Με το νέο σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναπροσδιόρισε χθες τον διλημματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Στη χθεσινή, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές πρόκριμα πολιτικών εξελίξεων και αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διαφαινόμενη αποχή, λέγοντας ότι αυτή θα ισοδυναμεί με επιβράβευση των πολιτικών επιλογών της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε διαδοχικά πολιτικά ανοίγματα, προσκαλώντας σε συμπόρευση μαζί του τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, τους οπαδούς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε την συνεργασία και με τους οικολόγους.
Από την σύντομη αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Παπανδρέου φρόντισε να καταστήσει σαφές το πολιτικό δίλημμα με το οποίο θα πορευτεί έως την ημερομηνία των ευρωεκλογών (το οποίο θα διανθιστεί και με νέα μηνύματα). «Το μήνυμά μας είναι: Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου εξ αρχής, ενώ στη συνέχεια υπερασπίστηκε όποτε του δόθηκε ευκαιρία το σύνθημα που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Όπως σημείωσε σχετικώς, η κριτική που δέχθηκε στηριζόταν σε σκόπιμες διαστρεβλώσεις.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμιζε με κάθε ευκαιρία ότι η νίκη του ΠαΣοΚ στις 7 Ιουνίου είναι το πρώτο βήμα προς τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όμως απέφυγε να προσδιορίσει τα όρια της επιτυχίας (τον λεγόμενο «πήχυ της νίκης»), τονίζοντας: «Ας αναμείνουμε τα αποτελέσματα, αλλά ο στόχος μας είναι η νίκη, όσο μεγαλύτερη γίνεται».
Ερωτηθείς σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή του περί πρόωρων εκλογών και συμφωνίας για την επανεκλογή του κ. Κ. Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας και το αν το Μάρτιο είναι αποφασισμένος να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «βεβαίως, ζητάμε εθνικές εκλογές» και προσέθεσε: «προβλέπω όμως ότι κάτω από το βάρος των αδιεξόδων, ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί πολύ νωρίτερα απ' το Μάρτιο, να πάει σε εθνικές εκλογές».
Το ζήτημα της αποχής τέθηκε επίσης διλημματικά από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξ αρχής επισήμανε ότι μία τέτοια στάση ισοδυναμεί με επιβράβευση εκείνων «που ευθύνονται γι' αυτά που ζούμε σήμερα»και εν συνεχεία ζήτησε «να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε ολίσθημα την απόπειρα αποδόμησης του «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι η ηγεσία της ΝΔ θέλησε, για να καλύψει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της «αμαρτίες», να βάλει ως ασπίδα τον απλό ψηφοφόρο του κόμματος. «Αδίκησε βάρβαρα η ηγεσία της ΝΔ, τον ψηφοφόρο της ΝΔ», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «εμείς χτυπάμε αυτές τις πολιτικές, τις οποίες και ο ίδιος ο νεοδημοκράτης καταδικάζει. Και γι' αυτό εγώ λέω, "ελάτε μαζί, πρέπει να αλλάξει αυτή η πορεία"». Όταν λίγο αργότερα κλήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό αποκλεισμό «βατοπαιδινών» από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, είπε: «θα είναι η πιο τρανή απόδειξη ενοχής και η πιο τρανή απόδειξη συγκάλυψης. Διότι αν οι άνθρωποι είναι αθώοι, γιατί τους βγάζεις; Αν δεν ήταν αθώοι, γιατί έκανες την παραγραφή;».
Πρόσκληση συμπόρευσης απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου και προς τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις που εξαπολύει κατά του Περισσού ο κ. Θ. Πάγκαλος. «Θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα μείνουν στην απλή διαμαρτυρία, χρήσιμη αλλά απλή διαμαρτυρία και απλώς θα διαμαρτύρονται εναντίον των πάντων, εναντίον και του ΠαΣοΚ, ή δυνάμεις που θέλουν πραγματική αλλαγή. Και με αυτές τις δυνάμεις, είναι σίγουρο ότι κάποια μέρα και ελπίζω σύντομα, θα βρεθούμε», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και προσέθεσε: «είμαι σίγουρος ότι και το απλό στέλεχος, το μέλος, και ο ψηφοφόρος του ΚΚ θέλει να αλλάξει η πολιτική της χώρας, που τον πλήττει και αυτόν».
Σε νέα βάση έθεσε ο κ. Παπανδρέου και το ζήτημα της προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πρόθυμος έως και να αναθεωρήσει παλαιότερα νομοθετήματα κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. «Αν δούμε ότι κάποιοι από αυτούς τους κανόνες πρέπει να αλλάξουν, είμαστε έτοιμοι, εδώ - και το έχω πει και στον κ. Αλαβάνο, να καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε και από κοινού τα θέματα των εργασιακών σχέσεων. Καμία αντίρρηση», τόνισε.
Στη γενικότερη διάθεσή του για συνεργασίες και προσεγγίσεις ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και τους οικολόγους, αποφεύγοντας πάντως να αποκαλύψει τις εκτιμήσεις του για τα δημοσκοπικά τους ποσοστά: «όπως έχω πει, όσοι συγκροτημένα και σοβαρά θέλουν να συνεργαστούν για να αλλάξουμε τον τόπο, είμαι έτοιμος να ανοίξω διάλογο, να συζητήσουμε και να βρούμε και μορφές συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όλους».
Επιβεβαιώθηκε άλλη μία φορά γιατί η ΝΔ είναι κυβέρνηση, επειδή απέναντί της είναι ο ΓΑΠ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεν ΓΑΠ άνευρος, άοσμος, αδιάφορος τηλεοπτικά και δυστυχώς στο σήμερα μετράει η εικόνα
Ο άλλος άνετος, χαλαρός, ναζιάρης, υπερκινητικός όπου χρειαζόταν, ξέρει ότι μετράει η εικόνα που γράφει η τηλεόραση.
Δεν “πάω” τον ΓΑΠ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ με τίποτα, ο Πρωθυπουργός της χώρας όμως τι είπε:
-Υποκλοπές? “…και τι να κάνουμε που δεν τους πιάσαμε” Ελα μου ντε
-Βατοπέδι? σκάνδαλο δεκαετίας, με ευθύνες της Δημόσιας διοίκησης και …αμελείς πολιτικούς.
-οικονομία? οι άτιμες προβλέψεις φταίνε, δεν θα του έχουν πει ότι το έλλειμμα δεν βγαίνει με βάση τις προβλέψεις…
-Αλογοσκούφης? …….
-συμμετοχή στα ψηφοδέλτια? ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο καθένας αξιολογείται και κρίνεται από την κάλπη. Παμμέγιστος, αυτή είναι η αληθινή μεταρρύθμιση, πάνε οι πολιτικές ευθύνες και τα δικαστήρια, η κάλπη είναι η αληθινή κολυβήθρα
-συνεργάτες? ……… (..πχ Ζαχόπουλος?)
-λέμε και ένα 15 % υπερβολές στη ρύμη του λόγου …
-αναγνώρισε και μία αμέλεια πάει με 90 αντί με 130
-εξύμνησε την κα Γιαννάκου, μάλλον εγώ θα την είχα θάψει…
-νέοι φόροι? δεν έχει σχεδιάσει….
Ας χαρίσουν οι πιστοί μισθοφόροι
μια βάρκα στον έναν
ένα ξυπνητήρι στον άλλον
εμείς οι αγωνιστές της επιβίωσης στον στίβο της καθημερινότητας, δεν ανησυχούμε αν βουλιάξουμε, είμαστε στο βαρέλι δίχως πάτο εδώ και πολύ καιρό