Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Μανιφέστο της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής

Ζητά κατάργηση της ποσόστωσης του 3% στις εκλογές, αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων σε μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω, αναγνώριση τουρκικών συλλόγων και αιρετών μουφτήδων
Το κείμενο που ακολουθεί έχει την μορφή ανακοίνωσης λες και απορρέει από ένα νόμιμο φορέα, ενώ είναι απόψεις κάποιων εγκαθέτων που αυτοχρίζονται ως ανωτάτη συμβουλευτική επιτροπή που έχει άποψη επί παντός επιστητού, που εκμεταλλεύεται την δυναμική του ίντερνετ και αξιώνει της Παναγιάς τα μάτια, παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο. Το κείμενο δημοσιεύεται όχι γιατί συμφωνούμε με το περιεχόμενό του, απλά για να καταγραφούν τα αιτήματα και να αναδειχθούν όπου τους παίρνει.
«Η κατάσταση της μειονότητας Δυτικής Θράκης και τα προβλήματα που συνεχίζει να βιώνει, το τελευταίο διάστημα έρχονται συχνά πυκνά στο επίκεντρο της διεθνής κοινής γνώμης και μελετήθηκαν λεπτομερειακά στις εκθέσεις που αναφέρονται παρακάτω. Παρόλο, που οι εκθέσεις αυτές, δεν αντικατοπτρίζουν με όλες τις διαστάσεις τα προβλήματα της Μειονότητας Δυτικής Θράκης και περιέχουν ελλιπής αξιολογήσεις, είναι μια θετική εξέλιξη, αφού φέρνουν τα προβλήματά μας στο επίκεντρο της διεθνής κοινής γνώμης και των διεθνών οργανώσεων.
Η έκθεση του επιτρόπου συμβουλίου της Ευρώπης Αρμοδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg, σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009.
Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 με τίτλο «Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, 2008».
Η έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Gay McDougall, σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2009.
Το σχέδιο έκθεσης του μέλους κοινοβουλευτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel Hunault με τίτλο «Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και η θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και λοιπά ανθρώπινα δικαιώματα», που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2009.
Καλούμε τους αρμοδίους του κράτους και της κυβέρνησης, να λάβουν τα παρακάτω μέτρα, προκειμένου να βγάλουν την χώρα μας Ελλάδα, από την δύσκολη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζει στο διεθνές χώρο και να εμποδίσουν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που συνεχίζουν να εφαρμόζονται στη μειονότητα.
-Πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης, το Σύλλογο Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου, που καταδικάζουν τη χώρα μας και πρέπει να επιτευχθεί η επαναλειτουργία των παραπάνω συλλόγων, καθώς και των υπόλοιπων ιστορικών συλλόγων της μειονότητας.
-Πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της συνείδησης και που έχουν διασφαλισθεί με διάφορες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθούν και να αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι εκλεγμένοι από την μειονότητα Μουφτήδες, θα πρέπει να σταματήσει η ισχύ και η εφαρμογή του νόμου 3536/2007 σχετικά με τον διορισμό ιεροδιδασκάλων στα σχολεία μας και να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τους θρησκευτικούς μας χώρους (όπως η αυθαίρετη εφαρμογή σχετικά με το ύψος των μιναρέδων).
-Η περιουσία των βακουφίων που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, από το 1967 μέχρι σήμερα, είναι στα χέρια ατόμων που έχουν διοριστεί από την ηγεσία του κράτους. Η διαχείριση των βακουφικών περιουσιών θα πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατόν στα χέρια ατόμων που θα εκλέξει η μειονότητα. Ο Νόμος 3647/2008 σχετικά με τα βακούφια που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα της μειονότητας, πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με τα αιτήματα της μειονότητας έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. Οι βακουφικές περιουσίες που έχουν χαθεί λόγω των άδικων εφαρμογών από την εποχή της Χούντας πρέπει να αποδοθούν ή να αποζημιωθεί γι’ αυτά η μειονότητα. Πέρα απ’ αυτό πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας σχετικά με την εκμετάλλευση των ακινήτων τους (όπως η έλλειψη συμβολαίων στις ορεινές περιοχές).
-Πρέπει να εξαλειφθεί η αδικία κατά, των περίπου 60.000 μελών της μειονότητας και των οικογενειών τους που οφείλεται στην εφαρμογή του άρθρου 19 του Νόμου 3370/1955 που εφαρμόστηκε από το 1955 έως 1998 και πρέπει να τους αποδοθεί αναδρομικά η Ελληνική υπηκοότητα ακόμα και σ’ αυτούς που πλέον ζουν στο εξωτερικό.
-Πρέπει να βρεθεί μια άμεση και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο τομέα της εκπαίδευσης. Πρέπει να ιδρυθούν μειονοτικά νηπιαγωγεία στα οποία η εκπαίδευση θα γίνεται στην τουρκική και ελληνική γλώσσα. Πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αποφοίτων ΕΠΑΘ, που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία, σχετικά με την βελτίωση των τουρκικών τους και την ανάπτυξη της τουρκικής διδακτέας ύλης. Πρέπει να εκπληρωθεί η απαίτηση της μειονότητας για την ίδρυση νέων μειονοτικών γυμνασίων-λυκείων στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
-Πρέπει να αρθούν τα μέτρα, που εμποδίζουν την ελεύθερη συμμετοχή και εκπροσώπηση της μειονότητας στο πολιτικό βίο της χώρας μας. Πρέπει να αρθεί το πανελλήνιο εκλογικό όριο των 3% που εκτός από τα πολιτικά κόμματα εφαρμόζεται και στους ανεξάρτητους υποψηφίους και πρέπει να ακυρωθεί η εφαρμογή της διευρυμένης εκλογικής περιφέρειας που εφαρμόζεται στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις εκλογές των δευτεροβάθμιων τοπικών αυτοδιοικήσεων.
-Η ποσόστωση της τάξεως του 0,5% για την εισαγωγή στο δημόσιο τομέα που προβλέπεται στο νόμο 3647/2008 σχετικά με τα βακούφια που ψηφίστηκε το 2008 θα πρέπει να εφαρμοστεί δίνοντας προτεραιότητα στη περιοχή της Δυτικής Θράκης.
-Πρέπει να αναγνωρισθεί το μειονοτικό καθεστώς των ομοεθνών μας στη Ρόδο και Κω και πρέπει να τους αποδοθούν τα δικαιώματα τους.
Εκτός απ’αυτά, θεωρούμε πώς θα είναι σωστό να γνωστοποιήσουμε στη κοινή γνώμη την άποψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, για δύο θέματα που μεταφέρονται ελλιπώς ή λανθασμένα στις εκθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
-Στις εκθέσεις διατυπώνεται πώς ένα από τα εμπόδια για την εκλογή των μουφτήδων είναι οι δικαστικές τους αρμοδιότητες και η εφαρμογή της Σαρίας από τους διορισμένους μουφτήδες που συχνά δημιουργούν άδικα και αντίθετα με το δίκαιο αποτελέσματα. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι η εφαρμογή της Σαρίας (εκτός από την λύση των θρησκευτικών γάμων) είναι ένα προαιρετικό νομικό σύστημα για τα μέλη της μειονότητας. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός, πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, όλες οι αποφάσεις που βγάζουν οι μουφτήδες εφαρμόζοντας τη Σαρία, ελέγχονται αν αντίκεινται στο σύνταγμα της χώρας και αν είναι εντός των αρμοδιοτήτων των μουφτήδων, από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια. Το πρωταρχικό αίτημα της μειονότητας είναι η εφαρμογή των διατάξεων διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει και η χώρα μας η Ελλάδα, έτσι ώστε να επιτραπεί η εκλογή των μουφτήδων.
-Σε κάποιες εκθέσεις σημειώνεται πως κάποιες ομάδες εντός της μειονότητας αισθάνονται καταπιεσμένοι και υπό απειλή. Η μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι μια και μοναδική μειονότητα το καθεστώς της οποίας έχει καθοριστεί εκτός από την συνθήκη της Λωζάννης και με διάφορες διεθνείς συμβάσεις. Δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα οι δηλώσεις και οι στάσεις κατά της μειονότητας, μερικών ομάδων που προέρχονται από το χώρο της μειονότητας και ενεργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον τους. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας Δυτικής Θράκης είναι ανοιχτή για κάθε μέλος της μειονότητας που θέλει να αναζητήσει το δίκαιο του.
Ο σκοπός της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Δυτικής Θράκης με την παρούσα ανακοίνωση είναι να καλέσει την χώρα μας την Ελλάδα σε συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας, μέσω διαλόγου με τους φορείς της μειονότητας. Εμείς ως αφοσιωμένοι πολίτες, ως πολίτες που αγαπάνε τη χώρα τους, πιστεύουμε πως ο διάλογος και η συνεργασία πάντοτε είναι εφικτή»
Το κείμενο υπογράφεται από την «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Tηλ/Fax: 0030 2531 100208 E-mail: bttadk@yahoo.com URL: www.bttadk.org»
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου