Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών προανήγγειλε ο Καραμανλής


Την πρόθεσή του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών άφησε να εννοηθεί με δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας παράλληλα ευρύ διάλογο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ έκανε και λόγο για «γενναίες» αλλαγές.


Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς του συστηματική προετοιμασία για το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, είναι απαραίτητες και επιτακτικές και θα καλύπτουν όλους τους τομείς: Θεσμούς, Κράτος, Οικονομία, Παιδεία. "Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των θεσμών που οδηγούν στη διαφάνεια» τόνισε και δήλωσε ανοικτός στις προτάσεις των άλλων κομμάτων, όπως στην πρόσφατη πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

"Συνεδριάσαμε για να επαναβεβαιώσουμε τις προτεραιότητες του σήμερα και του αύριο. Θεσμική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα γίνουν με καθαρά πολιτικούς όρους. Θέλουμε να επικεντρωθεί ο πολιτικός διάλογος στα θέματα που αφορούν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Στα προβλήματά τους, την καθημερινότητά τους, τις ανησυχίες τους. Θέλουμε, παράλληλα, να αναδειχθεί η σημασία της Ευρώπης. Η σημασία της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού σε κοινούς στόχους" ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Καραμανλής.

Και πρόσθεσε: "Είμαστε – είπε - στο μέσο μία εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς για τη χώρα (…) δώσαμε προτεραιότητα στο σχέδιό μας για τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της άμυνας της οικονομίας μας. Για τη στήριξη της απασχόλησης και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Για τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται περισσότερο. Για τη δημοσιονομική εξυγίανση (…) Προχωρούμε συστηματικά με δραστικό περιορισμό δαπανών, που μπορούν και πρέπει να κοπούν".

"Δρομολογούμε άμεσα ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βεβαίως, στο διάλογο αυτό μπορεί και πρέπει να εξεταστούν, τόσο η πρόταση που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού όσο και οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές, συμβατές προς το Σύνταγμα. Τονίζω, από τώρα, ότι θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συναίνεση και, εφόσον είναι δυνατό, την προώθηση ρυθμίσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

"Η αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης - υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- είναι σήμερα η μεγαλύτερη προτεραιότητα, όλες οι χώρες αναγκάζονται να αναθεωρούν συνεχώς τους υπολογισμούς και τα προγράμματα τους, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση (…) Αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας, επικαιροποιούμε τις δράσεις μας ώστε η οικονομία μας να επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες"
είπε.

"Απέναντι στο στείρο κομματικό λόγο, στο μηδενισμό και την ανευθυνότητα, εμείς επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Επιλέξαμε να υπηρετήσουμε το συμφέρον όλων των Ελλήνων. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να υπηρετήσουν το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον. Οι επιλογές όλων μας κρίνονται από τους πολίτες. Θα κριθούν και στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Είμαι βέβαιος πως, για μια ακόμη φορά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δικαιώσουν τις επιλογές μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου