Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ο 21ος Aιώνας ανήκει στη γνώση και η δημοτική πολιτική απαιτεί πολιτικούς με Γνώση και Σύνεση

της Ελένης Ευθυμιάδου

π. Παρέδρου Αμπελακίων Δήμου Δράμας



Δέκα χρόνια πριν, οραματιζόμενη μια Δημοτική Αρχή ικανή, να ηγηθεί αποτελεσματικά της τοπικής κοινωνίας, προέταξα τη γνώση και τη σύνεση ως κυρίαρχους πυλώνες της πολιτικής πράξης.


Η στάση αυτή δεν απορρέει απλά από μια φιλοσοφική ερμηνεία της πολιτικής είναι βαθιά πίστη, πως γνώση και σύνεση αποτελούν διαχρονικά το σκληρό πυρήνα των χαρακτηριστικών της φωτισμένης και διορατικής ηγεσίας.


Η γνώση, ως εργαλείο πολιτικής αλλά κυρίως ως στάση ζωής, είναι κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης. Αποτελεί τη βάση, στην οποία εδράζεται η αποδοτική διακυβέρνηση και ταυτόχρονα την πηγή μιας διαρκούς αναζήτησης των βέλτιστων πολιτικών και παρεμβάσεων προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.


Η σύνεση αποτελεί, επίσης, αξίωμα. Εξασφαλίζει τον σεβασμό της μειοψηφίας και επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία, να λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας όχι μόνο προεκλογικά αλλά το σπουδαιότερο μετεκλογικά.

Σήμερα, η ανάγκη για φωτισμένους και διορατικούς αιρετούς ηγέτες είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανάγκη, να μετεξελιχθεί από απλό διαχειριστή τοπικών προβλημάτων σε μηχανισμό παραγωγής πολιτικής για τους πολίτες και την κοινωνία με σαφή σύνδεση παρέμβασης με αποτέλεσμα και κύριο στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.


Οι ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μιας διαβούλευσης έξω από αυτήν. Αφορούν όλες τις δυνάμεις της γιατί αυτές έχουν μεγαλύτερη εγγύτητα και αίσθηση των τοπικών προβλημάτων και στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς.


Η νέα αυτή συλλογικότητα βασισμένη στο διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορεί, επίσης, να αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία και να οδηγήσει τελικά στην πολιτική και διοικητική αποτελεσματικότητα.

Το μεγάλο στοίχημα αλλά και οι πραγματικές προκλήσεις αφορούν στην αποτελεσματική διοίκηση αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Είναι αλήθεια, ότι χρειάζεται, να προωθηθούν οι αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές σε επίπεδο δομών αλλά και θεσμών.



Η αναμενόμενη θεσμική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Ανεξάρτητα, όμως, από κεντρικές παρεμβάσεις, όπως είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση, χρειάζεται και μπορούν να γίνουν αλλαγές σε τοπικό επίπεδο, αρκεί να εκμεταλλευτούμε το σύγχρονο περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή εμπειρία.

Η μετάβαση στην κοινωνία και την οικονομία της γνώσης με την αξιοποίηση σύγχρονων ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ) και η προώθηση της καινοτομίας δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής. H Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι: "H ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η χρήση των ΤΠΕ στη δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές και νέες δεξιότητες του προσωπικού με σκοπό τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του κοινού, την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών".


Πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας με την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, δια βίου εκπαίδευσης και νέες διαδικασίες πρόσβασης στην απασχόληση για όλους. Αυτές οι πολιτικές αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητα αλλά και πολιτική πρώτης γραμμής στον αγώνα κατά της απώλειας θέσεων εργασίας, που προκαλεί η διεθνής οικονομική κρίση και ευνοούν μια οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση.


Η πρωτοβουλία, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σαφώς και ανήκει στους αιρετούς ηγέτες, οι οποίοι πρώτοι, χρειάζεται να κατανοήσουν τη σημασία της γνώσης, ως εργαλείο πολιτικής.


Με αρωγό τη βαθιά γνώση του σύγχρονου Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και των ευκαιριών που αυτό προσφέρει, ο πραγματικός ηγέτης, παίρνει εκείνες τις πρωτοβουλίες, που είναι ικανές να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των πολιτών και να οδηγήσουν την κοινωνία σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Εξ άλλου η Ευρωπαϊκή Συνέχεια είναι συνυφασμένη με την επιβίωση όλων των περιφερειών, των δήμων και περιοχών της.


Ο μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί ηγέτες με όραμα και διοικητικές ικανότητες σύγχρονου μάνατζερ. Ηγέτες ικανούς, να διαμορφώσουν το μέλλον έχοντας στρατηγικό σχέδιο δράσης και όχι απλά, να αντιδρούν στο παρόν. Ηγέτες ικανούς, να διαχειριστούν αποτελεσματικά πόρους, ευκαιρίες αλλά και κρίσεις. Ηγέτες ικανούς, να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες.


Ούτως ή άλλως η ιστορία θυμάται αυτούς που τόλμησαν, να κάνουν αλλαγές και σφράγισαν με τις επιλογές τους την εποχή τους και όταν αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον του τόπου, ο Ηγέτης πρέπει να πορεύεται με Γνώση και Σύνεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου