Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς και πρόσθεσε πως η απόφαση βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση αυτή «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Ομάν και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΕΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν η σωστή απόφαση και βασίστηκε πάνω στα νομικά σημεία και στα νομικά επιχειρήματα ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού δικαίου. Δεν επηρεάστηκε από οποιαδήποτε πολιτικά κριτήρια ή πολιτικές σκοπιμότητες», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ερμηνεύει σωστά το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει δύο βασικά ζητήματα: ότι το Πρωτόκολλο 10 μπορεί να αναστέλλει την εφαρμογή του (ευρωπαϊκού) κεκτημένου στα κατεχόμενα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αποφάσεις κυπριακών Δικαστηρίων που αφορούν τα κατεχόμενα δεν θα εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Παραμένει», συνέχισε, «αυτή η υποχρέωση των κρατών μελών και βεβαίως αναγνωρίζει τόσο τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Δικαστηρίων της και στις κατεχόμενες περιοχές, όπως και το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Κυπρίων πολιτών ως Ευρωπαίων πολιτών και τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αυτό το δικαίωμα».
Πιστεύω, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι η απόφαση του ΔΕΚ «βάζει τα δεδομένα στα σωστά νομικά τους πλαίσια και δίνει τα σωστά μηνύματα όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας. Ακριβώς», σημείωσε, «επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι όλη η Κυπριακή Δημοκρατία, ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ και η δικαιοδοσία των κυπριακών Δικαστηρίων».
Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) απεφάνθη την Τρίτη, σε σχέση με την υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον Οραμς, ότι η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος.
Το ΔΕΚ εξέδωσε την απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση του ζεύγους Οραμς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από κυπριακό δικαστήριο για την παράνομη κατοχή της ιδιοκτησίας του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ Αναρτήθηκε από sub92
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου