Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

30 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ

Στις 28 Μαΐου του 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε έναν μεγάλο στόχο του να πραγματοποιείται.
Παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων, τους ηγέτες των κρατών, από τα τότε κράτη-μέλη της ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλαξε σελίδα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, υπογράφοντας τη συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.Την Πρωτοχρονιά του 1981 η Ελληνική Δημοκρατία γίνεται το δέκατο μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Ιούνιος 1959: Η Ελλάδα υποβάλει αίτηση για τη Σύνδεση της με την Κοινή Αγορά.
Το 1961, θα γίνει συνδεδεμένο μέλος με στόχο την πλήρη ένταξη.

Το 1967, οι ευρωπαϊκές χώρες αποβάλουν τη δικτατορία (1967-1974) και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν όταν,

το
1976, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζητήσει την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Τριάντα χρόνια μετά την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, η Ελλάδα συμμετέχει σε όλα τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα κρατικής συνένωσης, κατάργησης των συνόρων και πολιτικής συνεργασίας που έχει να επιδείξει η γηραιά ήπειρος.
Η παρούσα κρίση με την απειλή της ύφεσης που τη συνοδεύει, αναδεικνύει καλύτερα την ισχύ που προσφέρουν η συλλογικότητα, η ενιαία αγορά, το κοινό νόμισμα και οι ενιαίες πολιτικές σε σειρά κρίσιμων τομέων δραστηριότητας.


Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξασφάλισε την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και είναι επομένως αυτός που φρόντισε την αναγέννηση της ευρωπαϊκής ιδέας για την Ελλάδα και της ελληνικής συμμετοχής για την Ευρώπη.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης της σοσιαλιστών, εκλέγεται πρωθυπουργός το 1981 και αναλαμβάνει τα πρώτα βήματα της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό δρόμο της.


Πηγή: Citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου