρτιο του 2004. «Από σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του στον τομέα των αρμοδιοτήτων του. Είμαι αποφασισμένος να λάβω οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί» υπογράμμισε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η τελική έκβαση του αγώνα δεν πρόκειται να κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως «την πιο επείγουσα εθνική υπόθεση, η οποία αφορά όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να εποπτεύουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την παραγωγή κυβερνητικού έργου και τόνισε ότι «δεν συγχωρείται καμιά ολιγωρία και καμιά καθυστέρηση. Να δούμε τι είναι ανάγκη να αλλάξουμε και να το αλλάξουμε».

Λίγα λεπτά αργότερα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες προεκλογικά «και η συνέπεια αυτή θα είναι σύμμαχός μας και στη συνέχεια». Έδωσε έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών και στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και αναφέρθηκε σε σοβαρές καταγγελίες -όπως είπε- για επίορκους λειτουργούς σε εισπρακτικούς μηχανισμούς. «Εχω δώσει εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό να πάρει όποια μέτρα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου» δήλωσε.

Ακόμη, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του διαλόγου σε θέματα διαφάνειας, μνημόνευσε εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την οποία η κυβέρνηση θα συζητήσει, έδωσε έμφαση στην άμεση επίλυση προβλημάτων στην υγεία και έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ασφάλειας, όπου θα υπάρξει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των κουκουλοφόρων και αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά την ανωνυμία στα καρτοκινητά.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου