Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Επιχειρούν να τη συμμορφώσουν

Ολες τις ελληνικές επιδιώξεις περιλαμβάνει το σχέδιο της κοινής θέσης των 27 κρατών-μελών, ενόψει της αυριανής σύγκλισης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκία, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο της κοινής θέσης θα υιοθετηθεί και επίσημα σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ αύριο θα παρουσιαστεί από την τσεχική προεδρία, στο νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κοινή θέση αναφέρει ότι η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση διαφορών, σύμφωνα με τη χάρτα του ΟΗΕ, με προσφυγή αν χρειασθεί στη Χάγη. Στο πλαίσιο αυτό καλείται να αποφεύγει κάθε είδους απειλής ή πηγής τριβής ή δραστηριότητας που θα μπορούσε να βλάψει την καλή γειτονία και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Η κοινοτική θέση επισημαίνει ότι η Τουρκία οφείλει να διασφαλίσει ότι οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες μπορούν να καταστούν νομικά πρόσωπα, να ασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα και να εκπαιδεύσουν τον κλήρο τους. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα έχει σαν συνέπεια να διαπιστωθεί πως η Τουρκία υλοποιεί την υποχρέωση σε ό,τι αφορά την Ελληνορθόδοξο κοινότητα.

Επισημαίνεται επίσης ότι απαιτείται δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα, ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας. Επιπλέον η Ε.Ε. σημειώνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες πολίτες στην κληρονομία και καταχώρηση περιουσιών συνεχίζουν να αναφέρονται, ειδικά σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την εφαρμογή από τις τουρκικές αρχές του αναθεωρημένου νόμου περί κτηματολογίου. Καλείται επίσης η Αγκυρα να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι «27» διαπιστώνουν με θλίψη ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βημάτων που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα για μια τέτοια συνολική λύση.

Οι «27» υπογραμμίζουν τη σημασία προόδου στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούν την Τουρκία να σταματήσει να μπλοκάρει την ένταξη κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Ε.Ε. εκφράζει τη λύπη της για την περιορισμένη πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια του περασμένου έτους. Οπως επισημαίνει στην κοινή θέση απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες σε πολλούς τομείς, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο στρατός εξακολουθεί να ασκεί πολιτική επιρροή που δεν συνάδει με το ρόλο του, ενώ η διαφθορά παραμένει διαδεδομένο πρόβλημα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου