Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Τα φορολογικά μέτρα και η αλήθεια των αριθμών


Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΠαΣοΚ στο νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου του κόμματος για θέματα οικονομίας χαρακτήρισε τη φορολογική επιβάρυνση εξοντωτική για τη μέση ελληνική οικογένεια και καταστροφική για την οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ σχετικά με τα νέα μέτρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μέχρι χθες, το ΠαΣοΚ μάς πρότεινε να αυξήσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα.
Σήμερα, μας κατηγορεί γιατί επιβάλουμε ειδικό φόρο γι’ αυτούς που κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σκάφη και ιστιοπλοϊκά πάνω από 10 και 15 μέτρα αντίστοιχα.
Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα ανεύθυνο, γεμάτο αντιφάσεις και παλινωδίες».

Εν τω μεταξύ η Eurostat έδωσε στην δημοσιότητα δύο εκθέσεις- μια πριν 3 ημέρες και μια μόλις χθες- που αξίζει να τις εξετάσουμε με την δέουσα προσοχή για να μπορούμε να κρίνουμε τις δηλώσεις τόσο του κ. Παπανδρέου όσο και του κ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της πρώτης η αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα, το 2008, αναλογούσε στο 95% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ευρωπαίου.( οι Γάλλοι 107%,Ισπανοί 104%,οι Ιταλοί 100%,οι Κύπριοι 95% , οι Πορτογάλοι 75% ).

Η επόμενη έκθεση ( η οποία έχει και άμεση σχέση με το θέμα της ημέρας, δηλαδή το πακέτο φορολογικών μέτρων και τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ) αποδεικνύει αυτά που κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις.

Οι αριθμοί βλέπεται , που ηθελημένα κάποιοι κρατούν στην βαριά σκιά των δηλώσεων τους, τους διαψεύδουν.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ,κινείται πολύ κάτω από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο ( 32,1% το 2007 έναντι 40,4% για την ΕΑ 16 και 39,8 % για την ΕΕ 27).

Επίσης το 2000 επί ΠαΣοΚ (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει η έκθεση) η συνολική φορολογία ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 34,6% έναντι του 32,1% του 2007 επί ΝΔ.
Στην επταετία δηλαδή 2000-2007 η συνολική φορολογία είχε ....μείωση -2,5%.

Μάλιστα στον μέσο έμμεσο φορολογικό συντελεστή για την κατανάλωση το 2007 είχαμε 15,4% όταν ο αντίστοιχος έμμεσος φορολογικός συντελεστής του 2000 ήταν 16,5%.
Δηλαδή και στην φορολογία στην κατανάλωση στην επταετία 2000-2007 είχαμε ..μείωση - 1,1% .

Αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών και μέσω αυτών μπορεί ο καθένας να κρίνει τις δηλώσεις (αλλά και τις πολιτικές) τόσο του κ. Παπανδρέου , όσο και του κ. Παπαθανασίου
!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου