Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ "Είμαστε δύο κόμματα της ίδιας παράταξης"


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει υπό προϋποθέσεις την κυβέρνηση, αρνείται ότι το κόμμα του είναι ακραίο, ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Γ. Σανιδά και αναλύει τους στόχους του για τις ευρωεκλογές


Συνέντευξη στονΑ. ΡΑΒΑΝΟ | Αθήνα - Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΑΝΟΙΚΤΗ πρόταση στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή απευθύνει εκ νέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»επιμένει στη στήριξή του στην κυβέρνησηυπό την προϋπόθεση να παραμείνει ανοικτή η Βουλή για να διερευνηθούν- «φωτισθούν», όπως
λέει- διάφορες υποθέσεις, όπως αυτές της Μονής Βατοπαιδίου, της Siemens και του «Γερμανού». Ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι υπάρχει άτυπη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση τον ακολουθεί σε μια σειρά ζητήματα. Ουσιαστικάόμως αρνείταιότι ο ΛΑΟΣ είναι το «μαξιλαράκι» του κυβερνώντος κόμματοςκαι θεωρεί ότι οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι επιζήμιες για τη χώρα.
Διαψεύδει ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ και λέει ότι δεν φοβάται μεταπήδηση βουλευτών του ΛΑΟΣ στο κυβερνών κόμμα. Αρνείται ότι ο ΛΑΟΣ είναι ακραίο κόμμα και πιστεύει ότι καταγράφει δημοσκοπική άνοδο που θα φανεί στις ευρωεκλογές. Παράλληλα συνεχίζει τη σκληρή κριτική του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά και επιτίθεται στο ΚΚΕ για την υπόθεση «Γερμανός».

- Κύριε πρόεδρε,είμαστε λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τον κ. Παυλίδη. Θα ψηφίσετε υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού;

«Εμείς έχουμε μια αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη αρχή: όλα στο φως και να πάνε στον φυσικό τους δικαστή. Αδικο για τον κ. Παυλίδη να είναι μια ζωή με το στίγμα, άδικο και για το πολιτικό σύστημα το “τα κουκουλώνετε όλα μεταξύ σας”».



- Γιατί αλλάξατε στάση; «Δεν αλλάξαμε και το ξεκαθαρίζω στην πιο έγκυρη εφημερίδα. Σε όλα μας τα δελτία Τύπου και σε όλες μας τις ανακοινώσεις λέγαμε: Πενιχρά τα ευρήματα. Επιμένουμε σ΄ αυτό. Αλλο αυτό και άλλο η ερμηνεία κάποιων δημοσιογράφων ότι θα ψηφίζαμε κατά».

- Γιατί θα ψηφίσετε υπέρ; «Υπάρχει η ηθική πλευρά. Οποιοσδήποτε το κουκουλώσει τώρα θα έχει την μήνιν του λαού. Μακριά από μένα αυτό».

- Πώς όμως θα διασφαλιστεί ότι θα ψηφίσετε υπέρ;

«Εχω λάβει μέτρα να προστατεύσω τους βουλευτές μου. Επειδή και εγώ έχω την υποψία ότι κάποιοι από άλλα κόμματα έχουν κάτι στο μυαλό τους και θα πουν ότι ο ΛΑΟΣ την έκανε, έχω λάβει μέτρα για να προστατέψω τους βουλευτές μου».

- Θα έχουμε κάποιο φαινόμενο αντίστοιχο του 1985 με τα ομοιόμορφαμπλε- ψηφοδέλτια του Ανδρέα Παπανδρέου;

«Οχι, υπάρχουν άλλοι ασφαλείς τρόποι».

- Να περιμένουμε να τους δούμε λοιπόν;

«Πιστεύω ότι κανείς δεν θα μείνει με την απορία αν εμείς είμαστε συνεπείς με τον λόγο μας. Ο ΛΑΟΣ θα ψηφίσει υπέρ».

- Θεωρείτε ότι κάποιοι από τη ΝΔ σας ετοιμάζουν προβοκάτσια; «Διαφημιζόμενη προβοκάτσια». - Γιατί να το κάνουν; «Γιατί θέλουν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ».

- Πιστεύετε ότι η υπόθεση Παυλίδη θα προκαλέσει εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ;

«Κάποιοι χρησιμοποιούν την υπόθεση Παυλίδη για επιτάχυνση των εξελίξεων στη ΝΔ». - Με βάζετε στον πειρασμό να σας ρωτήσω για αυτό που σας κατηγορούν πολλοί, ότι στηρίζετε τον Καραμανλή και την κυβέρνηση διά της πλαγίας οδού και θέλετε να έχετε ρόλο στο εσωτερικό της ΝΔ. Ισχύει;

«Στην πολιτική δεν υπάρχει πλάγια και ευθεία. Είναι η ψηφοφορία στη Βουλή. Εμείς είπαμε: Στα καλά μαζί, στα γκρίζα απέναντι. Το τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Αν με ρωτάτε αν ο κ. Καραμανλής προέχει στην εκτίμησή μου σε σχέση με την κυρία Μπακογιάννη, σας λέω “ναι, ευθέως, προέχει”. Αν μου λέτε προέχει απέναντι στον Παπανδρέου, σας λέω “ναι, προέχει”».

- Σχετικά με την πρότασή σας για στήριξη στην κυβέρνηση,εφόσον η Βουλή παραμείνει ανοιχτή ώστε να έρθουν όλα τα σκάνδαλα στη Βουλή...

«Ηταν ευθεία η πρότασή μου. Θέλω διερεύνηση των θεμάτων γιατί όλα αυτά θα πνιγούν και θα τα φέρει στην πλάτη ο ελληνικός λαός για πολλές δεκαετίες».

- Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να του το ζητήσετε;

«Υπάρχει και η Βουλή». -Θα το πράξετε σύντομα;Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές;

«Πιστεύω ότι υποχρεούμεθα να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν».

-Μήπως με αυτόν τον τρόπο θέλετε να βάλετε φρένο σε όσους επιθυμούν την αποδυνάμωση του κ.Καραμανλή και ενδεχομένως την πτώση του;

«Με ενδιαφέρει η αλήθεια. Στο Βατοπαίδι αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν. Από την άλλη πλευρά, ο τόπος δεν αντέχει εκλογές και μιλάμε για ενδεχόμενο τεσσάρων εκλογών ως τον Φεβρουάριο... Δύο για να προκύψει τώρα κυβέρνηση και δύο για να προκύψει την άλλη φορά... Δεν το αντέχει η χώρα. Και νομίζω ότι πάνω απ΄ όλα πρέπει να σκεφθούμε όλοι τη χώρα και όχι ο καθένας το κόμμα του. Επειτα φοβάμαι ότι μπορεί να λειτουργήσει στο βάθος η σκέψη για συμψηφισμό στην υπόθεση Siemens σε επίπεδο οικογενειών. Ολα αυτά με αναγκάζουν να πω: Φως, περισσότερο φως. Δεν θα συμπράξω εγώ με το ΠαΣοΚ και να πάμε σε μια ποινικοποιημένη προεκλογική περίοδο για να παίξει παιχνίδι επειδή υστερεί στην ευρωπαϊκή του διαγωγή στο Κοινοβούλιο. Επειδή γνωρίζει το ΠαΣοΚ ότι οι επιδόσεις του δεν ήταν καλές, προσπαθεί να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα και περιμένει να πέσω θύμα σ΄ αυτό. Ο,τι θέλουν μετά τις 8 Ιουνίου».

-Με αυτό που μου λέτε ουσιαστικά επιβεβαιώνετε ότι είστε το «μαξιλαράκι» της ΝΔ,ο χρήσιμος παράγοντας εκείνος που θα χρειαστεί ο κ.Καραμανλής για να επιβιώσει πολιτικά...

«Ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του σκέψεις. Εμένα η δική μου σκέψη είναι πώς θα βοηθήσω την πατρίδα και η πατρίδα δεν θα βοηθηθεί με το να πάμε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Η πατρίδα δεν θα βοηθηθεί με το να έρθουν στα πράγματα άνθρωποι οι οποίοι ασκούν μια πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή».

-Ουσιαστικά επιθυμείτε την παραμονή της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου για αρκετούς λόγους.

«Δεν είπα αυτό το πράγμα. Αλλο είπα. Η οποιαδήποτε εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ με βρίσκει έντονα προβληματισμένο, όπως και πέρυσι με έβρισκαν προβληματισμένο οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ».

-Κατανοητό.Εχετε όμως μιλήσει και για μια άτυπη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ...

«Και το επαναλαμβάνω, με την εξής επιχειρηματολογία όμως: σε πάρα πολλά πράγματα η ΝΔ ήρθε στις θέσεις μας με καθυστέρηση κάποιων μηνών. Από το βιβλίο Ιστορίας, από το βέτο που έβαλε, έστω και κολοβό, από τους ημιυπαίθριους χώρους, από την επιθετικότητα, την όποιας μορφής, προς τις τράπεζες ως την κουκούλα και τα λοιπά». -Αυτό το επιβεβαιώνουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ που παρατηρούν μια σύμπλευση των δύο κομμάτων.Πώς όμως βγαίνουν κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Ζαγορίτης,και σας κατηγορούν ως άκρα; «Αυτό είναι δικό τους θέμα και δεν μπαίνω στα εσωτερικά της ΝΔ και ποιος είναι σήμερα και ποιος είναι αύριο».

-Θεωρείτε το κόμμα σας ακραίο; «Δεν νομίζω ότι το θεωρεί ο ελληνικός λαός και αυτό είναι που έχει σημασία. Οταν συγκεκριμένη έρευνα εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας αλλά και άλλου τηλεοπτικού σταθμού έβγαλε ότι δεν μας θεωρεί ακραίους ο ελληνικός λαός, αυτό μου είναι αρκετό. Εξυπηρετεί να είμαστε άκρα εμείς για να ακυρώνεται ο πραγματικός μας λόγος».

-Ποιους εξυπηρετεί, κύριεπρόεδρε; «Εκείνους τους οποίους δεν δέχονται τον ακηδεμόνευτο λόγο που έχουμε. Αν αύριο το πρωί εγώ αλλάξω πολιτική και πω: “Ζήτω ο Αμερικανός”, τότε θα πάψω να είμαι ακραίος. Αν βγω και πω: “Ζήτω η Μπακογιάννη. Είναι μεγάλο κεφάλαιο η Μπακογιάννη”, τότε πάλι θα πάψω να είμαι ακραίος. Με ενδιαφέρει όμως να είμαι σωστός με τη σκέψη μου και όχι με τα συμφέροντα των άλλων».

-Δεν σας προβληματίζει όμως που η επιρροή σας δεν καταγράφεται δημοσκοπικά;

«Αντίθετη άποψη έχει ο κ. Κύρτσος, ο οποίος με θεωρεί κερδισμένο, και επίσης ο κ. Μαύρος, από τους πιο ισχυρούς επικοινωνιολόγους και ειδικός στις δημοσκοπήσεις, που λέει ότι η έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ο ΛΑΟΣ και ο Γ. Καρατζαφέρης».

-Πού βάζετε τον πήχη στις ευρωεκλογές;

«Πάνω από το 4,2% που πήραμε στις προηγούμενες».

-Δηλαδή, οτιδήποτε παραπάνω θα το θεωρείτε νίκη;

«Υπάρχουν διάφορες κλίμακες: επιτυχίανίκη- θρίαμβος».

-Δύο ευρωβουλευτές ενδεχομένως; «Δύο ευρωβουλευτές». -Κύριε πρόεδρε, εξαπολύσατε σφοδρή επίθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγουκ. Σανιδά. Γιατί;

«Ο κ. Σανιδάς καταπατά το Σύνταγμα. Οπως ήμουν εναντίον των Απριλιανών για την ενέργειά τους, έτσι είμαι και εναντίον οποιουδήποτε καταπατά το Σύνταγμά μας. Λένε το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους: “Αμελλητί”, που σημαίνει: “δεν το διυλίζω, δεν το επωάζω”. Ο κ. Σανιδάς με την παρέμβασή του καταπατά το Σύνταγμα. Στερεί τη Βουλή από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Οποιος καταπατά το Σύνταγμα και στερεί από τη Βουλή τα δικαιώματά της πηγαίνει για εσχάτη προδοσία κατά γνωμάτευση του κ. Κονταξή, ο οποίος είναι δίπλα στον κ. Σανιδά».

- Παίζει το παιχνίδι της ΝΔ ο κ.Σανιδάς; «Δεν ξέρω αν το παίζει αυτόκλητα ή παράκλητα αλλά λειτούργησε ως το “μακρύ χέρι” της κυβέρνησης στον χώρο της Δι καιοσύνης. Να καταλάβει ο κύριος αυτός ότι είναι Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και όχι γενικός εισαγγελέας, όπως στην Αμερική, όπου επικυριαρχεί επί των εισαγγελέων. Εδώ ο εισαγγελέας είναι αυτόνομος σε όλους τους βαθμούς. Ας το καταλάβει αυτό ο κ. Σανιδάς».

- Μου κάνει εντύπωση ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει με το ΚΚΕ και η επίθεση που σας εξαπέλυσε πριν από μερικές ημέρες. Τελικάτι έχετε με το ΚΚΕ;

«Μια χαρά άνθρωποι είναι. Απλά είμαστε σε άλλον αιώνα. Εκείνοι ζουν σε άλλον αιώνα, εγώ ζω σ΄ αυτόν. Κάνουν τη δουλειά τους, κάνω τη δουλειά μου και δεν με απασχολούν καθόλου».

- Αναφέρατε όμωςότι με την πρότασή σας να παραμείνει ανοιχτή η Βουλήενοχλήσατε τον Περισσό.

«Αν ενοχλείται ο Περισσός κάθε φορά που αναφέρεται ο “Γερμανός”, ας μας εξηγήσει γιατί ενοχλείται. Ολοι είχαμε τη συγκεκριμένη στάση και διαγωγή μας στις διάφορες συμβάσεις. Αν έχει μετανιώσει ο Περισσός για τη δική του στη σύμβαση με τον “Γερμανό”, αυτό είναι δικό του πρόβλημα».

- Θεωρείτε ότι έχει σχέση το ΚΚΕ με την υπόθεση «Γερμανός»;

«Μου κάνει εντύπωση ότι, ενώ παντού φωνάζει το ΚΚΕ, στην περίπτωση του “Γερμανού” έκανε τον Γερμανό...».

- Στην υπόθεση Siemens θα δούμε φως; «Δεν ξέρω αν έχουμε τη δύναμη όλοι να υπερβούμε πρόσωπα και οικογένειες που φέρεται να έχουν στενές σχέσεις με κάποιους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση».

- Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιστρέφατε στη ΝΔ;

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψω στο παρελθόν. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Βαδίζουμε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Παρακολουθώ αυτά τα σενάρια. Κάποια κέντρα μάλιστα λένε ότι ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω την ηγεσία της ΝΔ... Μακριά από μένα όλες αυτές οι σκέψεις. Είναι άλλος χώρος. Συμβαίνει όμως να είμαστε παράλληλοι χώροι. Δύο κόμματα της ίδιας παράταξης».

- Διατηρείτε όμως επαφές με στελέχη, μιλάτε...

«Μα οι περισσότεροι από τη νέα γενιά των βουλευτών ήταν παιδιά δικά μου πολιτικά. Με θυμούνται, αν θέλεις, ως ήρωα της παράταξης τότε με την ΤV Ρress, έχουν μαζί μου μια καλή σχέση, έρχονται στο γραφείο πολύ συχνά και ομολογώ ότι, αν και ουδέποτε ενθάρρυνα κανέναν να φύγει από το κόμμα του, έχω πολλές συμπάθειες αλλά και εισπράττω πολλές συμπάθειες και από τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και από πολλούς βουλευτές του ΠαΣοΚ».

- Σας φοβίζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν κάποιοι βουλευτές από τον ΛΑΟΣ και να μεταπηδήσουν στη ΝΔ;

«Οχι, γιατί και οι εννέα είναι έξυπνοι! Και οι έξυπνοι δεν πάνε στο χθες. Να πάνε πίσω σ΄ έναν χώρο που θνήσκει; Εξάλλου, όλα αυτά τα παιδιά που ανήκουν στον πατριωτικό χώρο έχουν άλλη δομή και άλλα υλικά από αυτούς που είναι στα αστικά κόμματα. Είναι μεγάλη η διαφορά».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=266232&dt=03/05/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου