Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Kινήσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην ευρωσκακιέρα.

Με το ταξίδι στη Στοκχόλμη στις 11 Μαΐου ολοκληρώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος που δρομολόγησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά το Πάσχα.

Η κινητικότητα αυτή εξυπηρετούσε έναν τριπλό στόχο.

Πρώτον, να ενισχύσει το διεθνές κύρος του κ. Καραμανλή στο εσωτερικό, καθώς αυτό είναι ένα πεδίο όπου υστερεί απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου,

δεύτερον, να εξυπηρετήσει την προεκλογική εκστρατεία συγγενών κομμάτων στην Ευρώπη και

τρίτον να επηρεάσει τις εξελίξεις σε ζωτικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής όπως τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Ελληνικά κέρδη
Το ταξίδι του κ. Καραμανλή στη Βαρσοβία, όπου συμμετείχε στην πανηγυρική προεκλογική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ήταν κατά κάποιο τρόπο η επιτομή όλων αυτών των επιδιώξεων. Η επιλογή της πολωνικής πρωτεύουσας έγινε για να ενισχυθεί το αδελφό συντηρητικό κόμμα του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Στα ψηφίσματα του συνεδρίου υιοθετήθηκαν ομόφωνα θέσεις οι οποίες έχουν άμεση αναφορά στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ετσι το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στο Κυπριακό, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με ψήφισμα του ΕΛΚ αναδεικνύεται ο σεβασμός της αρχής της καλής γειτονίας σε κριτήριο για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τα γειτονικά κράτη. Τέλος σε ένα ψήφισμα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζεται αναγκαία η ίδρυση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Ως ένας από τους 12 πρωθυπουργούς του ΕΛΚ από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ο κ. Καραμανλής είχε τη θέση του στο τιμητικό πάνελ. Ομως η οργάνωση της εκδήλωσης δεν του έδωσε την ευκαιρία για συναντήσεις με τους σημαντικούς εταίρους στην Ε.Ε., που θα ενίσχυαν το προφίλ του. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήρθε στη Βαρσοβία μόνο για μία ώρα την Πέμπτη, ενώ το ίδιο βράδυ αναχώρησε για την πατρίδα του και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πέρα από αυτό, όμως, αυτή τη στιγμή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις ευρωεκλογές. Και ο κ. Καραμανλής, αφού συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του, προτίμησε να μη συμμετάσχει στο επίσημο δείπνο με τους ηγέτες που παρέμειναν στη Βαρσοβία, ενδεχομένως για να αποφύγει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Την επόμενη εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε. με τις χώρες της λεγόμενης ανατολικής σύμπραξης, δηλαδή της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, η οποία γίνεται στην Πράγα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να παραμείνει μόνον μερικές ώρες. Ο επόμενος σημαντικός του σταθμός είναι η επίσκεψη στη Στοκχόλμη, στις 11 Μαΐου, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Σουηδό ομόλογό του κ. Φρέντρικ Ράινφελντ.

Σουηδικές θέσεις
Η συνάντηση αυτή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Σουηδία και με ένα χρονοδιάγραμμα απολύτου ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς σε αυτό το εξάμηνο στο τραπέζι βρίσκονται η προσπάθεια της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε., η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεμέτ Αλί Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού.

Η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι οι θέσεις της είναι πολύ πιο κοντά στους Τουρκοκυπρίους και τους Σκοπιανούς. Σκοπός του κ. Καραμανλή είναι να διερευνήσει προθέσεις και να καταστήσει σαφείς τις ελληνικές θέσεις.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου