Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

“Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η Ελλάδα είναι ασφαλής”

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος για την πορεία του ιού Η1Ν1 στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων στα 12 μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Τόνισε ότι "όλοι στη χώρας μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς" και υπογράμμισε ότι από εδώ και στο εξής οι ασθενείς – εκτός των σοβαρών περιστατικών – θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε ότι η αύξηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του επιπέδου ετοιμότητας από το 5 στο 6 δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς η απόφαση αυτή ελήφθη "όχι λόγω της βαρύτητας της ασθένειας αλλά κυρίως λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο".


Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" καθώς τα κρούσματα στη χώρα αφενός είναι περιορισμένα και αφετέρου έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι πρώτοι ασθενείς έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους υγιείς.


Τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις πύλες εισόδου στη χώρα λόγω και της τουριστικής περιόδου καθώς και στη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης η οποία έχει επιφορτιστεί με το γενικό συντονισμό των ενεργειών του κράτους.


Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι "οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας πρέπει να δώσουν βαρύτητα στους κανόνες υγιεινής" και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό, στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ή σε νοσοκομεία.


Σύμφωνα με το νέο προσανατολισμό, είπε, τα κρούσματα που θα παρουσιαστούν από εδώ και στο εξής – εκτός των σοβαρών περιστατικών – θα νοσηλεύονται στο σπίτι τους.


Αναφερόμενος στα αυξημένα μέτρα που θα ληφθούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:


1) Τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα. (Σε αυτά προστίθενται νοσοκομεία στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Ρόδο)


2) Προστίθεται και τρίτο εργαστήριο αναφοράς στην Αθήνα για τη διάγνωση του ιού εκτός από το Ινστιτούτο Παστέρ και το εργαστήριο του ΑΠΘ


3) Αυξάνεται το στρατηγικό απόθεμα από 15% σε 20% και παραπάνω. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραγγελίας εμβολίων.


4) Το κέντρο επαφής, το οποίο θα βρίσκεται στο νέο κτίριο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα έχει τετραψήφιο αριθμό. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο 210-5212054


5) Συνεχίζεται και αναβαθμίζεται το σχέδιο "Άρτεμις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου