Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη: Δυσαρεστημένη από τις ευρωπαϊκές προτάσεις για τη λαθρομετανάστευση

Καθόλου ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης , δηλώνει η ελληνική πλευρά.

Πιέσεις με τη συμπαράσταση και ΥΠΕΞ άλλων κοινοτικών χωρών άσκησε στη χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας, η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να αλλάξει και να φέρει κοντά στις ελληνικές επιδιώξεις το τμήμα εκείνο, του σχεδίου των τελικών συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Καθόλου ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης , δηλώνει η ελληνική πλευρά.


Το τελικό κείμενο θα υιοθετηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών την προσεχή Πέμπτη –Παρασκευή.




Η κ. Μπακογιάννη πρόβαλε τις έντονες αντιρρήσεις της σε ένα πλαδαρό ,γενικό και αόριστο σχέδιο που είχε ήδη συνταχθεί από την Τσεχική προεδρία και το οποίο δεν προβλέπει τίποτε το συγκεκριμένο για την ενίσχυση των κοινοτικών χωρών, προκειμένου να σηκώσουν το τεράστιο βάρος που δέχονται καθημερινά από τη λαθρομετανάστευση.



Η κ. Μπακογιάννη επέμεινε στην ανάγκη έμπρακτης επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς αυτές τις χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.



Και η αλληλεγγύη αυτή μπορεί να γίνει απτή μόνον αν οι 27 προχωρήσουν στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της Ένωσης, της FRONTEX δηλαδή, με την αύξηση του αριθμού των ταχύπλοων σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο.


Αλλά κυρίως, με την οικονομική συμμετοχή στην διαχείριση των μεταναστών, κάτι που μέχρι προχθές απέρριπταν για ευνόητους λόγους, πολλές κοινοτικές χώρες.


Το υφιστάμενο σχέδιο των συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής για την μετανάστευση « δεν καλύπτει τις επιδιώξεις της Ελλάδας», είπε στους ομολόγους της η κ. Μπακογιάννη, μια πολύ ευγενική διατύπωση αρνητικής γνώμης για ένα κείμενο που δεν λέει τίποτε το καινούριο και δεν προβλέπει καμία συγκεκριμένη δράση και οικονομική ενίσχυση στις χώρες που δέχονται το μόνιμο μεταναστευτικό πλήγμα όπως η Ελλάδα ,η Ιταλία, η Μάλτα ,η Κύπρος, η Ισπανία κ.λ.π.


Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη λαθρομετανάστευση, δεν γίνεται  αναφορά στην Τουρκία και στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τη λαθρομετανάστευση, δεν γίνεται αναφορά στην Τουρκία και στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα.



Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επέμεινε να καταγραφούν σε αυτό το ελλιπέστατο κείμενο των συμπερασμάτων συγκεκριμένες αναφορές στις συνθήκες επαναπατρισμού, με τις συμφωνίες που οφείλει να υπογράψει η Κοινότητα με τις χώρες προέλευσης αυτών των λαθρομεταναστών ,μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει για την Ελλάδα, η Τουρκία και για την Ιταλία η Λιβύη.


Η ίδια τόνισε επίσης, ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων θα πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες και τόνισε ότι οι χώρες από τις οποίες διέρχονται η προέρχονται οι λαθρομετανάστες είναι κυρίως η Τουρκία και η Λιβύη.


Και για τον λόγο αυτό, είπε η ίδια, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική έναντι αυτών των χωρών, αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση της δεν αποκλείει να προβάλει ακόμη και βέτο στη συνέχιση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν προηγουμένως η Ένωση δεν έχει πείσει την Άγκυρα να συμμορφωθεί προς τις ανειλημμένες απέναντι στην Ελλάδα δεσμεύσεις της και να αρχίσει να δέχεται την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών που έχουν χρησιμοποιήσει το έδαφος της ως ορμητήριο εξόδου τους προς την Ελλάδα αρχικά και στη συνέχεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη.



Η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο υψηλό οικονομικό κόστος που καλείται να καταβάλει η χώρα της για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών, χωρίς τη βοήθεια των κοινοτικών εταίρων της που μέχρι σήμερα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και ζήτησε να αποφασίσουν οι 27 στη χορήγηση οικονομικής στήριξης της Ελλάδας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος αυτού στο ελληνικό έδαφος.


Μια σειρά από χώρες κατανοούν τα ελληνικά προβλήματα, ενώ άλλες προτιμούν να μην τα συζητούν, έλεγε χθες καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή ,η οποία θεωρεί πως τελικά θα υπάρξει μια πιο συγκεκριμένη και ουσιώδης απόφαση των για την μετανάστευση των κοινοτικών ηγετών στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής τη προσεχή Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου