Στήριξη Νταβούτογλου στον Ταλάτ
Η Αγκυρα θα πιέσει για την εξέυρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (αριστερά), από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η Αγκυρα θα πιέσει για την εξέυρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Στο πρώτο του ταξίδι ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου κάλεσε κάλεσε όλες τις πλευρές να στηρίξουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι σύμμαχοι του οποίου κατατροπώθηκαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος.
«Όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών δικαστηρίων, πρέπει να στηρίξουν τις θετικές προσπάθειες του Ταλάτ για την ειρήνη», τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην κατεχόμενη Λευκωσία μαζί με τον Ταλάτ (σ.σ. κάνοντας ευθεία αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το Περιουσιακό).
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) του Ντερβίς Έρογλου (νικητή των εκλογών στα κατεχόμενα), ή κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, ωστόσο η Τουρκία έχει προειδοποιήσει το UBP να μην μποϋκοτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ, τις οποίες θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, κατά την αναχώρησή του για την Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι «βασικές αρχές της λύσης ( του Κυπριακού) για την Τουρκία, είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα, η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος συνεταιρισμού και η εφαρμογή της λύσης αυτής στο πλαίσιο της ΕΕ και με τη δραστήρια εγγύηση της Τουρκίας».
«Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε προκαταβολικά κάποια πράγματα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών, μετά από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή επιρροές από το εξωτερικό», παρατήρησε, και προκλητικά δήλωσε ότι πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι του στα κατεχόμενα (με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ), «υπογραμμίζοντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, τη σταθερότητα και την ευημερία της "ΤΔΒΚ"».
«Παράνομη ενέργεια η επίσκεψη Νταβούτογλου»
Την ίδια ώρα στην ελεύθερη Κύπρο, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα. Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε τη μετάβαση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές ως μια ακόμα παράνομη ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας.
«Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για στήριξη της αποσχιστικής οντότητας και της προσπάθειας για αναβάθμισή της», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τίτος Χριστοφίδης και πρόσθεσε:
Η ενέργεια αυτή είναι, επίσης, αντίθετη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ, να υποστηρίξει τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο τη λύση του Κυπριακού.
Σε μια περίοδο όπου στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και ενώ η Τουρκία θα έπρεπε, ως έχει υποχρέωση, να εργάζεται εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση, τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν συμβάλλουν, αλλά αντίθετα υπονομεύουν τις προσπάθειές μας, επεσήμανε ο κ. Χριστοφίδης. Καταδεικνύουν επίσης -συμπλήρωσε- προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η διεθνής κοινότητα ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Η αντίδραση της Αθήνας
Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως ενέργειες όπως η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.
«Η επίσκεψη αυτή δεν εκπλήσσει. Οφείλουμε όμως να υπογραμμίσουμε ότι ενέργειες όπως αυτή, που εμφανώς αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα δεν συμβάλλουν στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία θα πρέπει να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά και με καλή πίστη στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο νησί. Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και της ΕΕ».
NAFTEMPORIKI
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου