Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

Σε όλα τα πιθανά μέτωπα συγκρούσεων (Μέση Ανατολή, Κασπία, Αρκτικός Κύκλος και Κ. Ασία) υπάρχει έντονος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, επεισόδιο του οποίου υπήρξε και ο πόλεμος στη Γεωργία. Ο Βλ. Πούτιν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για τους ενεργειακούς πόρους μπορεί να προκαλέσει εμπόλεμες συρράξεις κοντά στα ρωσικά σύνορα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η επίσημη έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό ασφαλείας ως το 2020.Το κείμενο δεν αναφέρει ρητά τις ΗΠΑ, αλλά διαπνέεται από έντονο πνεύμα αντιπαλότητας προς τη μοναδική (;) υπερδύναμη.

Παρότι μεγάλο μέρος της ρωσικής συνοριογραμμής, μήκους 3.600 χιλιομέτρων, εκτείνεται κατά μήκος της Κίνας, η Ρωσία συνεργάζεται μαζί της στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Σανγκάης, όπου συμμετέχουν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Ερχονται πόλεμοι για την ενέργεια

Γι' αυτό η κλειστή ομάδα εξουσίας που χαράζει τη ρωσική στρατηγική (πολιτικοί, στρατιωτικοί σύμβουλοι και αναλυτές, μαζί με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών) προτείνει στενότερους δεσμούς με την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία, με προφανή στόχο τον περιορισμό της διεθνούς επιρροής των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής θα επικεντρωθεί στην απόκτηση ενεργειακών πηγών. Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού δεν πρέπει να αποκλειστεί η χρήση στρατιωτικής βίας, που θα καταστρέψει την ισορροπία δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της», τονίζει το έγγραφο του Κρεμλίνου. Αναφέρει μάλιστα αναλυτικά τις πιθανές εστίες συγκρούσεων: Μέση Ανατολή, Θάλασσα του Μπάρεντς, Αρκτικός Κύκλος, Κασπία Θάλασσα και Κεντρική Ασία.

Η... σύμπτωση
Κατά σύμπτωση σε όλα τα μέτωπα υπάρχει έντονος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, επεισόδιο του οποίου υπήρξε και ο περσινός πόλεμος της Γεωργίας και η ισορροπία τρόμου κατά μήκος της νοητής γραμμής Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν.

Πέρα από την ενέργεια η ρωσική έκθεση προβλέπει ένταση του διακρατικού ανταγωνισμού για τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και την καλλιεργήσιμη γη, ενώ περιέχει δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική κρίση. «Οι διεθνείς επιπτώσεις της μπορούν να συγκριθούν με τα ερείπια που αφήνει πίσω του ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας», υπογραμμίζεται. «Συνιστά απειλή και για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας».

Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας φυσικού αερίου και ο δεύτερος πετρελαίου, ενώ προβάλλει ισχυρές διεκδικήσεις στα υποθαλάσσια κοιτάσματα του Βόρειου Πόλου.

Ο πρωθυπουργός Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι εποφθαλμιούν τον ορυκτό πλούτο της Ρωσίας. Επιπλέον η Μόσχα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την πρόσφατη ευρωτουρκική συμφωνία για τον νότιο αγωγό Nabucco, που θα μεταφέρει στη Δυτική Ευρώπη το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν χωρίς ρωσική διαμεσολάβηση.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου