Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Μεγάλο κόλπο με πολιτικές μίζες


Ντοκουμέντο σοκ για το σκάνδαλο της Siemens



Μία ομολογία-σοκ του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Ελλάδος Πρόδρομου Μαυρίδη προς τα στελέχη εσωτερικού ελέγχου του γερμανικού κολοσσού ότι ο ΟΤΕ «λαδωνόταν» για να πληρώνει ακριβότερα τις υπηρεσίες που του παρείχε η γερμανική εταιρία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΤ.

Σε απόρρητο έγγραφο που τιτλοφορείται «Σημειώσεις συζήτησης» -η οποία έγινε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου 2006, ένα μήνα πριν από την απομάκρυνσή του από την εταιρία, και διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες- ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» είναι αποκαλυπτικός.
Ενώπιον των εσωτερικών ελεγκτών της μητρικής Siemens κ. Burgard, Hafner και Huppert μιλάει με ονόματα εταιριών, αριθμούς και τραπεζικούς λογαριασμούς, «καίγοντας κόσμο» για την περίοδο 1997-2004, καθώς παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι:


α) Οι διοικήσεις του ΟΤΕ δεν έκαναν χρήση των ευνοϊκών όρων που προβλέπονταν στις συμβάσεις με τη Siemens και δεν ασκούσαν τα συμβατικά δικαιώματα που προβλέπονταν, ζημιώνοντας τον ΟΤΕ και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ προς όφελος της γερμανικής εταιρίας.

β) Για να γίνει αυτό η Siemens «αιμοδοτούσε» με εκατομμύρια μάρκα στελέχη του Οργανισμού, που έτσι «ξεχνούσαν» να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες, οι οποίες ήταν συμφέρουσες για τον ΟΤΕ κι έκαιγαν τη Siemens. Κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο-κλειδί πάνω στο οποίο στήθηκε η πυραμίδα της μίζας από το γερμανικό όμιλο.

γ) Περιγράφει με λεπτομέρειες το πώς λειτουργούσε ο λαβύρινθος του «λαδώματος», αναφέροντας γνωστά αλλά κι άγνωστα ονόματα εταιριών, που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό, ενώ

δ) Αποκαλύπτει ότι ακόμα και το 2005 χρησιμοποιούσε αυτούς τους λογαριασμούς για να πληρώσει «ληξιπρόθεσμες οφειλές». Οφειλές δηλαδή του παρελθόντος...


Ο κ. Μαυρίδης κατ’ αρχήν ορίζει ως κομβικό χρονικό σημείο των εξελίξεων το 1997, οπότε και τίθεται σε ισχύ η σύμβαση-πλαίσιο με τον ΟΤΕ που απέφερε στη Siemens Griechenland πολύ υψηλούς τζίρους, λόγω των πολύ καλών τιμών που είχαν εξασφαλίσει οι Γερμανοί. Υπήρχαν όμως τρεις κομβικές ρήτρες στη συμφωνία, οι οποίες έπρεπε να παραμένουν ανενεργές, για να συνεχίσει η Siemens να απολαμβάνει τα μεγάλα κέρδη σε βάρος του Δημοσίου. Τι προέβλεπαν;


1. Ο ΟΤΕ είχε το δικαίωμα να ελέγξει, με τη βοήθεια μιας επιτροπής, αν τηρήθηκε η συμβατική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία λαμβάνει πράγματι την καλύτερη τιμή χρέωσης πελατών. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε ο ΟΤΕ μπορεί εκ των υστέρων να απαιτήσει μειώσεις τιμών.

2. Επίσης ο ΟΤΕ έχει το δικαίωμα να ελέγχει πόσο υψηλά είναι τα κέρδη της Siemens Griechenland. Σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση μιας συγκεκριμένης τιμής, ο ΟΤΕ θα μπορεί εκ των υστέρων να απαιτήσει εκπτώσεις.

3. Ο ΟΤΕ μπορεί οποτεδήποτε να καταγγείλει τη συμφωνία, σε περίπτωση που άλλοι ανταγωνιστές προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι η Siemens.


Και οι τρεις έμειναν ανενεργές. Στο έγγραφο- φωτιά η αναφορά είναι αποκαλυπτική: «Ο ΟΤΕ δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα χρήση των τριών -μη συμφερουσών για τη Siemens- δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου οι αποδόσεις εξακολούθησαν να είναι υψηλές και όλες οι σχετικές προβλέψεις αποδεσμεύτηκαν πάλι στο παρελθόν». Στο σημείο αυτό μάλιστα γίνεται αναφορά και στη σύμβαση με την Armentel, η οποία ήδη ερευνάται από εισαγγελέα Πρωτοδικών.


Τα καυτά σημεία του εγγράφου


Ο ΟΤΕ δεν έκανε ποτέ μέχρι σήμερα χρήση των τριών -μη συμφερουσών για τη Siemens- δυνατοτήτων. Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις εξακολούθησαν να είναι υψηλές”.

Οι πολυάριθμες πριμοδοτήσεις ήταν απαραίτητες, ιδίως επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια είχε αντικατασταθεί πλήρως, συνολικά τέσσερις φορές, και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβαλλόταν τίποτα, ως προς τη συμφέρουσα για τη Siemens ακολουθούμενη πρακτική”.

Ακόμα και το καλοκαίρι του 2005 (ο Μαυρίδης) έκανε χρήση του λογαριασμού, προκειμένου να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές”.

Ολες οι διενεργηθείσες από τον κύριο Μαυρίδη εκροές αποτελούν “θέματα πριμ” που εξυπηρετούν το σκοπό της επιχείρησης”.

Οι απαραίτητες για τις παραγγελίες πριμοδοτήσεις, όπως επίσης και οι λοιπές αποφάσεις, ανακοινώθηκαν από τον κ. Μαυρίδη στο Μόναχο και πληρώθηκαν εκεί”.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ

Ελεύθερος Τύπος

1 σχόλιο:

  1. Ορκος σιωπής για τις μίζες
    Ο Πρ. Μαυρίδης δε θα αποκάλυπτε σε ποιους πήγαν τα χρήματα της Siemens
    Απο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
    Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες είχε στείλει τρία χρόνια πριν ο Πρόδρομος Μαυρίδης. Στα στελέχη της Siemens που έκαναν τον εσωτερικό έλεγχο είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θα μιλήσει για ονόματα προσώπων που πήραν μίζες, ακόμη… κι αν του ασκήσουν πίεση.

    Με δύο έγγραφα (Τρίτη 4 Απριλίου 2006 και Δευτέρα 8 Μαΐου 2006) οι Γερμανοί ενημερώνουν ότι, μέσω του δικηγόρου κ. Reymond, ο Πρόδρομος Μαυρίδης λέει πως δεν κατονομάζει τους αποδέκτες των μιζών και δεν πρόκειται να το κάνει.

    Στο ένα καταγράφεται: «Σύμφωνα με το δικηγόρο, δήλωσε ότι οι αποδέκτες ήταν ιδιώτες και όχι δημόσιοι λειτουργοί. Ο δικηγόρος Reymond εξήγησε τη θέση του εντολέα του με το γεγονός ότι δεν είχε λάβει επαρκή υποστήριξη από την πλευρά των εργοδοτών του. Δεν είχε κάποια εναλλακτική για να προστατέψει τον εαυτό του». Και καταλήγει: «Με τη δήλωσή του ο Μαυρίδης μάς αναγκάζει να δράσουμε. Αν δεν γίνει κάτι, η πιθανότητα κατάθεσης αίτησης δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία είναι χειροπιαστή. Πρέπει να το συζητήσουμε».

    Στο δεύτερο έγγραφο αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά: «Ο δικηγόρος Reymond με διαβεβαίωσε ότι ο Μαυρίδης δεν θα κάνει κανενός είδους δήλωση σχετικά με τους “αποδέκτες” των πληρωμών του (εκτός από το ότι αποτελούσαν ιδιώτες), καθώς και ότι δεν θα κάνει καμία σχετική δήλωση, ακόμη και υπό πίεση». Ο Πρόδρομος Μαυρίδης στο υπόμνημα που παρέδωσε ως «ύποπτος» στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου έλεγε: «Δεν συνετέλεσα στη διαπραγμάτευση ή κατάρτιση ή την παράτυπη εκτέλεση οιασδήποτε σύμβασης με τον ΟΤΕ. Δεν χρημάτισα ποτέ κρατικό λειτουργό ή αξιωματούχο». Υποστήριξε ότι γνώριζε πράγματα και πρακτικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπέπεσε σε κάποια αξιόποινη πράξη.

    Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής εταιρίας Debevoise, που έφερε στο φως την περασμένη εβδομάδα ο ΕΤ.Κ, ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» κ. Ράινχαρτ Σίκατσεκ αναφέρει στους Αμερικανούς δικηγόρους ότι ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης τού είχε αναφέρει ότι «πλήρωνε 50-70 υπαλλήλους στον ΟΤΕ κάτω από το επίπεδο του γενικού διευθυντή».

    Ο συνάδελφος του Σίκατσεκ, κ. Ρίχτερ, αναφέρει πως «ο Μαυρίδης τον είχε ενημερώσει ότι μέρος των χρημάτων είχε χρησιμοποιηθεί για να πληρωθούν υπάλληλοι του ΟΤΕ, τμήμα του για τις ανάγκες δημιουργίας λόμπι στα πολιτικά κόμματα» και άλλο «μέρος του σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ενός καθηγητή και ενός ινστιτούτου οικονομικών ερευνών».

    Να δούμε τι από όλα θα επιλέξει να πει όταν βρεθεί ενώπιον του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή