Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η Μαριέττα Γιαννάκου επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.


Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές παρουσίασε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο.
"...Είμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Είναι ώρα να μιλήσουμε για την Ευρώπη, για την συμμετοχή μας σε αυτήν, για ζητήματα που κρίνονται από αυτή την συμμετοχή, που αφορούν στην πορεία της χώρας και είναι καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα του πολίτη. Το ψηφοδέλτιό μας μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση του υπεύθυνου διαλόγου. Το ευρωκοινοβούλιο γίνεται πιο ισχυρό πλέον. Είναι το θεσμικό, κοινοτικό όργανο μέσα από το οποίο ο Ευρωπαίος πολίτης μπορεί και εκφράζεται. Μέσα από το ευρωκοινοβούλιο μπορούμε να προασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας..."
_________________
Η λίστα της Ν.Δ.
_________________

Το πλήρες ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου:

- Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός
- Ρόδη Κράτσα, κοινωνιολόγος, ευρωβουλευτής από το 1999
- Γιώργος Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής από το 2004
- Κώστας Πουπάκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ, γ.γ. της ΓΣΕΕ
- Θόδωρος Σκυλακάκης, οικονομολόγος και συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ
- Γιώργος Κουμουτσάκος, Διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ
- Γιώργος Παπανικολάου, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ
- Γιάννης Τσουκαλάς, φυσικός
- Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος
- Αλίκη Μοσχή, διεθνολόγος
- Λευτέρης Δημητρίου, πρ. Παγκυπριού Συνδ. Βορ/ρωτών και πρ. της ΝΟΔΕ της Ν.Δ.
- Βάσω Κόλλια, πολιτική επιστήμων
- Ελένη Φωτέα, δικηγόρος πρόεδρος της ΧΕΝ
- Βασίλης Κανάκας, αγρότης
- Άννα Μπρεδήμα, δικηγόρος, εργάζεται στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
- Δημήτρης Σκούρτης, εκπαιδευτικός. Ζει στη Γερμανία
- Αλεξάνδρα Πάλλη, γ.γ. Του ΕΒΕΑ. Κόρη της Φάνης Πάλλη – Πετραλιά
- Γιάννης Αντωνιάδης, αντινομάρχης Φλώρινας
- Αφροδίτη Μπλέτα, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω
- Αμχεζίτ Ρετβάν, δάσκαλος
- Πηνελόπη Παππά, εργαζόμενη στην ΕΥΔΑΠ με Stage
- Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

4 σχόλια:

  1. Αυτο ειναι το τελος του Καραμανλη, αλλα δυστυχως και το τελος της πραγματικης δημοκρατικης και προοδευτικης παραταξεως (ΔΕΞΙΑ) και το απαισιο σαλπισμα της επερχομενης λαιλαπας bravogiorgakidon και αλαβανιαραιων που θα σημαινει το τελος της Ελλαδος οπως αυτη καθοριστηκε απο τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ 1821.

    ΕΑΛΩ Η ΕΛΛΑΣ ,

    Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ.

    Οσο για τον καραμανλη η ιστορια θα τον γραψει σαν τον μεγαλυτερο μπουνταλα που κυβερνησε αυτη την χωρα, αλλα ισως και αυτη την πρωτια να την χασει απο τον πατενταρισμενο ηλιθιο που ερχεται ..

    ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΓΑΜΕ ?

    Γραφτε το σημερα 17 Μαιου ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΕ 1 ΜΗΝΑ, η ΝΔ με την επιλογη της ΒΔΕΛΥΡΗΣ ΜΑΡΙ(ον)ΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ θα παθει τετοια πανωλεθρια που θα επισπευσει τις εκλογες αμεσα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντόπινγκ συσπείρωσης
    Ισχυρή λίστα από Ν.Δ με Μαριέττα, ισορροπίες της τελευταίας στιγμής στο ΠΑΣΟΚΔευτέρα, 18.05.09

    Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος αλλά και τη μικρότερη δυνατή αποχή επιδιώκει ο κ. K. Καραμανλής στις ευρωεκλογές και αυτούς τους δύο στόχους θέλησε να υπηρετήσει με το ψηφοδέλτιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα από τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου (και ειδικά στις εκλόγιμες θέσεις) έχουν σαφή αναφορά στο κομματικό γίγνεσθαι, ενώ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεγάλη συμμετοχή βασική παράμετρο στη μάχη για ένα αποτέλεσμα νίκης.

    Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά του κ. Καραμανλή στον πιθανό πολιτικό στόχο των εκλογών.Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. (έχοντας υπόψη της και το αρνητικό δημοσκοπικό κλίμα) δεν ήθελε να βάλει ψηλά τον πήχυ της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτης δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, απέφυγε όμως να μιλήσει για εκλογική νίκη.

    Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο απέδωσε ο πρωθυπουργός στην προσφορά που θα έχει η ομάδα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές για τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά την αποδοχή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
    Διαβάστε περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον ίδιο χώρο ψηφοφόρων σκοπεύουν οι επιλογές Καραμανλή-Παπανδρέου για τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Με το κλείσιμο της Βουλής ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη πυγμής για να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ , αλλά η κίνηση λειτούργησε σαν μπούμεραγκ στις δημοσκοπήσεις.Χρειαζόταν επειγόντως μια χειρονομία προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Η επιλογή της Μαριέτας Γιαννάκου, που αποδοκιμάστηκε από την συντηρητική δεξιά κυρίως λόγω της υπόθεσης του βιβλίου ιστορίας, είναι ένα βήμα προς το κόμμάτι των «κεντρώων» ψηφοφόρων που έφεραν στην εξουσία την ΝΔ για να την δουν να επιστρέφει γρήγορα στις παλιοκομματικές πρακτικές, την κακοδιαχείρηση και τα σκάνδαλα.

    Με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Γ.Παπανδρέου προσπαθεί να χτυπήσει μ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι ένα στέλεχος που αναδείχθηκε επί Παπανδρέου και δεν κουβαλάει τις αμαρτίες του παλιού ΠΑΣΟΚ ενώ το μετριοπαθές προφίλ του έλκει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλωστε ο επικεφαλής του πασοκικού ψηφοδελτίου είναι ανηψιός του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται από τους πιο αξιόλογους πολιτικούς που ανέδειξε μεταπολεμικά ο κεντρώος χώρος.

    Το κυνήγι του κέντρου έχει ως παράπλευρο στόχο και τους υποψήφιους ψηφοφόρους των Οικολόγων Πράσινων, που προέρχονται από ψηφοφόρους και των 2 κομμάτων και ιδιαίτερα από τους δυσαρεστημένους της ΝΔ, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Tvxs. Το διακύβευμα δεν είναι αμελητέο, καθώς μια από τις τελευταίες δημοσκόπησεις έφερε τους Οικολόγους –Πράσινους στην τρίτη θέση.

    Αντίθετα ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ανησυχούν υπερβολικά για τις διαρροές προς τα «ακρα» τους. Στα αριστερά το ΚΚΕ είναι περιχαρακωμένο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακτήσει την περσινή -δημοσκοπική- δυναμική του.

    Η ΝΔ θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα αν ο ΛΑΟΣ είχε επιλέξει ως επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου έναν σκληροπυρηνικό υποψήφιο που θα στρεφόταν εναντίον των «λαθρομεταναστών» ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και της τάξης. Περιέργως ο Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε την κυρία Τζαβέλα που ως προφίλ συγγενεύει περισσότερο με την Γιαννάκου παρά με τον Πλέυρη ή τον Αδωνι.

    Η κίνηση Καρατζαφέρη δείχνει να ευνοεί τον Καραμανλή αλλά το κλίμα δεν είναι ώριμο για οριστικά συμπεράσματα. Αντίθετα η ρευστότητα μπορεί να εγκυμονεί εκπλήξεις που ίσως δεν μπορούν να συλλάβουν οι δημοσκοπήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν αποφασισμένη να απορρίψει κάθε πρόταση για το ευρωψηφοδέλτιο. Είχε αντιληφθεί ότι, αργά ή γρήγορα, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το δίλημμα. Στο κομματικό παρασκήνιο, άλλωστε, πολλοί ήταν εκείνοι που έδειχναν εκ νέου τον δρόμο των Βρυξελλών για την πρώην υπουργό.

    Η πρόταση γι΄ αυτήν, έλεγε τότε στους συνομιλητές της, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «τιμητική αποστρατεία». ΄Ισως και μια προσπάθεια πολλών στη Ν.Δ., αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να ξεπεράσουν τις ενοχές τους γιατί την άφησαν μόνη να σηκώσει το βάρος για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και, κυρίως, για το επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας που έστρεψε εναντίον της τους ακραιφνείς συντηρητικούς.

    Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν κατηγορηματική. Και είπε «όχι» από την πρώτη στιγμή της επανόδου της στα πολιτικά δρώμενα. Είχε μόλις βγει νικήτρια σε μια μάχη ζωής που συγκίνησε το πανελλήνιο, είχε ξεπεράσει το σοκ από την εκλογική αποτυχία στην Α΄ Αθηνών και προετοίμαζε τη μεγάλη επιστροφή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο «όχι» στον Πρωθυπουργό το είχε πει μέσα στο νοσοκομείο, φροντίζοντας να προλάβει εκείνη οποιαδήποτε πρόταση για τις Βρυξέλλες, όταν ο Κων. Καραμανλής προσέτρεξε να συμπαρασταθεί και να τη διαβεβαιώσει ότι θα είναι αρωγός σε κάθε σχέδιό της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι αρνήθηκε ξεκάθαρα μια μετακόμιση στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα στο Μαξίμου.

    Πιέσεις καθημερινά. Παρά ταύτα, η πίεση δεν φάνηκε να μειώνεται. Σχεδόν σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες, η πρώην υπουργός έπρεπε να πάρει θέση για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, ενώ τη δική της υποψηφιότητα πρόκριναν δημοσίως κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σε σημείο που φαινόταν ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη, χωρίς περιθώριο άρνησης. Ξαφνικά έγινε η παράκλητη της Ν.Δ., το «πρόσωποκλειδί» σε μια μάχη επιβίωσης για το κόμμα της και, μετά βεβαιότητας, στην πιο κρίσιμη μάχη του Κων. Καραμανλή από το 2000.

    ΄Ισως γι΄ αυτό, λένε τακτικοί συνομιλητές της, η κ. Γιαννάκου άλλαξε ρότα τις τελευταίες ημέρες. Οι αντιστάσεις εκάμφθησαν και άρχισε πλέον να συζητά το ενδεχόμενο της Ευρωβουλής. Ο «κομματικός πατριωτισμός» της άρχισε να υπερισχύει και είναι προφανές ότι σε αυτόν επένδυαν και όσοι πίεζαν για τη μεγάλη αποστολή στις Βρυξέλλες. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι η ίδια εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στη Α΄Αθηνών. Εκεί θεωρεί ότι βρίσκεται η πολιτική δικαίωσή της και σχεδόν όλες οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις (από τον Σεπτέμβριο του 2007) δείχνουν μια άνετη επιστροφή. Η εξουθενωτική μετακόμιση στη βελγική πρωτεύουσα θα μπορούσε να έχει μόνον προσωρινό χαρακτήρα- με καταληκτική ημερομηνία τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

    Όταν έμεινε «εκτός». Η περίπτωσή της, όπως παρατηρούν και επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι στην πολιτική όλα μπορούν να αλλάξουν άρδην μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέβριο του 2007 ο Κων. Καραμανλής κέρδισε μια δεύτερη θητεία στο Μαξίμου, αλλά η κ. Γιαννάκου βρισκόταν εκτός Βουλής, με τη δημοτικότητα στο ναδίρ. Είχε δεχθεί ωμές εσωκομματικές επίθεσεις και επί μήνες το τηλέφωνό της έπαψε να χτυπά- από το Μαξίμου τη θυμήθηκαν όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο. Η εκλογική αποτυχία και η αίσθηση πολιτικής μοναξιάς την πείσμωσαν, λένε στελέχη που παρέμειναν και στους δύσκολους μήνες δίπλα της. Και δεν έκανε ποτέ πίσω για όσα τής χρέωναν μέσα από το κόμμα. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υπερασπίζεται με σθένος το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, επαναλαμβάνοντας ότι «τα βιβλία στις δημοκρατίες τα γράφουν οι επιστήμονες».
    mantata.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή