Το ενδεχόμενο της ειδικής προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξής της στην κοινότητα, κερδίζει έδαφος με ολοένα εντονότερους ρυθμούς. Η πιθανότητα να προκύψει ριζική αλλαγή στις αποφάσεις των 27 που σχετίζονται με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να οδηγήσει Λευκωσία και Αθήνα στην άμεση κατάρτιση ενός εναλλακτικού Σχεδίου Β (αν δεν το έχουν ήδη πράξει) για αντιμετώπιση - διαχείριση μιας υπόθεσης, που τα τελευταία χρόνια μέχρι σήμερα αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνοψίζεται στο σύνθημα «πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη».
Οι προ εβδομάδας περίπου δηλώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί από το Βερολίνο, σηματοδότησαν στο κοινοτικό παρασκήνιο την έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός τέτοιου «πακέτου» παροχών προς την 'Αγκυρα, ώστε να μην μπορέσει να αρνηθεί την ειδική σχέση. Ξένος διπλωμάτης εξηγούσε στον «Π» ότι δεν αποκλείεται τα νέα δεδομένα να πάρουν μια πιο συγκεκριμένη μορφή προς το τέλος του χρόνου, ενώ, σε αυτή την προοπτική, οι χώρες μέλη που τώρα υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας (όπως Βρετανία, Σουηδία κ. ά.) θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην κατάρτιση μιας πραγματικά προνομιακής σχέσης με την υποψήφια χώρα. Σύμφωνα με άλλους κύκλους, που επίσης δεν «βλέπουν» πλήρη τουρκική ένταξη, δεν αμφισβητείται το ενδεχόμενο της ειδικής σχέσης. Χρονικά, όμως, η ενεργοποίησή της τοποθετείται κάπου στο μέλλον, όταν η συγκυρία θα κρίνεται ευνοϊκή για την ΕΕ.
Σε δυσχερή θέση
Η προοπτική και μόνο τούτης της σημαντικής διαφοροποίησης στα ευρω-τουρκικά αλλάζει άρδην τα δεδομένα για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και της Ελλάδας, χώρες οι οποίες υποστηρίζουν ενθέρμως την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, εφόσον ικανοποιήσει τα πολιτικά κριτήρια που της έχουν τεθεί. Η νέα προοπτική, αποτέλεσμα των πάγιων θέσεων του γαλλογερμανικού άξονα (που επιπλέον ενοχλήθηκε σφόδρα από την αλαζονική στάση της 'Αγκυρας ως προς το «παζάρι» που διεξήχθη για την εκλογή του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ), αναμένεται να οδηγήσει σε δυσχερή θέση Λευκωσία και Αθήνα, καθώς με τα υπό διαμόρφωση δεδομένα η Τουρκία θα ωφελείται μεν τα μέγιστα από την κοινότητα, χωρίς να έχει καμιά υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι, επιπλέον, οι κατά περίπτωση «σύμμαχοι» στις κυπριακές και ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τα τουρκικά ζητήματα, στο μέλλον αναμένεται να αλλάξουν ρότα κι αυτό είναι κάτι που ήδη θα πρέπει να απασχολήσει τις δύο χώρες άμεσα. Σύμφωνα δε με ακραίο σενάριο που βρίσκεται και αυτό στα υπό συζήτηση ευρω-τουρκικά, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να είναι ενήμερη και να συναινεί με την ειδική προνομιακή σχέση, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τα όσα της έχουν ζητηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά αιτούμενα, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό στην τουρκική πολιτική σκηνή. Για την ώρα πάντως, οι όποιες διαβουλεύσεις για την ειδική σχέση παραμένουν αυστηρά στο παρασκήνιο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να «ικανοποιήσουν» την Τουρκία που ζητά διάφορα ανταλλάγματα για την αποδοχή του κ. Ρασμούσεν στην κορυφή ΝΑΤΟ.
ΠΟΛΙΤΗΣ
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου